Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie działki i skarpa zrobiona przez sąsiada

rtrojan

Recommended Posts

Witam,

mam działkę położoną na stoku północno-zachodnim. Po miesiącznej nieobecności na działce, gdy tam przyjechałem, zauważyłem, że na działce powyżej mnie sąsiad podniósł teren tak, że od mojej strony zrobił skarpę, której sumaryczna wysokość ma prawie 3.6 metra. Jest on na etapie budowy domu (ściany). Czy sąsiad może aż tak bardzo zmienić swój teren? Boję się, że zasłoni nam słońce oraz naruszy stosunki wodne (ziemia gliniasta, słabo przepuszczalna). Sam jestem na etapie projektowania domu. Proszę o poradę co mogę z tym zrobić, do kogo zwrócić się o poradę (architekt, który robi mi adaptację, geolog, urząd

miasta, jakiś biegły)? Czy sąsiad ma prawo zbudować tak dużą skarpę? Boję się, że będzie mnie w przyszłości zalewał.

Moja działka 1577/7, sąsiad 1577/8. Skarpa różni się od tej zaprojektowanej na mapie, zaczyna się około 2 metry od północnej ściany, kończy na granicy.

aaa.jpg

Dostałeś ZPO zawiadomienie, że "wszczyna się postępowanie administracyjne w sprawie o wydanie PnB na działkę 1577/8"..., trza było udać sie do urzędu, zrobic ksera projektu ZT. Wtedy mogłeś protestować. Teraz niezgodnie coś wykonano? Pismo do PINB. Będzie wizyta na budowie. Po .... jest projekt? Olewanie projektu ma się skończyc boleśnie.

Zalewnie to mały pikuś, jak osunie się skarpa to twoją chatę popchnie:eek: a potem nakryje chatą sąsiada :bash: