Claudynka 17.10.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 HejJest sporo tematów w tej kwestii ale czas biegnie do przodu i może technika również.Dom nowo budowany ogrzewanie gaz ziemny i dylemat co do kuchni :gaz czy indukcja.Całe życie funkcjonowalismy na gazie ziemnym i przyrządzanie posiłków było ok. Na forach można sie doczytać że indukcja szybko, czysto i przyjemnie. Jednak z tego co widzę kucharze wciąż bez ognia nie mogą funkcjonować. Czy jest różnica na niekorzyść indukcji vs gazu względem przygotowania posiłków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2019 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 kucharz gotuje na ogniu z powodu techniki pracy. A nie z powodu wyższości ognia nad indukcją.Chyba, że lubujesz się w gotowaniu na woku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 17.10.2019 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 woka nie używam.Czy taka indukcja 60cm jest wystarczająca do normalnego gotowania? (patelka 30cm, gar na zupę itp, czajnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 17.10.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 kucharz gotuje na ogniu z powodu techniki pracy. A nie z powodu wyższości ognia nad indukcją. Chyba, że lubujesz się w gotowaniu na woku? Z tego samego powodu kucharz piecze w piekarniku a amator w mikrofalówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 17.10.2019 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 (edytowane) mikrofala do pieczenia? Nie wiem kto coś takiego stosuje. Chyba do podgrzewania. Edytowane 17 Października 2019 przez Claudynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.10.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Indukcja, spalanie gazu brudzi kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 (edytowane) Z tego samego powodu kucharz piecze w piekarniku a amator w mikrofalówce. nie. Chodzi o to, że w kuchni w restauracji palniki chodzą praktycznie w trybie ciągłym. Regulacja temperatury gotowania odbywa się często poprzez odsuwanie naczynia od płomienia a nie zmniejszanie płomienia, bo to jest szybsze niż operowanie pokrętłami. W domu gotujesz w zupełnie inny sposób. Ale na jachtach czy w pociągach w kuchniach restauracyjnych już montuje się indukcje, bo są bezpieczniejsze. Edytowane 17 Października 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 woka nie używam. Czy taka indukcja 60cm jest wystarczająca do normalnego gotowania? (patelka 30cm, gar na zupę itp, czajnik) Miliony ludzi używają indukcji. To nie jest nieznana, kosmiczna technologia, by podchodzić do niej jak do jeża . W klasycznych płytach indukcyjnych układ pól masz dokładnie taki sam jak na płytach gazowych - jedno duże, jedno małe i dwa średnie. Nowsze płyty mają pętle indukcje łączone, tak, że możesz ustawić nawet więcej małych garnków : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 17.10.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 nie. Chodzi o to, że w kuchni w restauracji palniki chodzą praktycznie w trybie ciągłym. Regulacja temperatury gotowania odbywa się często poprzez odsuwanie naczynia od płomienia a nie zmniejszanie płomienia, bo to jest szybsze niż operowanie pokrętłami. W domu gotujesz w zupełnie inny sposób. Za dużo filmów chyba się ktoś naoglądał , Kucharze z innego powodu korzystają z kuchni gazowej po prostu żadna kuchenka elektryczna czy indukcyjna nie jest w stanie dać takiej dużej mocy dlatego w restauracjach się ich nie używa, profesjonalne kuchnie gazowe mają palniki o dużo większej mocy jak te elektryczne. Druga sprawa profesjonalna kuchnia gazowa ma nierzadko sumarycznie moc palników 15 kw a takich kuchenek jest czasami kilka , wystarczy sobie wyobrazić jak by miało to być zasilane energią elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krajzega 17.10.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Ja mam indukcję, chociaż ogrzewanie gazowe i zastanawialiśmy się czy nie wybrać jednak kuchenki gazowej. Po pół roku używania, jak dla mnie same plusy: łatwo się czyści, nie muszę się martwić, że zapomnę wyłączyć gazu, bo indukcja wyłączy się sama, nie ma klejącego żółtego osadu na płytkach, jest bezpieczniejsza dla dzieci (mniejsze ryzyko oparzenia). Szerokość 60 jest wystarczająca, żeby normalnie gotować (jednak czajnika używam oddzielnego, elektrycznego). Na najwyższej mocy potrafi błyskawicznie osiągnąć wysoką temperaturę, co prawda żre wtedy sporo prądu, ale nie chodzi o korzystanie z tego codziennie, tylko np wtedy, gdy chcemy usmażyć stek, albo inne mięso, które ma się szybko ściąć. Czy widzę jakieś minusy? Raczej niewielkie: może nie widzieć mniejszych naczyń - np. kawiarki, nawet takiej, która teoretycznie nadaje się do indukcji. Trzeba ją czyścić praktycznie po każdym użyciu (ale idzie to szybko). Nie zamieniłabym się już na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 17.10.2019 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 W klasycznych płytach indukcyjnych układ pól masz dokładnie taki sam jak na płytach gazowych indukcja ma panel sterowania na górze, gazowa od frontu więc troszkę się to zmienia. Na gazie teoretycznie można położyć gar niekoniecznie centralnie względem palnika a na indukcji chyba raczej trzeba po środku. Tak sobie głośno myślę tylko Widzę żę w tych indukcyjach płyta jest ze szkła, ceramiki albo innych tworzyw. Co jest najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 (edytowane) po prostu żadna kuchenka elektryczna czy indukcyjna nie jest w stanie dać takiej dużej mocy dlatego w restauracjach się ich nie używa, profesjonalne kuchnie gazowe mają palniki o dużo większej mocy jak te elektryczne. Druga sprawa profesjonalna kuchnia gazowa ma nierzadko sumarycznie moc palników 15 kw a takich kuchenek jest czasami kilka , wystarczy sobie wyobrazić jak by miało to być zasilane energią elektryczną. akurat moc nie ma żadnego znaczenia, bo indukcje mają opcje Power, która zagotowuje wodę w czajniku w minutę. Prąd lepiej sobie z tym radzi niż gaz, dlatego tak popularne są czajniki elektryczne. Są też profesjonalne, duże kuchnie indukcyjne po 3,5 tyś W na pole grzejne. Starczy przejrzeć ofertę sklepów produktów dla gastronomii. gaz jest wynikiem techniki. Po prostu przy tempie pracy kucharza w profesjonalnej restauracji wychodzi najtaniej (stałe utrzymywanie wysokiej mocy), najszybciej (nie ma konieczności operowania regulatorami aby dostosować moc - starczy odsunąć naczynie) i najmniej awaryjnie (można rzucać patelnią na palnik, gdzie płyta indukcyjna jest szklana). Indukcja jest też droższa w zakupie wyposażenia restauracyjnego. Edytowane 18 Października 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 (edytowane) indukcja ma panel sterowania na górze, gazowa od frontu więc troszkę się to zmienia. Na gazie teoretycznie można położyć gar niekoniecznie centralnie względem palnika a na indukcji chyba raczej trzeba po środku. Tak sobie głośno myślę tylko Widzę żę w tych indukcyjach płyta jest ze szkła, ceramiki albo innych tworzyw. Co jest najlepsze? Przecież płyty gazowe do zabudowy, na szklanych panelach też mają pokrętła na płycie. Garnek nie musi stać pośrodku. A nowsze płyty, jak pokazałam, mają łączone pola i garnek może stać w dowolnym miejscu. Ceramiczne to są chyba tylko płyty elektryczne? Nie słyszałam o ceramicznej indukcji (ale może technika poszła naprzód?). Dla mnie zaletą indukcji jest: - banalne czyszczenie - ot, przejechanie szmatką, jak blatu, bez szorowania rusztów żeliwnych - brak tłustego osadu z mazutu na meblach - szybkość gotowania (ale smażenie z początku trzeba sobie potrenować) - zabezpieczenia - zdejmujesz garnek, pole się wyłącza. - jak coś wykipi, zdejmujesz garnek, przecierasz szmatką i wstawiasz garnek ponownie. Na gazie musisz czekać aż ruszt wystygnie - a do tego czasu wszystko się przypali i przyklei. - przyjemne gotowanie w upały - płyta nie grzeje otoczenia. Edytowane 18 Października 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 18.10.2019 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Ceramiczne to są chyba tylko płyty elektryczne? Nie słyszałam o ceramicznej indukcji (ale może technika poszła naprzód?) Z tego co widzę to indukcja ma takie rodzaje płyt : Ceramika/witroceramika Szkło ceramiczne Szkło iXelium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 (edytowane) mozesz dac linka do tej ceramicznej? wydaje mi się, że to tylko różne opisy tego samego tworzywa szklano-ceramicznego. Poza tym ostatnim - jest dodatkową powłoką stosowaną przez Whirpoola. Edytowane 18 Października 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 18.10.2019 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 (edytowane) Sporo jest takich płyt z ceramika(przynajmniej tak piszą)np:12 szkło:1 Edytowane 18 Października 2019 przez Claudynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 tylko w niczym się nie różni wyglądem od szklanej, wiec sadzę, że to właśnie to tworzywo szklano-ceramiczne, tylko jeden producent nazwie je ceramiką a drugi szkłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 18.10.2019 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 (edytowane) jeden producent nazwie je ceramiką a drugi szkłem nie spieram się, może tak jest lecz byłoby to wprowadzanie w błąd gdyz to dwa różne materiały Co prawda wizualnie na zdjęciu będą takie same lecz ceramika w przeciwieństwie do szkła jest mętna - nieprzezroczysta co w tym przypadku to chyba zaleta jesli oczywiście nie musimy obserwować elektroniki wiec sadzę, że to właśnie to tworzywo szklano-ceramiczne, tylko jeden producent nazwie je ceramiką a drugi szkłem Wikipedia tez podpowiada że właśnie to tworzywo jest wykorzystywane do indukcji ale równiez że: Kuchenki z tworzywa szklano-ceramicznego bardzo łatwo zarysować, nie należy zatem suwać po jej powierzchni naczyń. Szok, niby zaawansowana technika a tu taka lipa. Trzeba się więc przyjrzeć płycie iXelium Edytowane 18 Października 2019 przez Claudynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2019 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 w płycie nie widać elektroniki. ja nie mam ixelium i nie widze jakoś wielkiego rysowania. Jasne, nie wygląda jak nówka, się zużywa, jak każdy materiał. Stal szlachetna czy emalia też się rysuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.10.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Tylko indukcja . Za łatwość czyszczenia , bije wszystko na głowę . Są już płyty indukcyjne na wook'i . Sa takie , które sterują dedykowanym okapem przez wifi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.