hipodrom 18.10.2019 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Stoję przed generalnym remontem, mam już architekta, ale zanim usłyszę jego zdanie sam chciałbym wyrobić sobie opinie. Chciałbym mieć salon połączony z kuchnią, z którego można by było wyjść na taras. Z której strony to zrobić? Po przeciwnej stronie będzie sypialnia i pokoiki, na które też wpłynie poniższa decyzja. 1. Ze strony zachodnio-północnej Plusy: Słońce pojawia się średnio o godzinie 14:00, czyli po powrocie z pracy można posiedzieć na tarasie Cały salon jest doświetlony popołudniem, jest fajnie Powinno być więcej zysków cieplnych (więcej przeszkleń będzie od strony salonu) Wady: Taras byłby od ulicy, chociaż jest to końcówka ślepej ulicy, bardzo spokojna Taras byłby pomiędzy dwukondygnacyjnymi domami sąsiadów, mało intymnie W lecie może być gorąco 2. Ze strony wschodnio-południowej Plusy: Intymna część, ogród, można siedzieć na tarasie bardzo swobodnie W lecie będzie chłód Wady: Pomieszczenia gorzej doświetlone W skrócie - lepsza intymność i swoboda na tarasie czy lepsze doświetlenie salonu? PS. Fajny kalkulator do sprawdzania pod jakim kątem kiedy jest słońce : http://astronomia.zagan.pl/pliki/pozycja_slonca.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 dwa tarasy - w słońcu na jesień i wiosnę i w cieniu na upalne lato.Przy czym taras wcale nie musi przylegać do ściany budynku. natomiast nasza szerokość geograficzna cierpi na niedobór nasłonecznienia. Może mamy 2-3 miesiące upałów ale jednocześnie 6 miesięcy krótkiego dnia, zwykle pochmurnego. Więc jak ktoś lubi jasne wnętrza, to wielkie okna lokalizuje od południa. z tym, że wielkie okna wcale nie muszą być równoznaczne z wyjściem na taras, które może być na zupełnie innej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 18.10.2019 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Dzięki za odpowiedź. Możliwe, że niezbyt jasno napisałem to w pierwszym poście więc sprostuję. Salon z kuchnią będzie po jednej stronie domu, po drugiej stronie domu będą pokoje dziecięce. Salon będzie miał drzwi tarasowe. Z salonu będzie można łatwo wyjść na taras np. coś zjeść itd. Rozumiem, że można mieć dwa tarasy, ale nie wyobrażam sobie chodzenia z posiłkami przez pokoje dziecięce na drugą stronę domu. Wychodzenie przez drzwi główne również nie będzie naturalne. Dlatego, nie ma takiej opcji jak dwa tarasy. Jest opcja jednego, głównego tarasu i ewentualnie jakiegoś tarasu pomocniczego, albo jakiejś altanki. Wciąż więc wybór jest między swobodą obcowania na tarasie, a doświetleniem salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 wrzuć ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 18.10.2019 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Tak jak napisane w pierwszym poście, jeszcze nie znam decyzji architekta, projektu jeszcze nie ma. Jest tylko luźna koncepcja, oparta na obecnym stanie domu. Tak jak na rysunku, jest główna ściana nośna dzieląca część zachodnią od wschodniej. Nie chciałem wrzucać tej koncepcji, bo widać na niej, do której z dwóch opcji się pochylam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 22.10.2019 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 (edytowane) Było 100 razy o tym pisane. Tylko i wyłącznie taras nr 2! I nie chodzi o to, że nr 1 od ulicy. Chodzi o to, że w lipcu i sierpniu nie będziesz w stanie z niego korzystać*, a zaproszeni przez ciebie goście, więcej nie przyjdą na grilla. I to jedyny argument, który przemawia za opcją nr 1 i może przeważyć, jeżeli nie chcesz mieć zbyt wielu wizyt znajomych w swoim nowym domu . * Taras naświetlany słońcem przez parę godzin i znajdujący się przy ścianie domowej - MASAKRA! Posłuchaj mnie i nie zrób tego błędu. Edytowane 22 Października 2019 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 27.10.2019 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 (edytowane) Misterhajt, dziękuje za odpowiedz. Jeśli masz kilka linków z tego forum odnośnie tego tematu, chętnie przeczytam. Niestety znalazłem tylko jeden, sprzed 10 lat... stąd mój wpis. Ok, załóżmy że w lipcu, sierpniu będzie gorąco. Ale przecież można zamontować rolety zewnętrzne na okna, klimę do domu, jakieś zadaszenie na taras. Może się jakoś przeżyje? A dzięki temu:1. Dłuższe nasłonecznienie pokoi, więcej zysków słonecznych2. Jasny, widny salon3. Przyjemne picie kawy po pracy na wiosnę i jesień.4. W kuchni nawet w zimę będzie przyjemnie Dodatkowo, to nie jest czyste "południe", to przede wszystkim strona zachodnia. Dopytuję, ponieważ lekko skłaniam się ku opcji nr 1, ale mam wątpliwości. Dzięki za odpowiedź jeszcze raz. Edytowane 27 Października 2019 przez hipodrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.10.2019 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 (edytowane) W skrócie - lepsza intymność i swoboda na tarasie czy lepsze doświetlenie salonu? Dobrze widzę, że ten budynek od północnego zachodu to dwa piętra? Latem nie chcesz zysków słonecznych - a tylko wtedy wpadnie (o ile kiedykolwiek) słońce do salonu. Zimą słońce będzie za nisko. Zdecydowanie strona wschodnio-południowa by u mnie wygrała. Pod każdym względem. Edyta. Żeby zabezpieczyć się przed przegrzewaniem latem zrobiłbym duży okap i okna typowej wysokości, a nie od podłogi - latem okap zacieni okna, zimą słońce wpadnie daleko. Do zacienienia tarasu przyda się pewnie jakiś żagiel czy markiza. Edytowane 27 Października 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 27.10.2019 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Kaizen,dzięki, tak sąsiednie budynki są dwukondygnacyjne, z czego jeden, jest praktycznie równo po zachodnie stronie. Ale czy idąc w opcję wschodnio-południową, nie sprawię, że każde popołudnie spędzę w ciemnym salonie? Przez cały rok? W opcji północno - zachodniej, chociaż na jesień i wiosnę, słońce popołudniami powinno mi oświecać salon. W zimę faktycznie pewnie zostanie zasłonięte przez sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 27.10.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Moim skromnym zdaniem każdy projekt powinien maksymalnie być dostosowany do działki którą posiadamy , według mnie jak dobrze rozumiem ten szkic który wrzucono żadna opcja nie jest optymalna. Nie wiem czy to gotowy projekt i czy indywidualny , jeżeli indywidualny to architekt powinien lepiej się popisać, jeżeli gotowy to bardzo średnio jest dostosowany do działki. Optymalnie było by budynek był w linii zabudowy taras od południowego wschodu , wejście do budynku od strony ulicy, osobiście wolał bym pokoje na zachód bo na wschód w lecie o 4 rano już jest jasno ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 27.10.2019 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Jaro106, dzięki za opinie, to już kolejny głos na stronę wschodnio - południową. Jak w pierwszym zdaniu jest napisane, dom jest remontowany, więc linia zabudowy nie podlega dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kratownica 27.10.2019 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Naturalnie, że numer 2! Lata są coraz bardziej upalne. W zimie faktycznie może być to lekkim minusem, ale kto używa tarasów zimą?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 27.10.2019 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Kratownica, tak zimą nikt nie używa tarasów, ale tak jak pisałem wyżej, taras jest połączony z salonem. A fajnie mieć trochę słońca w salonie i kuchni w zimę oraz jesień i wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2019 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 masz długą działkę - może inny projekt - dom długi i wąski, otwarty na południe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.10.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 masz długą działkę - może inny projekt - dom długi i wąski, otwarty na południe? Przeczytaj cztery pierwsze wyrazy w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 zasugerowałam się tym "Tak jak napisane w pierwszym poście, jeszcze nie znam decyzji architekta, projektu jeszcze nie ma. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts