Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z której strony salon i taras? [MAPKA]

hipodrom

Recommended Posts

Stoję przed generalnym remontem, mam już architekta, ale zanim usłyszę jego zdanie sam chciałbym wyrobić sobie opinie.

Chciałbym mieć salon połączony z kuchnią, z którego można by było wyjść na taras. Z której strony to zrobić? Po przeciwnej stronie będzie sypialnia i pokoiki, na które też wpłynie poniższa decyzja.

1. Ze strony zachodnio-północnej

Plusy:

Słońce pojawia się średnio o godzinie 14:00, czyli po powrocie z pracy można posiedzieć na tarasie

Cały salon jest doświetlony popołudniem, jest fajnie

Powinno być więcej zysków cieplnych (więcej przeszkleń będzie od strony salonu)

Wady:

Taras byłby od ulicy, chociaż jest to końcówka ślepej ulicy, bardzo spokojna

Taras byłby pomiędzy dwukondygnacyjnymi domami sąsiadów, mało intymnie

W lecie może być gorąco

2. Ze strony wschodnio-południowej

Plusy:

Intymna część, ogród, można siedzieć na tarasie bardzo swobodnie

W lecie będzie chłód

Wady:

Pomieszczenia gorzej doświetlone

W skrócie - lepsza intymność i swoboda na tarasie czy lepsze doświetlenie salonu?

N55ipps.jpg

PS. Fajny kalkulator do sprawdzania pod jakim kątem kiedy jest słońce : http://astronomia.zagan.pl/pliki/pozycja_slonca.html

dwa tarasy - w słońcu na jesień i wiosnę i w cieniu na upalne lato.

Przy czym taras wcale nie musi przylegać do ściany budynku.

natomiast nasza szerokość geograficzna cierpi na niedobór nasłonecznienia. Może mamy 2-3 miesiące upałów ale jednocześnie 6 miesięcy krótkiego dnia, zwykle pochmurnego. Więc jak ktoś lubi jasne wnętrza, to wielkie okna lokalizuje od południa. z tym, że wielkie okna wcale nie muszą być równoznaczne z wyjściem na taras, które może być na zupełnie innej ścianie.

Dzięki za odpowiedź.

Możliwe, że niezbyt jasno napisałem to w pierwszym poście więc sprostuję.

Salon z kuchnią będzie po jednej stronie domu, po drugiej stronie domu będą pokoje dziecięce. Salon będzie miał drzwi tarasowe. Z salonu będzie można łatwo wyjść na taras np. coś zjeść itd. Rozumiem, że można mieć dwa tarasy, ale nie wyobrażam sobie chodzenia z posiłkami przez pokoje dziecięce na drugą stronę domu. Wychodzenie przez drzwi główne również nie będzie naturalne.

Dlatego, nie ma takiej opcji jak dwa tarasy. Jest opcja jednego, głównego tarasu i ewentualnie jakiegoś tarasu pomocniczego, albo jakiejś altanki.

Wciąż więc wybór jest między swobodą obcowania na tarasie, a doświetleniem salonu

Tak jak napisane w pierwszym poście, jeszcze nie znam decyzji architekta, projektu jeszcze nie ma.

Jest tylko luźna koncepcja, oparta na obecnym stanie domu. Tak jak na rysunku, jest główna ściana nośna dzieląca część zachodnią od wschodniej.

Nie chciałem wrzucać tej koncepcji, bo widać na niej, do której z dwóch opcji się pochylam ...

dt6DNRe.jpg

Było 100 razy o tym pisane.

Tylko i wyłącznie taras nr 2!

I nie chodzi o to, że nr 1 od ulicy. Chodzi o to, że w lipcu i sierpniu nie będziesz w stanie z niego korzystać*, a zaproszeni przez ciebie goście, więcej nie przyjdą na grilla. I to jedyny argument, który przemawia za opcją nr 1 i może przeważyć, jeżeli nie chcesz mieć zbyt wielu wizyt znajomych w swoim nowym domu ;-).

* Taras naświetlany słońcem przez parę godzin i znajdujący się przy ścianie domowej - MASAKRA! Posłuchaj mnie i nie zrób tego błędu.

Edytowane przez Misterhajt

Misterhajt, dziękuje za odpowiedz.

Jeśli masz kilka linków z tego forum odnośnie tego tematu, chętnie przeczytam. Niestety znalazłem tylko jeden, sprzed 10 lat... stąd mój wpis.

Ok, załóżmy że w lipcu, sierpniu będzie gorąco. Ale przecież można zamontować rolety zewnętrzne na okna, klimę do domu, jakieś zadaszenie na taras. Może się jakoś przeżyje?

A dzięki temu:

1. Dłuższe nasłonecznienie pokoi, więcej zysków słonecznych

2. Jasny, widny salon

3. Przyjemne picie kawy po pracy na wiosnę i jesień.

4. W kuchni nawet w zimę będzie przyjemnie

Dodatkowo, to nie jest czyste "południe", to przede wszystkim strona zachodnia.

Dopytuję, ponieważ lekko skłaniam się ku opcji nr 1, ale mam wątpliwości. Dzięki za odpowiedź jeszcze raz.

Edytowane przez hipodrom

W skrócie - lepsza intymność i swoboda na tarasie czy lepsze doświetlenie salonu?

N55ipps.jpg

Dobrze widzę, że ten budynek od północnego zachodu to dwa piętra? Latem nie chcesz zysków słonecznych - a tylko wtedy wpadnie (o ile kiedykolwiek) słońce do salonu. Zimą słońce będzie za nisko.

Zdecydowanie strona wschodnio-południowa by u mnie wygrała. Pod każdym względem.

Edyta.

Żeby zabezpieczyć się przed przegrzewaniem latem zrobiłbym duży okap i okna typowej wysokości, a nie od podłogi - latem okap zacieni okna, zimą słońce wpadnie daleko. Do zacienienia tarasu przyda się pewnie jakiś żagiel czy markiza.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen,dzięki, tak sąsiednie budynki są dwukondygnacyjne, z czego jeden, jest praktycznie równo po zachodnie stronie.

Ale czy idąc w opcję wschodnio-południową, nie sprawię, że każde popołudnie spędzę w ciemnym salonie? Przez cały rok?

W opcji północno - zachodniej, chociaż na jesień i wiosnę, słońce popołudniami powinno mi oświecać salon. W zimę faktycznie pewnie zostanie zasłonięte przez sąsiada.

Moim skromnym zdaniem każdy projekt powinien maksymalnie być dostosowany do działki którą posiadamy , według mnie jak dobrze rozumiem ten szkic który wrzucono żadna opcja nie jest optymalna. Nie wiem czy to gotowy projekt i czy indywidualny , jeżeli indywidualny to architekt powinien lepiej się popisać, jeżeli gotowy to bardzo średnio jest dostosowany do działki. Optymalnie było by budynek był w linii zabudowy taras od południowego wschodu , wejście do budynku od strony ulicy, osobiście wolał bym pokoje na zachód bo na wschód w lecie o 4 rano już jest jasno ale to tylko moje zdanie.