Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt EC317a Dom oszczędny - wariant I a Dom w groszku 4 ver. 2 archon

Jaki projekt wybrać  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki projekt wybrać

• Projekt EC317a Dom oszczędny - wariant I
    • Dom w groszku 4 ver. 2 archon
      0

Recommended Posts

Witam

nie wiem czy piszę w dobrym dziale jeżeli nie proszę o przeniesienie , zmagam się ostatnio z problemem wyboru projektu działce kupuje 4 listopada i złożone są już papiery na Warunki zabudowy według Pani w urzędzie nie będzie problemu z uzyskaniem tego co wpisałem we wniosku , inwestycja będzie w lubuskim zielona góra dokładnie dzielnica zatonie , ale wracając do meritum sporo przewertowałem forum wadziłem też tysiące projektów i mam 2 całkiem inne jeden to parterowa nowoczesna stodoła drugi klasyczny dom z poddaszem obydwa bez piwnicy . Chciałem zapytać was o zdanie co lepiej wybudować z drugiej strony co będzie prostsze i szybsze w budowie a przede wszystkim tańsze bo nikt jeszcze nie udzielił mi nigdy odpowiedzi co jest tańsze w budowie dom parterowy czy z poddaszem użytkowym . Obydwa projekty były by w tym samym standardzie czyli ściany 25-30 cm styropianu na płycie fundamentowej i dach wełna 40 cm .Niebył bym także sobą gdybym nie zmienił paru szczegółów rozmieszczenia pokoju czy okien wiec przesyłam wersje podstawową projektu jak i zmienione wersje :

Groszek ver 4

mniej więcej brak większych zmian gówna zmiana do dodatnie rekuperacji której nie ma w projekcie i zmiana okien

oryginalny grosze ma też piwnice z której rezygnujemy

rzuty oryginalne

parter groszek ver 4.jpg

poddasze groszek ver 4.jpg

wersja zmodyfikowana pod nas

groszek ver 4 zmiany.jpg

Oszczędny murator

to drugi projekt domu tym razem parterowy z fajnym przeszkleniem trochę za drogim więc zmodyfikowaliśmy to zmniejszając okna jednak tak by nie stracił swojego pierwotnego charakteru , zmieniliśmy układ pomieszczeń usunęliśmy komin jeden do pieca gazowego i kominka

wersja oryginalna

oszczedny.jpg

wersja zmieniona

oszczedny zmiana.jpg

A teraz do meritum jak się podobają te projektu który z nich wydaje się lepszą opcja no i koszta który będzie tańszy w budowie obydwa mają podobny metraż ocieplenie i typ fundamentu , nie ukrywam ze budżet mamy około 450-500 tys i chcieli byśmy w nim się zamknąć tak by mieszkać czyli że chociaż jednak łazienka jest wykończona podłogi i pokoje też ale może brakować mebli , brak tarasu i elewacja bez struktury jedynie zabezpieczony styropian , taki stan ubogi pod klucz

Pozdrawiam

Rafał

w tym parterowym ogromnym kosztem są okna. On był omawiany na forum, z potencjalnymi poprawkami.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334344-projekt-EC317a-OSZCZĘDNY

W domu z poddaszem koszty generują: stop, schody, ryzalit (i związany z tym łamany dach).

No i sama koncepcja schodów w domu nie jest najlepszym pomysłem.

Edytowane przez Elfir

Witam

faktycznie zdjęcia po wrzuceniu nie wiele pokazują zostały przeskalowane i są dziwnie małe , jeżeli chodzi o groszka to zmiany tycza się głownie kosmetyki usunięcie balkonów zamiana drzwi balkonowych na fixy na pietrze zamknięcie kuchni z jednej strony zamiana pozycji okien i zmiana drzwi balkonowych z HST na system PSK . Jeżeli chodzi o projekt parterowy to faktycznie okna generują koszty dlatego zostały obniżone z 2500 na 2300 mm co powoduje że możliwe jest użycie cieńszego szkła co znacznie zmienia koszt tak samo liczba okien zostałam zmniejszona a 2 pary drzwi tarasowych typu HST o wymiarze 2400x2500mm zostały niezmienione na jedne PSK o wymiarze 2800x2300 mm mniejsza ilość okien powoduje że z tyłu domu mam nadzieje zamiast belki podporowej będzie można wykonać zwykły wieniec .Dodatkowo skumulowaliśmy pomieszczenia wymagające instalacji hydraulicznej do jednego miejsca teraz kotłownia kuchnia i dwie łazienki są obok siebie gabinet poszedł jako ostatni pokój względem projektu pierwotnego , ten brązowy obiekt w salonie koło kuchni to komin chcemy by był wykorzystany jako komin spalinowy dla pieca i kominka żeby zredukować ich ilość. No i pokrycie dachu wiem że w domach parterowych dan jest bardzkiej kosztowną sprawą niż w piętrowych i z tego powodu proponują by zastosować blachę zamiast ceramiki ale nie wiem czy to dobra opcja .Jak będę w domu postaram się wrzucić lepsze rysunki na razie nakreśliłem moją wizje ustnie

Okna wyceń, zanim zatwierdzisz koncepcję. Cena może zaskoczyć.

Gaz przy planowanym ociepleniu nie ma sensu (wyceń sobie przyłącze, instalację, wentylację kotłowni i koszty serwisu i wymiany co kilkanaście lat). Kominek zresztą też jeżeli chodzi o grzanie (zrobi błyskawicznie saunę w domu - chyba, że zrobisz z tonę albo dwie akumulacji) - ale podratuje EP jak zechcesz grzać prądem, co w tej sytuacji ma najwiekszy sens.

W parterówce te duże przeszklenia mają być od południa?

Zobacz Arosa II - funkcjonalnie dosyć podobny projekt - ale instalacje lepiej przemyślane a okap chroni elewację przed brudem i glonami, fundament przed wilgocią i zmniejsza przegrzewanie pomieszczeń latem.

widziałem projekt Arosa II jednak mam problem z jego aranżacja a dokładniej moja kobieta nie ma wizji na niego , jeżeli chodzi o kominek to bardziej dekoracja i nie musi być tez od razu postawiony , jeżeli chodzi o grzanie samymi kablami to jakoś nie mam przekonania pompa ciepła dużo bardziej mi pasuje jednak koszta to chyba najdroższe rozwiązanie z systemów grzewczych. Jeżeli chodzi o okna na razie robiłem kalkulacje w formie gotowych kalkulatorów firm produkujących okna koszt to 16-20 tys bez montażu a dokładne oferty muszę poskładać . tak te duże przeszklenia wychodzą na południe , z jednej strony bałem się o saunę latem ale według projektu dach jest wykonany tak by osłaniać pomieszczenia latem a dogrzewać zimą. Sama bryła tez wydaje mi się prosta i nie skomplikowana nie ma zbędnych wypustów i udziwnień w sumie jest zbliżona do tego Arosa II

Czyli z tego wynika że dom parterowy jest lepszą opcja z uwagi na kształt dachu brak schodów i ogólnie prostsza konstrukcje , Proponowany projekt Arosa II został odrzucony ( sama konstrukcja niby prostsza jednak też posada okno narożne które kosztuje i wymaga dodatkowego podciągu na narożniku ) , wycenę okien do oszczędnego w naszej wersji jadę jutro lub w czwartek wykonać , co do kosztów i dyskusji na temat dwóch projektów większych widzę że nie ma .Podam wycenę okien jak ja dostane może ktoś będzie zainteresowany ta informacją w sobotę jadę wycenić koszty wykonania stanu SSO do firmy jaka ma stawiać budynek

Proponowany projekt Arosa II został odrzucony ( sama konstrukcja niby prostsza jednak też posada okno narożne które kosztuje i wymaga dodatkowego podciągu na narożniku )

Gdzie ma to okno narożne? Najdroższy "bajer" w tym projekcie to drzwi tarasowe - łatwo tu zaoszczędzić. Jest oszczędny i szybciej można szukac ulepszeń, niż oszczędności (np. rozważyłbym strop konolityczny zamiast wiązarów - ale pewnie wiązary by zostały)