plachtaaniaa 22.10.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 WitamIle miesięcznie zużywa prądu dwuosobowa rodzina przy kuchni indukcyjnej (obiady prawie codziennie) , zmywarka(raz dziennie), lodówka, pralka... Ktoś ma takie zestawienie i pochwali się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 22.10.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 (edytowane) Ja mając kuchnie witroceramiczną plus czajnik bardzo czesto włączany rachunki dostawałam koło 100zl. Chcesz wiedzieć dokładnie kup sobie watomierz za 50zl i polataj po domu. Jak sprawdzałam to nowa lodówka ciagnie około 13zl/mc, pralka mozna wyliczyć: srednio na dlugie pranie 0,9kw x ilośc prań x cena za energie. Czajnik elektryczny używany bardzo oszczędnie 10zl, płyty nie liczyłam bo wpięta na 3 fazy. Mi pranie, lodówka, suszarka do włosów, router, oświetlenie, odkurzacz, telefony, komputery ogólnie wszystko bez czajnika i płyty wychodziło kolo 50zl. 3 osoby.Ten czajnik to do pomiarów zeżarł 10zl/mc tak naprawdę używałam go znacznie częściej szacuję na 20-30zl, więc sama płyta też koło 25zl, przy czym my dużo gotujemy. Edytowane 22 Października 2019 przez nowa7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 ja mam rachunki coś koło 280 zł/ 2 m-ce. W tym poza indukcją jest rekuperacja, dwa komputery włączone większość dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegomonia 23.10.2019 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Kurcze jak widzę Wasze rachunki to wnioskuje, że u mnie jest coś nie tak. Ja nie mam indukcji, tylko rekuperacja, która pracuje cały czas na 25% mocy. 5 osób w domu i rachunki na poziomie 200 zł miesięcznie. Uważam, że to trochę dużo jak widzę Wasze na poziomie 100 - 140 zł (przy płytach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.10.2019 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 (edytowane) 2500kWh rachunek ok 1200zł ok 76% tania taryfa to za 2018 2100kWh 77% tania do połowy października 2019 od kwietnia indukcja i piekarnik elektryczny oraz pompa piaskowa do basenu jednak też doszedł bardziej energo oszczędny sprzęt w kuchni i zmywarka podłączona pod ciepłą wode. Od października klima do grzania Wychodzi ok 200zł za 2mc +-30zł PV zbijają zużycie o ok 700kWh prąd bytowy na rok nadwyżki ida w wodę Edytowane 23 Października 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 23.10.2019 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Ja akurat dostałem rozliczenie roczne, 3100 kWh. O 160 kWh więcej niż w roku ubiegłym, a w tym czasie doszła rekuperacja i drabinka z grzałką elektryczną w łazience, z której korzystamy w okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.10.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 grzegomonia - 5 osób a 2 osoby to o wiele więcej prania, gotowania, korzystania z lamp, włączonej telewizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 23.10.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Kurcze jak widzę Wasze rachunki to wnioskuje, że u mnie jest coś nie tak. Ja nie mam indukcji, tylko rekuperacja, która pracuje cały czas na 25% mocy. 5 osób w domu i rachunki na poziomie 200 zł miesięcznie. Uważam, że to trochę dużo jak widzę Wasze na poziomie 100 - 140 zł (przy płytach). Zależy jak zużuwasz ten prąd. U mnie tv chodzi 2h na dzien i ciągnie 60W to w miesiącu daje 2,2zl, jeśli podjaśnisz i tv chodzi "żeby coś grało" to pociągnie ci koło 100w z 8h dziennie no to masz 14,5zl. Drugi przykład suszarka do wlosów. Dosuszam tylko lekko mokre co zajmuje 5 min dziennie , suszarka 1kW na miesiąc 1,5zl, jesli masz 2 osoby z dlugimi włosami i suszą mokre włosy to spokojnie mozesz przemnożyć to x6. Komputery potrafią ciągnąc różne ilości np stary laptop męza 50w, nowy, drogi córki 15W! Oświetlenie na ledach o korzystnym stosunku ilości lumenów do zużywanej energii to ok 9zł (5h 10ledów po ok 10W). Czajnik może pochłonąć ogromne ilości używany nieekonomicznie. Minimum 10zl (kilka herbat dziennie , zalewane do połowy kubka, reszta dolana z kranu, woda gotowana zawsze tylko tyle ile trzeba) Mało zużywają tablety, telefony, routery na wifi, ładowarki wpięte na stałe. W sumie koło 5zl na wszystko. I tak ze wszystkim. To jest suma wielu małych przyzwyczajeń. Naprawdę polecam kupno watomierza, przynajmniej wiesz za co płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegomonia 23.10.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 grzegomonia - 5 osób a 2 osoby to o wiele więcej prania, gotowania, korzystania z lamp, włączonej telewizji. W sumie to masz rację. Jak teraz na to patrzę i i pewnie tak mi wyjdzie. Dwie lodówki, 4 telewizory, oświetlenie podwórka co noc. Pranie to chyba ze 2 razy w tygodniu. W sumie to całkiem mało płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 24.10.2019 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Nie licząc się ze zużyciem prądu, 66m2 mieszkanie, 3 osoby, płyta indukcyjna, kilka razy w tygodniu obiady, piekarnik elektryczny oczywiście, czajnik elektryczny czesto, mikrofala, 1tv, 1 laptop (co prawda z jednego i drugiego prawie nie korzystamy, zwłaszcza z tv), oświetlenie oczywiście led to rachunek na 2m-ce to 90-130zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 24.10.2019 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Kurcze jak widzę Wasze rachunki to wnioskuje, że u mnie jest coś nie tak. …….. 5 osób w domu i rachunki na poziomie 200 zł miesięcznie..... E tam, właśnie otrzymałem kolejną fakturę za dwa miesiące - równiutkie 600kWh/380PLN, a w domu 2+1. Tak więc wszystko zależy od stylu życia - dwie godziny oglądania filmu na projektorze i rozbudowanym KD to już 1,5kWh, dwie godziny słuchania winyla na lampiaku w klasie A to kolejne 1,5kWh. Trzeba o tym nie myśleć i cieszyć się życiem Wody też mi idzie do 15m3 na miesiąc i co, mam się tym przejmować? Oszczędzać? A grom go wie jak długo jeszcze pociągnę.... Carpe Diem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegomonia 24.10.2019 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 E tam, właśnie otrzymałem kolejną fakturę za dwa miesiące - równiutkie 600kWh/380PLN, a w domu 2+1. Tak więc wszystko zależy od stylu życia - dwie godziny oglądania filmu na projektorze i rozbudowanym KD to już 1,5kWh, dwie godziny słuchania winyla na lampiaku w klasie A to kolejne 1,5kWh. Trzeba o tym nie myśleć i cieszyć się życiem Wody też mi idzie do 15m3 na miesiąc i co, mam się tym przejmować? Oszczędzać? A grom go wie jak długo jeszcze pociągnę.... Carpe Diem! O. I tu w pełni popieram kolegę. Używajmy dnia i nie chomikujmy kasy do skarpety bo przyjdą mole i po skarpecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.10.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Tylko czasami kieszeń może cię uchronić przed trumną Carpe Diem czyli chomikuj w skarpet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 24.10.2019 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 Tylko czasami kieszeń może cię uchronić przed trumną Święta prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts