Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zużycie prądu /rachunek

plachtaaniaa

Recommended Posts

Ja mając kuchnie witroceramiczną plus czajnik bardzo czesto włączany rachunki dostawałam koło 100zl. Chcesz wiedzieć dokładnie kup sobie watomierz za 50zl i polataj po domu. Jak sprawdzałam to nowa lodówka ciagnie około 13zl/mc, pralka mozna wyliczyć: srednio na dlugie pranie 0,9kw x ilośc prań x cena za energie. Czajnik elektryczny używany bardzo oszczędnie 10zl, płyty nie liczyłam bo wpięta na 3 fazy. Mi pranie, lodówka, suszarka do włosów, router, oświetlenie, odkurzacz, telefony, komputery ogólnie wszystko bez czajnika i płyty wychodziło kolo 50zl. 3 osoby.

Ten czajnik to do pomiarów zeżarł 10zl/mc tak naprawdę używałam go znacznie częściej szacuję na 20-30zl, więc sama płyta też koło 25zl, przy czym my dużo gotujemy.

Edytowane przez nowa7

Kurcze jak widzę Wasze rachunki to wnioskuje, że u mnie jest coś nie tak. Ja nie mam indukcji, tylko rekuperacja, która pracuje cały czas na 25% mocy. 5 osób w domu i rachunki na poziomie 200 zł miesięcznie. Uważam, że to trochę dużo jak widzę Wasze na poziomie 100 - 140 zł (przy płytach).

2500kWh rachunek ok 1200zł ok 76% tania taryfa to za 2018

2100kWh 77% tania do połowy października 2019 od kwietnia indukcja i piekarnik elektryczny oraz pompa piaskowa do basenu jednak też doszedł bardziej energo oszczędny sprzęt w kuchni i zmywarka podłączona pod ciepłą wode. Od października klima do grzania

Wychodzi ok 200zł za 2mc +-30zł

PV zbijają zużycie o ok 700kWh prąd bytowy na rok nadwyżki ida w wodę

Edytowane przez kulibob

Kurcze jak widzę Wasze rachunki to wnioskuje, że u mnie jest coś nie tak. Ja nie mam indukcji, tylko rekuperacja, która pracuje cały czas na 25% mocy. 5 osób w domu i rachunki na poziomie 200 zł miesięcznie. Uważam, że to trochę dużo jak widzę Wasze na poziomie 100 - 140 zł (przy płytach).

Zależy jak zużuwasz ten prąd. U mnie tv chodzi 2h na dzien i ciągnie 60W to w miesiącu daje 2,2zl, jeśli podjaśnisz i tv chodzi "żeby coś grało" to pociągnie ci koło 100w z 8h dziennie no to masz 14,5zl.

Drugi przykład suszarka do wlosów. Dosuszam tylko lekko mokre co zajmuje 5 min dziennie , suszarka 1kW na miesiąc 1,5zl, jesli masz 2 osoby z dlugimi włosami i suszą mokre włosy to spokojnie mozesz przemnożyć to x6.

Komputery potrafią ciągnąc różne ilości np stary laptop męza 50w, nowy, drogi córki 15W!

Oświetlenie na ledach o korzystnym stosunku ilości lumenów do zużywanej energii to ok 9zł (5h 10ledów po ok 10W).

Czajnik może pochłonąć ogromne ilości używany nieekonomicznie. Minimum 10zl (kilka herbat dziennie , zalewane do połowy kubka, reszta dolana z kranu, woda gotowana zawsze tylko tyle ile trzeba)

Mało zużywają tablety, telefony, routery na wifi, ładowarki wpięte na stałe. W sumie koło 5zl na wszystko.

I tak ze wszystkim. To jest suma wielu małych przyzwyczajeń.

Naprawdę polecam kupno watomierza, przynajmniej wiesz za co płacisz.

grzegomonia - 5 osób a 2 osoby to o wiele więcej prania, gotowania, korzystania z lamp, włączonej telewizji.

W sumie to masz rację. Jak teraz na to patrzę i i pewnie tak mi wyjdzie. Dwie lodówki, 4 telewizory, oświetlenie podwórka co noc. Pranie to chyba ze 2 razy w tygodniu. W sumie to całkiem mało płacę.

Nie licząc się ze zużyciem prądu, 66m2 mieszkanie, 3 osoby, płyta indukcyjna, kilka razy w tygodniu obiady, piekarnik elektryczny oczywiście, czajnik elektryczny czesto, mikrofala, 1tv, 1 laptop (co prawda z jednego i drugiego prawie nie korzystamy, zwłaszcza z tv), oświetlenie oczywiście led to rachunek na 2m-ce to 90-130zł.

Kurcze jak widzę Wasze rachunki to wnioskuje, że u mnie jest coś nie tak. …….. 5 osób w domu i rachunki na poziomie 200 zł miesięcznie.....

E tam, właśnie otrzymałem kolejną fakturę za dwa miesiące - równiutkie 600kWh/380PLN, a w domu 2+1.

Tak więc wszystko zależy od stylu życia - dwie godziny oglądania filmu na projektorze i rozbudowanym KD to już 1,5kWh, dwie godziny słuchania winyla na lampiaku w klasie A to kolejne 1,5kWh.

Trzeba o tym nie myśleć i cieszyć się życiem :) Wody też mi idzie do 15m3 na miesiąc i co, mam się tym przejmować? Oszczędzać? A grom go wie jak długo jeszcze pociągnę.... Carpe Diem!

E tam, właśnie otrzymałem kolejną fakturę za dwa miesiące - równiutkie 600kWh/380PLN, a w domu 2+1.

Tak więc wszystko zależy od stylu życia - dwie godziny oglądania filmu na projektorze i rozbudowanym KD to już 1,5kWh, dwie godziny słuchania winyla na lampiaku w klasie A to kolejne 1,5kWh.

Trzeba o tym nie myśleć i cieszyć się życiem :) Wody też mi idzie do 15m3 na miesiąc i co, mam się tym przejmować? Oszczędzać? A grom go wie jak długo jeszcze pociągnę.... Carpe Diem!

O. I tu w pełni popieram kolegę. Używajmy dnia i nie chomikujmy kasy do skarpety bo przyjdą mole i po skarpecie.