Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłącznik różnicowoprądowy z członem nadprądowym

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem:

Posiadam obecnie dwa obwody oświetlenia (parter i piętro), zabezpieczone są z osobna S-ką B10. Wszystkie obwody w domu (oprócz wspominanych oświetlenia) są zabezpieczone także przez RCD (3 sztuki).

Mam zamiar ze względu iż zastosowałem moduły "inteligentnego domu" + zasilacze do-puszkowe zabezpieczyć obwody oświetlenia także przez RCD, tylko już nie mam fizycznie miejsca aby je tam zamontować, tak więc ma (wg. mnie) takie opcje:

1. Podpiąć obwody oświetlenia pod jedną różnicówkę (np. gniazdek).

2. Zamienić B10 na moduł zintegrowany: "Wyłącznik różnicowoprądowy z członem nadprądowym KZS-2M B 10/0,03A, AC".

3. Zamienić (każdą z osobna S-kę) B10 na moduł zintegrowany tylko jedno polowy firmy Bemko (innej firmy nie znalazłem).

Przychylam się najbardziej do opcji 2, tylko wtedy tracę to iż obecnie jeden obwód jest na fazie 1 a drugi na fazie 2, proszę o poradę.

Edytowane przez 3rav

W jednym obwodzie występuje oświetlenie łazienki w drugim oświetlenie WC, każdy z tych obwodów zasila także rolety zewnętrzne. Ostatnio miałem taki przypadek iż zasilacz impulsowy (nie tani) zaczął się jarać (obstawiam że był fabrycznie uszkodzony, gdyż zaraz po zamontowaniu to się zaczęło dziać) różnicówka w przypadku pożaru raczej by zadziałała.

Piszesz że masz 3 RCD, pewnie po jednej na fazę. Możesz przecież podłączyć jeden obwód do RCD1 a drugi do RCD2, nic nie trzeba przebudowywać nic dokładać, wszystko pozostaje w tym samym miejscu tylko trzeba zmienić połączenia. No i pamiętaj że trzeba wyłuskać N-y obwodów i je podłączyć we właściwe miejsce.

• 2 weeks później...