3rav 25.10.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 (edytowane) Witam, Mam taki problem:Posiadam obecnie dwa obwody oświetlenia (parter i piętro), zabezpieczone są z osobna S-ką B10. Wszystkie obwody w domu (oprócz wspominanych oświetlenia) są zabezpieczone także przez RCD (3 sztuki). Mam zamiar ze względu iż zastosowałem moduły "inteligentnego domu" + zasilacze do-puszkowe zabezpieczyć obwody oświetlenia także przez RCD, tylko już nie mam fizycznie miejsca aby je tam zamontować, tak więc ma (wg. mnie) takie opcje: 1. Podpiąć obwody oświetlenia pod jedną różnicówkę (np. gniazdek).2. Zamienić B10 na moduł zintegrowany: "Wyłącznik różnicowoprądowy z członem nadprądowym KZS-2M B 10/0,03A, AC".3. Zamienić (każdą z osobna S-kę) B10 na moduł zintegrowany tylko jedno polowy firmy Bemko (innej firmy nie znalazłem). Przychylam się najbardziej do opcji 2, tylko wtedy tracę to iż obecnie jeden obwód jest na fazie 1 a drugi na fazie 2, proszę o poradę. Edytowane 25 Października 2019 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.10.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Mam zamiar ze względu iż zastosowałem moduły "inteligentnego domu" + zasilacze do-puszkowe zabezpieczyć obwody oświetlenia także przez RCD, Tylko ... po co? Co innego, gdy jest to obwód oświetlenia łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 25.10.2019 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 W jednym obwodzie występuje oświetlenie łazienki w drugim oświetlenie WC, każdy z tych obwodów zasila także rolety zewnętrzne. Ostatnio miałem taki przypadek iż zasilacz impulsowy (nie tani) zaczął się jarać (obstawiam że był fabrycznie uszkodzony, gdyż zaraz po zamontowaniu to się zaczęło dziać) różnicówka w przypadku pożaru raczej by zadziałała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.10.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2019 Piszesz że masz 3 RCD, pewnie po jednej na fazę. Możesz przecież podłączyć jeden obwód do RCD1 a drugi do RCD2, nic nie trzeba przebudowywać nic dokładać, wszystko pozostaje w tym samym miejscu tylko trzeba zmienić połączenia. No i pamiętaj że trzeba wyłuskać N-y obwodów i je podłączyć we właściwe miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 29.10.2019 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 Jednakże wolałbym mieć rozdzielenie pomiędzy obwodami zasilającymi gniazdka a obwodami oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 04.11.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Odnośnie punktu 3 - Bemko nie jest firmą markową. Polecam aparat Siemens 5SV1 Sentron - też ma 1 moduł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 18.11.2019 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Odnośnie punktu 3 - Bemko nie jest firmą markową. Polecam aparat Siemens 5SV1 Sentron - też ma 1 moduł. Dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts