Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przerobienie Pola Ornego na Działkę Budowlana

len123456

Recommended Posts

Witam Wszystkich serdecznie.

Borykam się z takim problemem od 3 lat,mianowicie złożyłem w 2016 roku Wniosek do Urzędu Gminy w mojej miejscowości o przekształcenie pola ornego 0,30 ha na Działkę Budowlaną i do dzisiejszego dnia nie dokonałem tego przerobienia.

Stosując Wniosek do Urzędu Gminy o przekształcenie pola ornego na działkę budowlaną uzasadniałem się tym,iż w przyszłości bedę tam się budował.

W 2016 roku dostałem odpowiedź z Urzędu Gimy cytuję:

'' Z chwilą przystąpienie Gminy do prac urbanistycznych związanych ze

zmianą

miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego wniosek będzie

ponownie rozpatrywany''

Od 2019 roku jest cisza- gdy moja kobieta poszła do Wójta który przyjmuje petentów raz w tygodniu,''Wójt twierdzi,że są limity na budynki mieszkalne i usługi i kazał w przyszłym roku przyjść''.

Mojej znajomej znajoma doradziła mi,że jeśli się chce wybudować nie trzeba przekształcać.

Mówiła,że wystarczy złożyć wniosek o wydanje warunkow zabudowy, albo o miejscowy plan i budować.

I,że można podzielic i sprzedać z planem albo warunkami.

Zwracam się do Państwa z wielką prośbą o pomoc co w takim momencie mam robić,aby zostało to przerobione na działkę budowlaną?

Z góry dziękuję oraz Pozdrawiam serdecznie,Jan.

Przerabia się cukier na zacier według receptury 1410. Niektórzy w szkole przerabiają lektury.

Działkę rolną przekształca się na budowlaną, o ile jest to dopuszczalne.

Zaś do wójta nie chodzi się jak do sklepu po bułki, do wójta wysyła sie wniosek o wydanie Warunków Zabudowy.

Co potem nastąpi zależy od otrzymanej odpowiedzi.

Proszę Panią proszę się nie mądrować bo wysłaliśmy do wójta Wniosek o przekształcenie i odpowiedział to co napisał na wstępie nawet nie umie Pani przeczytać ze zrozumieniem, cytuję to jest odpowiedź wójta '' Z chwilą przystąpienia Gminy do prac urbanistycznych związanych ze

zmianą

miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego wniosek będzie ponownie rozpatrywany''

I co jeśli napiszę o te wydanie Warunków Zabudowy? Czy jeśli wystąpie o te Warunki Zabudowy to czy jest większa szansa na przekształcenie tego w działkę budowlaną?

I niech pani nie gada,że się nie chodzi bo wójt przyjmuje raz w tygodniu,a odpowiedź z wniosku wójta Pani napisałem na wstępnie jak byk tylko,że widzę z czytaniem u Pani jest kiepsko.

Mojej znajomej znajoma doradziła mi,że jeśli się chce wybudować nie trzeba przekształcać.

Mówiła,że wystarczy złożyć wniosek o wydanje warunkow zabudowy, albo o miejscowy plan i budować.

I,że można podzielic i sprzedać z planem albo warunkami.

.

Przeczytaj ze zrozumieniem tekstu to co napisałeś.

Czy moja rada jest sprzeczna z radą znajomej znajomej?

Co to znaczy : moja kobieta?

Kupiłeś ją na aukcji?

Na przykład tu:

https://demotywatory.pl/4852130/Znalezione-w-sieci

Pomoż mi ....co mam zrobić w takim stanie gdzie dostałem w 2016 roku odpowiedź od urzędu gminy cytuję. : '''' Z chwilą przystąpienie Gminy do prac urbanistycznych związanych ze

zmianą

miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego wniosek będzie

ponownie rozpatrywany''

a od trech lat jest cisza- gdy ktoś ode mnie poszedł do Wójta który przyjmuje petentów raz w tygodniu,''Wójt twierdzi,że są limity na budynki mieszkalne i usługi i kazał w przyszłym roku przyjść''.

Co w takiej sytuacji mam zrobić,zalecasz aby wystąpić o Warunki Zabudowy,lecz co nam dadzą te Warunki Zabudowy-czy to przyśpieszy proces przekształcenia pola ornego na działkę budowlaną ?

Z opisu wygląda, że jest MPZP i wtedy WZ się nie wydaje. Jeżeli w nim działka jest rolna, to nie przeskoczysz tego. Uruchomienie procedury zmiany MPZP leży w gestii rady gminy i szanse na to są mizerne przy jednoosobowym nacisku. Ładnych kilka lat walczyliśmy sporą grupą o zmianę MPZP. Ja nie doczekałem - kupiłem inną działkę.

Kaizen dziękuje za pomoc i odpowiedź napisz co Ty mi radzisz ?

Trzeba czekać na decyzję Urzędu Gminy ?

Jest Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego.W nim jest działka rolna o wielkości 0,30 ha.Działka jest usadowiona za domem dobre kilkanaście metrów.

Napisz mi jeszcze z tymi szansami z jednoosobowym naciskiem,kogo można poprosić o pomoc aby móc to przerobić ???

Wiem,że to jest dużo zachodu z tym przekwalifikowaniem,a najwięcej urzędnicy blokują to.

Serdecznie dziękuję za pomoc odpisz. :)

Moja działka nie miała mpzp, wz nie dostałem, więc prywatnie uchwalono studium dla mojej działki A następnie mpzp. Czas to 18 miesięcy, koszt 13,5 tyś zl. Zorientuj się kto jest w gminie planista i może też Ci zmienią mpzp. Będzie to pewnie kosztować i trwać, ale może warto?

Stos dziękuje Ci bardzo za odpowiedź a pershing mam pytanie u Ciebie nie bylo Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego i co to znaczy,że prywatnie uchwalono studium dla Twojej działki czy mógł byś to opisać jak to wyglądało ?

Aaa czyli mam się w Gminie dowiedzieć kto jest Planistą tam okej. Pozdrawiam Was serdecznie :)

Pershing mógł byś podać cennik ile Planistka zrobiła to dla Twojej działki ? I miałeś już poprzez Planistkę uchwałę mpzp ? I to trzeba było by się z nia skontaktować osobiście wtedy żeby dla nas tak zrobiła ? czy trzeba też pisać wniosek do urzędu gminy o to oraz się z nia skontaktować osobiście ?

Dziekuje Ci serdecznie za pomoc Pozdrawiam serdecznie

• 2 weeks później...
Sorry że tak późno odpisuje ale nie miałem czasu na przeglądanie forum. Do planistki dali mi numer w gminie, z nią się kontaktowalem tylko telefonicznie. Umowy podpisywalem poprzez poczte. Podpisalem dwie umowy na zmianę studium koszt 6 tyś A potem uchwalenie mpzp 7,5 tyś. Czyli razem 13,5tys.