Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba

Rafał34

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat związany z kolejnym etapem budowy domy a dokładnie chodzi o dach.

Cieśla z którym bylem dogadany na listopad że zrobi mi dach poinformował mnie że ma jakieś ważne sprawy i będzie przez jakiś czas niedostępny.

Zaproponował zrobienie samej więźby końcem listopada i po nowym roku dokończenie prac.

Co za tym idzie więźba będzie przez miesiąc czasu czekać na jej przykrycie. Moje pytanie brzmi:

Czy to w ogóle dobry pomysł? Czy może lepiej zaczekać i w styczniu zrobić wszystko razem po kolei? A może zrobić tą więźbe i ją jakoś zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi które w obecnych czasach są nieprzewidywalne.

Proszę o jakieś sugestie osób które mają jakieś pojęcie bo ja zielony jestem jeśli chodzi o budowlankę.

Witam

podepnę się pod temat, jestem na etapie odbioru więźby z tartaku i zapytam czy więźba zawsze jest taka surowo poprzycinana czy potem przed położeniem jeszcze ją jakoś obrabiają, szlifują itd żeby jakoś to wyglądało lub było proste ?

A co jeśli niektóre krokwie są banany już w tartaku, odbierać takie coś ?

kupiłem więźbę po cenie netto, a w tartaku mówi mi baba, że jak certyfikat to musze dopłacić 1000 zł za certyfikowanie czyli ktoś ma przyjechać i zbadać drewno. Czy to nie jakiś przekręt z ich strony ??? Nie wiem teraz czy nie brać faktury na tą więźbę i dochodzić się o certyfikat bo drewno nie jest oznaczone.

kupiłem więźbę po cenie netto, a w tartaku mówi mi baba, że jak certyfikat to musze dopłacić 1000 zł za certyfikowanie czyli ktoś ma przyjechać i zbadać drewno. Czy to nie jakiś przekręt z ich strony ??? Nie wiem teraz czy nie brać faktury na tą więźbę i dochodzić się o certyfikat bo drewno nie jest oznaczone.

Przekręt to kupowanie po cenie netto.

1000zł drożej za certyfikowane drewno to jak za darmo - drewno certyfikowane jest dosyć trudno dostępne dla cywili i cena bliżej 2x "tarcicy" niż drobnego tysiąca dopłaty.