Rafał34 27.10.2019 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Witam,Mam dylemat związany z kolejnym etapem budowy domy a dokładnie chodzi o dach.Cieśla z którym bylem dogadany na listopad że zrobi mi dach poinformował mnie że ma jakieś ważne sprawy i będzie przez jakiś czas niedostępny.Zaproponował zrobienie samej więźby końcem listopada i po nowym roku dokończenie prac.Co za tym idzie więźba będzie przez miesiąc czasu czekać na jej przykrycie. Moje pytanie brzmi: Czy to w ogóle dobry pomysł? Czy może lepiej zaczekać i w styczniu zrobić wszystko razem po kolei? A może zrobić tą więźbe i ją jakoś zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi które w obecnych czasach są nieprzewidywalne. Proszę o jakieś sugestie osób które mają jakieś pojęcie bo ja zielony jestem jeśli chodzi o budowlankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 A trudną masz tą więźbę ? Najlepiej, żeby było przykryte na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał34 27.10.2019 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 (edytowane) Nie jest trudny, zwykły dach dwuspadowy + daszek nad gankiem oraz na taras.A czym to przykryć? zwykła folia budowlana wystarczy? Edytowane 27 Października 2019 przez Rafał34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 31.10.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Witam podepnę się pod temat, jestem na etapie odbioru więźby z tartaku i zapytam czy więźba zawsze jest taka surowo poprzycinana czy potem przed położeniem jeszcze ją jakoś obrabiają, szlifują itd żeby jakoś to wyglądało lub było proste ?A co jeśli niektóre krokwie są banany już w tartaku, odbierać takie coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.11.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 To musi ocenić cieśla. Drewno musi być certyfikowane i suche. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 08.11.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 kupiłem więźbę po cenie netto, a w tartaku mówi mi baba, że jak certyfikat to musze dopłacić 1000 zł za certyfikowanie czyli ktoś ma przyjechać i zbadać drewno. Czy to nie jakiś przekręt z ich strony ??? Nie wiem teraz czy nie brać faktury na tą więźbę i dochodzić się o certyfikat bo drewno nie jest oznaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.11.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Zdecydowanie brać fakturę, która musi zawierać wpis drewno certyfikowane lub konstrukcyjne, lub więźba dachowa. Do tego pisemny certyfikat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 kupiłem więźbę po cenie netto, a w tartaku mówi mi baba, że jak certyfikat to musze dopłacić 1000 zł za certyfikowanie czyli ktoś ma przyjechać i zbadać drewno. Czy to nie jakiś przekręt z ich strony ??? Nie wiem teraz czy nie brać faktury na tą więźbę i dochodzić się o certyfikat bo drewno nie jest oznaczone. Przekręt to kupowanie po cenie netto. 1000zł drożej za certyfikowane drewno to jak za darmo - drewno certyfikowane jest dosyć trudno dostępne dla cywili i cena bliżej 2x "tarcicy" niż drobnego tysiąca dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.11.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Taki przykład: drewno certyfikowane, KVH, suszone, impregnowane, ok. 2400zł za kubik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 11.11.2019 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 A jaka jest cena " normalnej więźby" za kubik. Z impregnacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.11.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Cena "kiepskiej więźby" z impregnacją to pewnie połowa ceny, którą podałem. Jeszcze zależy jaka impregnacja - pomalowanie na odczep się, zanurzeniowa czy ciśnieniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts