Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Daikin Altherma 3 -8kw TAKTOWANIE

areczekk83

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie się wydaje, że zapotrzebowanie na ciepło wzrasta wykładniczo, a nie prostoliniowo - stąd uważałem dotychczas ten wykres za poprawny. ....

Zle sie Tobie wydaje, projektowe obciązenie cieplne jest wprost proporcjonalne do róznicy temperatur zewnętrznej i wewnetrznej

Mnie się wydaje, że zapotrzebowanie na ciepło wzrasta wykładniczo, a nie prostoliniowo

Zależność obciążenia cieplnego od różnicy temperatur jest wprost proporcjonalna (każdy 1*C różnicy = tyle samo W/m2 w danym domu).

Natomiast mało kto zdaje sobie sprawę, że sytuacja, gdzie to system grzewczy musi pokryć 100% obciążenia jest czysto teoretyczna. Bo oznacza dom, w którym nie ma zysków bytowych ani słonecznych. Czyli niezamieszkały, z odciętym prądem i z zaciągniętymi roletami zewnętrznymi. A w takim nie trzeba grzać w cale.

W domu zamieszkałym, z WM i ocieplonym zgodnie z aktualnymi WT większość zapotrzebowania pokrywają zyski słoneczne i bytowe. I wtedy faktycznie ilość ciepła, którą potrzebuje dostarczyć system grzewczy nie jest wprost proporcjonalna. Ale też nie jest wykładnicza.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132586-Kochanie-obni%C5%BCmy-temperatur%C4%99-dla-oszcz%C4%99dno%C5%9Bci-Ile-oszcz%C4%99dzimy

Poczytałem taki artykuł http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id4121,wplyw-warunkow-klimatycznych-i-obciazenia-cieplnego-budynku-na-efektywnosc-energetyczna-pomp-ciepla-powietrzewoda-z-plynna-regulacja-mocy?p=3

wcześniej kilka innych, bardziej technicznych bazujących na wzorach, w które nie chce mi się wgłębiać więc niewiele mi powiedziały.

Wg wykresu z artykułu:

__b_wplyw_warunkow_rys01.jpg

+2*C jest temp. graniczną przy której wyraźnie zmienia się wydajność pomp. Tak samo to widać na "naszym" forumowym wykresie.

Poświęciłem trochę czasu i pozwoliłem sobie urealnić "nasz" wykres. Nie znam dokładnych mocy minimalnych przedstawianych PC, więc utrzymałem proporcje do mocy maksymalnych. Teraz wykres wydaje się być zbliżony do danych rzeczywistych - jak go oceniacie :confused:

splity-2019.jpg

Chociaż teraz tak myślę, może uwzględniając zyski bytowe i słoneczne - faktycznie trzeba było wykres zapotrzebowania budynku zacząć od 16 a nie 20*C.

Obecny wykres przedstawia temp. wody +35*C - odpowiednie dla ogrzewania podłogowego, nie zaszkodziłoby wykonać drugą wersję dla grzejników - woda +45*C :D

Poprawiłem wykres od 16*C - teraz wyraźnie przesunęło się przecięcie zapotrzebowania z mocą minimalną PC.

splity-2019.jpg

Edytowane przez Marco36

To Artura rozgrzesza :) - nie był to świadomy wybór, a zrządzenie losu.

Natomiast faktem jest, że moc PC zdecydowanie przekracza zapotrzebowanie domu - i tym przypadkiem nie należy się sugerować podczas świadomego doboru mocy PC.

Wybór był całkiem świadomy ;)

Z grzania prądem,ale nie kablami tylko kociołkiem elektryczmym o mocy 9kW i wodną podłogówka poszedłem w pompę p-w a konkretnie w Atlantic 8kW,który przy -20st.C ma moc 4,2kW bodajże :)

Swiadomie chciałem 9kW Panasa jak trafiła się taka okazja i był w cenie Atlantica :)

Na 1000% nie taktuje, nie wiem co to znaczy nawet,jak włączy się raz po 22 tak miele aż zagrzeje cwu i płytę, później się wyłączy i wyłączona (sprężarka) jest do 6,no chyba, że temp w cwu spadnie to załączy się na jakiś czas.i tyle.

Ale ja nie muszę grzać 24h na dobę, ba, grzałem tak tylko w pierwszym sezonie z taryfą G11 ze sterownikiem pokojowym.

Po pierwszym sezonie grzewczym wyrzuciłem sterownik pokojowy bo nie zdawał egzaminu,wziąłem taryfę G12W i od tej pory grzeje(ładuje płytę)głównie dwa razy w ciągu doby.

Nie zapominamy albo przypominamy, że oprócz płyty ściany są z silikatu, czyli nie porównujemy do BK czy ceramiki bo to inna bajka.

Edytowane przez Arturo1972

Wybór był całkiem świadomy ;)

Z grzania prądem,ale nie kablami tylko kociołkiem elektryczmym o mocy 9kW i wodną podłogówka poszedłem w pompę p-w a konkretnie w Atlantic 8kW,który przy -20st.C ma moc 4,2kW bodajże :)

Swiadomie chciałem 9kW Panasa jak trafiła się taka okazja.

Na 1000% nie taktuje, nie wiem co to znaczy nawet,jak włączy się raz po 22 tak miele aż zagrzeje cwu i płytę, później się wyłączy i wyłączona (sprężarka) jest do 6,no chyba, że temp w cwu spadnie to załączy się na jakiś czas.i tyle.

Ale ja nie muszę grzać 24h na dobę, ba, grzałem tak tylko w pierwszym sezonie z taryfą G11 ze sterownikiem pokojowym.

Po pierwszym sezonie grzewczym wyrzuciłem sterownik pokojowy bo nie zdawał egzaminu, wziąłem taryfę G12W i od tej pory grzeje(ładuje płytę)głównie dwa razy w ciągu doby.

Nie zapominamy albo przypominamy, że oprócz płyty ściany są z silikatu, czyli nie porównujemy do BK czy ceramiki bo to inna bajka.

Wytłumacz mi tylko jakie znaczenie ma silikat do grzania domu przecież sciennego ogrzewania nie masz.

Skoro w pomieszczeniu masz np.23st to tylko posadzka jest cieplejsza np.25st a sciany są zawsze zimniejsze np.21st

Wiec nie grzeją pomieszczenia a tylko go chłodzą zgodnie z współczynnikiem przenikania.Jesli bedzie on taki sam dla muru z silki i dla muru z Bk to gdzie różnica?

Wytłumacz mi tylko jakie znaczenie ma silikat do grzania domu przecież sciennego ogrzewania nie masz.

Skoro w pomieszczeniu masz np.23st to tylko posadzka jest cieplejsza np.25st a sciany są zawsze zimniejsze np.21st

Wiec nie grzeją pomieszczenia a tylko go chłodzą zgodnie z współczynnikiem przenikania.Jesli bedzie on taki sam dla muru z silki i dla muru z Bk to gdzie różnica?

A to tak Ci się tylko wydaje, cytując forumowego klasyka "mniemasz" jedynie ;)

Dlatego właśnie anhydryt nie nadaje się wylewkę jeśli zamierzasz mieć duża pojemność cieplną wylewki,co jest bardzo wskazane przy niskotemperaturowych źródłach ciepła, w tym przy pompie ciepła :)

A tak dokładnie, to ile setek czy tysięcy wg danych pompy? Najlepiej z fotką, bo coś bajasz.

Ale jakich setek czy tysięcy i czego ?

Od 13-15 ani razu się nie wyłącza, grzeje pełne dwie godziny i tylko koniec okienka wyłącza pompę. Od 22 nie siedzę całej nocy przy pompie ale jak zdarzy mi się posiedzieć do 3 czy 4 to pierwsze 2h grzeje cwu,później wchodzi na c.o i ok.2/3 w nocy temp. zasilania dochodzi do 35st.C z ustawionych 36 na zasilaniu, także przypuszczam, że jak się wyłączy sprężarka to do 6 już się nie włączy.

attachment.php?attachmentid=451364

Jak już się bawisz, to powstawiałbyś dane z tabelek Mitsubishi, a nie jakieś kosmiczne wartości.

Przy czym trzeba uwzględnić, jaką temperaturę wody potrzebuje system grzewczy, żeby daną moc przekazać - bo przy tych +7 pewnie wystarczy gz 25, ale przy -20 będzie ze 40 albo i 45. Co oznacza, że przy A-20W45 PC o mocy nominalnej 8kW (tej z tabelki) moc maksymalna będzie 7,47kW a minimalna 5,98kW - co "trochę" odbiega od tego wykresu, gdzie minimalna jest 2kW i to aż do +2*. Ciekawe, skąd w ogóle wzięli te dane, które drastycznie odbiegają od tych z Tabelki (a nie znam żadnego innego producenta, to takie dane by podawał - więc trudno bazować na innych).

To nic tylko lac sciany z betonu ,beton ma lepsza pojemnosc niz silka

Dokładnie tak, gdyby beton był tańszy to z miłą chęcią chciałabym mieć ściany z betonu u siebie i zapewne tak by było ;)

Ale silikat jest taką namiastką betonu, z podobną pojemnościa cieplna jak beton :D

Edytowane przez Arturo1972

Jak już się bawisz, to powstawiałbyś dane z tabelek Mitsubishi, a nie jakieś kosmiczne wartości.

Przy czym trzeba uwzględnić, jaką temperaturę wody potrzebuje system grzewczy, żeby daną moc przekazać - bo przy tych +7 pewnie wystarczy gz 25, ale przy -20 będzie ze 40 albo i 45. Co oznacza, że przy A-20W45 PC o mocy nominalnej 8kW (tej z tabelki) moc maksymalna będzie 7,47kW a minimalna 5,98kW - co "trochę" odbiega od tego wykresu, gdzie minimalna jest 2kW i to aż do +2*. Ciekawe, skąd w ogóle wzięli te dane, które drastycznie odbiegają od tych z Tabelki (a nie znam żadnego innego producenta, to takie dane by podawał - więc trudno bazować na innych).

Juz z temperaturami nie kombinuj bo calkiem skomplikujesz sprawę.

A co jak komuś starczy 35 przy minus 20 a przy plus 7 tez bedzie musial miec 35 bo przy mniejszej taktuje .Tylko przy minus 20 bedzie grzal 24h a przy 7st 5h?

Jak sa wykresy dla 35st to niech juz takie zostaną.

A linia minimalnej mocy i tak będzie trudna do okreslenia nawet przy stalej 35st na zasilaniu z różnych innych wzgledów u każdego będzie osiągany inny cop.

Możnaby bylo przyjac te moce min z mitsu ale dla mitsu

A ze panas nie podaje to jedynie z dużym przybliżeniem(bo nie podaja tez copów dla mocy min) mozna obliczyc sobie że np.panas 7kw schodzi na najniższej modulacji z poborem w okolice 450w to np.jak przy minus 15 ma cop 1,5 to

1,5x0,45=0,67kw (oczywiscie nikt takiej mocy nie bedzie potrzebowal w takich temperaturach ale można by było taką osiągnąć)

Jak dla 0st cop np.3,5 to 3,5x0,45=1,6kw itd itp

Panas 5kw schodzi z tego co pamiętam do 300w