Propi 03.11.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Dzień dobry wszystkim!Stoję przed dość nietypowym wyzwaniem. Chciałbym zainstalować okap (w funkcji pochłaniacza, z filtrem węglowym) nad kuchenką, jednak nie mam tam ani szafki, ani otworu wentylacyjnego. Rzeczony okap umieszczony będzie między szafką z jednej, a ścianą z drugiej strony. Przestrzeń między nimi wynosi ok. 58cm. Z tego co udało mi się zauważyć, najbardziej do naszej konfiguracji pasowałby okap podszafkowy, ale te z kolei mają otwory montażowe na górnej płycie - nie z boków i z tyłu (mimo że sprzedawca w markecie zapewniał mnie, że mają). Pojawia się więc problem tego jak przytwierdzić rzeczony okap do ściany i/lub szafki, żeby nie tylko spełniał swoją funkcję, ale też był stabilny i doczekał późnej starości. Położyć go na wystających ze ściany kołkach? Na dwóch szynach? Jaki typ okapu wybrać? W jaki sposób zamontować go nie mając nad nim szafki (takowa nie jest planowana)? Będę bardzo wdzięczny za pomocne sugestie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.11.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Dwa płaskowniki przy ścianie wygięte w dół i mocowane do ściany za okapem. Pytane czy nie będzie wibracji? Czy będzie wsytarczająco sztywne? Jakąś obudowę i tak trzeba wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Dałbym ozdobną poprzeczkę/blendę między szafkami z przodu i z tyłu i do nich przymocował. Załatwi też estetykę góry takiego okapu.Można zrobić wręcz "obudowę" - można będzie coś na niej stawiać (oczywiście z dziurą na wywiew). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts