Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan SSZ do deweloperki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

najwyżej większy się ... kredyt weźmie ..

Żeby wziąć kredyt to trzeba mieć zdolność kredytową. Nie nam oceniać kto jaką zdolność ma. A może ktoś dostał w spadku pare hektarów pod miastem i podzielił na działki budowlane. Ma teraz kupę kasy, którą wydaje na głupoty na zasadzie łatwo przyszło łatwo poszło - też nic nam do tego.

A kolega obrzydliwy chyba myśli, że kogoś coś swędzi, że on potrafi tanio budować dom. Wręcz przeciwnie, bo to raczej słabe, że ktoś każdy etap robi po taniości. Od taniochy do druciarstwa jest niebezpiecznie krótka droga.

Można odnieść wrażenie, że na tym forum dobre jest tylko to co jest tanie, albo co zostało zrobione samodzielnie, a jak kogoś stać na drogie markowe, albo niestandardowe i droższe rozwiązania to jest frajerem. To, czy coś taniego jest tak samo funkcjonalne jak coś dużo droższego zostawcie ocenie inwestora. Nic nam do tego.

Samorobów, którzy potrafią wyczarować coś fajnego z niczego warto naśladować i podziwiać, ale jak ktoś wypisuje w każdym wątku, że wszystko zrobił taniej niż reszta świata i jest debeściak, a reszta to frajerzy, to ja dla takiej osoby szacunku nie mam. Dziecinada i tyle.

A rób se pan drogo. Nic mnie to nie obchodzi.

''Można odnieść wrażenie, że na tym forum dobre jest tylko to co jest tanie'' Mam odwrotne postrzeżenia.

Strach tu cokolwiek napisać bo można zostać zlinczowanym.

''jak ktoś wypisuje w każdym wątku, że wszystko zrobił taniej niż reszta świata i jest debeściak, a reszta to frajerzy, to ja dla takiej osoby szacunku nie mam''. To był mój pierwszy post na forum. Od wczoraj mam konto.

Kilka osób przede mną też opisało swoje koszty, a że mieściły się w ramy świadomości towarzystwa wzajemnej adoracji to obeszło się bez echa. Aż tu nagle HAŃBA, DZIECINADA, BUDA DLA PSA, PEWNIE KABLE Z LUMPEKSU :)

Jak ktoś buduje drogo to jest spoko, mega zaradny gość. Pewnie biznesmen.

Wyczuwam u niektórych swędzenie w pewnym miejscu. Nie mam interesu wciskać tu jakiś bajek.

Najpierw wpadasz z podważaniem opinii innych, co piszą, że od SSZ do deweloperki wyjdzie grubo ponad 100k zł pisząc:

suma 70 000 zł

Szach mat ateiści.

Potem się okazuje, że w tym elektryka w powijakach, brak elewacji i ocieplenia a w innym wątku piszesz, że nie masz stanu deweloperskiego.

I dziwisz się, że inni protestują przeciwko "szach mat"?

Rekuperator to jaki masz w tych pieniądzach??

Jak dojdziesz do stanu deweloperskiego, to się okaże, że sam masz drożej.

Opisywałem te same koszty co pozostali w postach wyżej.

Po za tym, co to znaczy stan deweloperski ? Myślałem że takie rzeczy jak gniazdka, włączniki i inne duperele to bardziej wykończenie.

Racja. Jak zrobię elewację, schody, posadzki itd no to pewnie wyjdzie więcej niż 100 k.

https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwpp-420200-jon16-przeciwpradowa-p-123.html

Centralkę polecił mi instalator. Nie wygląda jak z pierwszych stron gazet, ale podobno działa. Przeciwprądowa, silniki ec i sterownik. Więcej do szczęścia nie potrzebuję.

A z tym szach mat to bez urazy :)

A rób se pan drogo. Nic mnie to nie obchodzi.

''Można odnieść wrażenie, że na tym forum dobre jest tylko to co jest tanie'' Mam odwrotne postrzeżenia.

Strach tu cokolwiek napisać bo można zostać zlinczowanym.

''jak ktoś wypisuje w każdym wątku, że wszystko zrobił taniej niż reszta świata i jest debeściak, a reszta to frajerzy, to ja dla takiej osoby szacunku nie mam''. To był mój pierwszy post na forum. Od wczoraj mam konto.

Kilka osób przede mną też opisało swoje koszty, a że mieściły się w ramy świadomości towarzystwa wzajemnej adoracji to obeszło się bez echa. Aż tu nagle HAŃBA, DZIECINADA, BUDA DLA PSA, PEWNIE KABLE Z LUMPEKSU :)

Jak ktoś buduje drogo to jest spoko, mega zaradny gość. Pewnie biznesmen.

musisz się przyzwyczaić do niektórych osób z tego forum. Głównie to są pseudospecjaliści co im ktoś wybudował dom i tak posiedli całą wiedzę budowlaną. Idealnie opanowali całą teorie budowlaną gorzej z praktyką. Głowa do góry

Opisywałem te same koszty co pozostali w postach wyżej.

Po za tym, co to znaczy stan deweloperski ? Myślałem że takie rzeczy jak gniazdka, włączniki i inne duperele to bardziej wykończenie.

Jak nie oglądałeś nigdy, co sprzedaje deweloper, to przejdź się. Gniazda, włączniki i rozdzielnia muszą być, inaczej nie można zrobić pomiarów i oddać budynku do użytkowania.

Ocieplenie, termoizolacja, podbitka też są. A nawet często działające domofony i monitoring (czego ja akurat nie wliczałem).

https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwpp-420200-jon16-przeciwpradowa-p-123.html

Centralkę polecił mi instalator. Nie wygląda jak z pierwszych stron gazet, ale podobno działa. Przeciwprądowa, silniki ec i sterownik. Więcej do szczęścia nie potrzebuję.

Po pierwszej zimie zmienisz zdanie (ja zmieniłem i zdanie, i rekuperator chociaż miałem na przeciwprądowym Recair). I nawet nie dlatego, że kilkaset kWh albo i więcej stracisz względem przeciwprądowego, bo tego nie mając porównania nie zauważysz. A przez wilgotność (czy raczej jej brak).