ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.11.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Czy tylko w łazience//toalecie można zasłabnąć?- nie tylko ( ! )Dlaczego nie wszystkie drzwi otwierane na zewnątrz?- najwyraźniej nie ma takiej potrzeby ( ? )Ale co to znaczy na zewnątrz?- " na zewnątrz " ( danego wymienionego z przepisach ) pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 07.11.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Zastanawiałeś się jak będziesz wnosił meble do pokoi z tego korytarza? pewnie jak każdy - w paczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.11.2019 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 pewnie jak każdy - w paczkach. Niektórzy lubią sobie utrudniać życie i przeciskaliby się tu przez korytarz. Obserwujący mieliby ubaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.11.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 „ Z drugiej strony u znajomych byłem świadkiem równania: drzwi otwierające się na korytarz + łuk brwiowy biegnącego dziecka = 4 szwy. To też oczywiście sytuacja ekstremalna i rzadko spotykana. „ Bardzo fajnie napisane, ale mamy Warunki Techniczne gdzie drzwi od toalety, czy łazienki mają wymóg otwierania na zewnątrz. Przepis dawno powinien być zmieniony ( ale zdroworozsądkowo ! ) . Chyba się wziął z czasów minionych i ( może ? ) z przypadku, że jeśli ktoś zasłabnie wewnątrz pomieszczenia np. toalety, to przy drzwiach otwieranych do wewnątrz pomieszczenia nie ma szans na udzielenie mu pomocy. Do toalety nam na zewnątrz, jest tak mała, że do środka byłoby nieergonomicznie. No i faktycznie - jak tam by ktoś zasłabł to drzwi do środka można byłoby nie otworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) tez mam drzwi do środka w łazience na piętrze. Tyle, że łazienka ma 7 m2. *** Może aby skrócić komunikację, warto rozważyć wejście do domu z boku, a nie od frontu? W każdym razie ekipa, która twierdzi, że za 5% więcej zrobi ci z domu pasywniaka - kłamie. Osiągniecie pasywnosci nie polega na maksymalizowaniu grubości ocieplenia w zwykłym domu. Edytowane 7 Listopada 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 07.11.2019 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Szafę gdańską albo stare łoże z baldachimem też w paczkach wniesiesz? Nie wszyscy kupują meble w Ikei czy jakieś Castoramie. Jakiś promil budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.11.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Jak ktoś projektuje sobie pokój 2,65x4m to raczej nie pod szafę gdańską, czy łoże z baldachimem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 07.11.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Hej hej autorze, należysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hechter 07.11.2019 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Ho ho ho, nie spodziewałem się takie aktywności, dziękuję bardzo za wszelkie odpowiedzi i komentarze Po kolei: firma gwarantuje roczne zapotrzebowanie na ciepło około 15kWh/m2/rok. Zaprezentowany przeze mnie projekt jest na chwilę obecną rozważany przeze mnie, a nie przez nich. Oczywiście będę mógł przeprowadzić test szczelności. Ogrzewanie elektryczne akumulacyjne w płycie fundamentowej. Funkcja długiego korytarza? Dotarcie do pokojów. Tak, garaż poza bryłą, zarówno ze względów kosztowych, jak i spełnienia warunków energooszczędności. Oczywiście, że planuję ogrzewać dom słońcem, mało okien od strony południowej? Dużo drzwi? W sensie, że mam zrezygnować z drzwi do łazienki? Czy któregoś z pokojów? EUco - wybacz Kaizen, ale trochę nie rozumiem tego wskaźnika "zapotrzebowanie budynku na energię potrzebną do ogrzewania wnętrza oraz przygotowywania ciepłej wody" - a co jak będę sobie grzał wodę na herbatę 20 razy dziennie? To EUco mi zrobi skyrocket? Parametry określiłem w pierwszym poście: 1. Płyta fundamentowa grzewcza - wraz ze skanem - Chyba widać wyraźnie 30cm EPS200? Styropian 30cm? 2. Okna: 3 szyby U=0,8, ciepły montaż 3. Izolacja poddasza: 80cm celulozy 4. Rekuperator No to chyba nie jest wkładanie kół z bolidu do malucha? Pokój 2,65x4m to dla dziecka. Ogólnie, to poszukam jeszcze czegoś bardziej kwadratowego, z doklejonym garażem od północnej strony - jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 07.11.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Ho ho ho, nie spodziewałem się takie aktywności, dziękuję bardzo za wszelkie odpowiedzi i komentarze Po kolei: firma gwarantuje roczne zapotrzebowanie na ciepło około 15kWh/m2/rok. Zaprezentowany przeze mnie projekt jest na chwilę obecną rozważany przeze mnie, a nie przez nich. Oczywiście będę mógł przeprowadzić test szczelności. Ogrzewanie elektryczne akumulacyjne w płycie fundamentowej. Funkcja długiego korytarza? Dotarcie do pokojów. Tak, garaż poza bryłą, zarówno ze względów kosztowych, jak i spełnienia warunków energooszczędności. Oczywiście, że planuję ogrzewać dom słońcem, mało okien od strony południowej? Dużo drzwi? W sensie, że mam zrezygnować z drzwi do łazienki? Czy któregoś z pokojów? EUco - wybacz Kaizen, ale trochę nie rozumiem tego wskaźnika "zapotrzebowanie budynku na energię potrzebną do ogrzewania wnętrza oraz przygotowywania ciepłej wody" - a co jak będę sobie grzał wodę na herbatę 20 razy dziennie? To EUco mi zrobi skyrocket? Parametry określiłem w pierwszym poście: 1. Płyta fundamentowa grzewcza - wraz ze skanem - Chyba widać wyraźnie 30cm EPS200? Styropian 30cm? 2. Okna: 3 szyby U=0,8, ciepły montaż 3. Izolacja poddasza: 80cm celulozy 4. Rekuperator No to chyba nie jest wkładanie kół z bolidu do malucha? Pokój 2,65x4m to dla dziecka. Ogólnie, to poszukam jeszcze czegoś bardziej kwadratowego, z doklejonym garażem od północnej strony - jakieś propozycje? Jakby mozna było tu na fm dawać jakieś plusiki lub polubić inne posty, to ten post bym zaznaczyła:) Fajnie sobie poradziłeś z tymi marudami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.11.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 umebluj sobie te pomieszczenia - czy wejdą ci planowane meble i sprzęty Wiatrołap - przy takim układzie drzwi nie ma miejsca na szafę. Pokoje mają okna od północy. To twój rysunek a nie projekt profesjonalisty zajmującego się pasywnością? To nie ciasne mieszkanie w czworaku po co w wiatrołapie szafa ??? Wiatrołap słuzy do przebrania się i pozostawienia np wilgotnej kurtki a nie upychanie jej w szafie, ma też oddzielić dom od przeciągów stąd nazwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.11.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) EUco - wybacz Kaizen, ale trochę nie rozumiem tego wskaźnika "zapotrzebowanie budynku na energię potrzebną do ogrzewania wnętrza oraz przygotowywania ciepłej wody" - a co jak będę sobie grzał wodę na herbatę 20 razy dziennie? To EUco mi zrobi skyrocket? EUco to jest tylko energia użytkowa na ogrzewanie. Bez CWU. Jak będziesz grzał wodę na herbatę 100x dziennie to nie wpływana EUco. Szersze od EUco jest EUco+w - czyli plus wentylacja. EUcwu to osobny wskaźnik i jest to podzielenie kWh potrzebnych na ogrzanie CWU (nie wody na herbatę) na m2 domu. Parametry określiłem w pierwszym poście: To ma być definicja domu pasywnego? Problem z domem pasywnym jest taki, że nie ma jednej definicji. Każdy pod tym pojęciem rozumie co chce. NF15, NF40, dom bez systemu grzewczego itd. Jak w umowie masz zapis "dom pasywny" to wykonawca się wybroni cokolwiek wybuduje. 1. Płyta fundamentowa grzewcza - wraz ze skanem - Chyba widać wyraźnie 30cm EPS200? Styropian 30cm? I już źle świadczy o wykonawcy. EPS pod płytę to bida wersja. Jakie daje gwarancje, że po kilku latach będzie miał lambdę choćby 0,04? A nie 0,4 przez nasiąknięcie wodą? https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109 2. Okna: 3 szyby U=0,8, ciepły montaż U mnie najgorsze okno (dokładniej to drzwi tarasowe) mają 0,76. Średnia wszystkich przeszkleń to 0,7. A pasywnego domu nie mam. 3. Izolacja poddasza: 80cm celulozy Robi wrażenie. Ja mam tylko 40cm wełny. Materiał mnie kosztował prawie 6K zł, ułożony własnymi rękami. Jakbym dołożył drugie tyle i też rozłożył własnymi rękami, żeby uzyskać 80cm (no dobra, trochę mniej by poszło na drugie 40cm, bo skosy - niech będzie 5,5K zł) to zyskałbym 3,77 kWh/m2/r czyli w moim przypadku 433,55 kWh rocznie. Licząc nawet po 40gr/kWh daje to 173,42 zł/r czyli te 5,5K zł zwracać się będzie prawie 32 lata. A jak zamontujesz PC - 4x dłużej czyli 126 lat. Jakbym prał z robocizną, to pewnie trzeba by przemnożyć przez 1,5-2x. 4. Rekuperator Brzmi dumnie. Ale nie na FM gdzie to standard. No to chyba nie jest wkładanie kół z bolidu do malucha? Wkładanie do takiego projektu? Tak wygląda. Tyle przeszkleń od północy, rozstrzelone łazienki (straty na cyrkulacji - a nie włożysz, jak w domu na tradycyjnych ławach, instalacji wodociągowej w środek dwudziestocentymetrowej warstwy styropianu w PnG). Oczywiście można puścić pod sufitem i zabudować 20cm wełny czy styro i GK - ale właśnie o tego typu rozwiązania trzeba walczyć w projekcie. A nie tylko dokładać grubości ocieplenia. To nie tędy droga. Pokój 2,65x4m to dla dziecka. Właśnie dla dziecka pokój powinien być większy. Dla dorosłych, to tylko sypialnia. Nie pracują w niej, nie uczą się, nie bawią się, nie przyjmują przyjaciół - od tego mają salon. Dzieci zazwyczaj w swoim pokoju to wszystko robią. W moim domu to my mieliśmy zająć najmniejszy pokój - ale dziecko się uparło... Małe jeszcze. Ale jak podrośnie to pewnie będzie trzeba kombinować z urządzeniem go, albo się zamienić. Edytowane 7 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 07.11.2019 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Funkcja długiego korytarza? Dotarcie do pokojów. Ja to zrozumiałem tak, że też innym chodziło nie tyle o "funkcję" co o "funkcjonalność". Niekoniecznie należy postawić tam ścianę z drzwiami aby uzyskać funkcję. Dobrze więc sobie to też zwizualizować w jakieś darmowej aplikacji do modelowania 3D, wraz z wyposażeniem. To daje inną perspektywę i nowe pomysły. To nie ciasne mieszkanie w czworaku po co w wiatrołapie szafa ??? Wiatrołap słuzy do przebrania się i pozostawienia np wilgotnej kurtki a nie upychanie jej w szafie, ma też oddzielić dom od przeciągów stąd nazwa. Ale też każdy nie ma jednej kurtki, którą nosi non stop. Troche tych okryć wierzchnich potrafi się nazbierać. Wygodniej jest je trzymać w szafie przy wejściu niż w garderobie gdzieś w drugim końcu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.11.2019 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Ja to zrozumiałem tak, że też innym chodziło nie tyle o "funkcję" co o "funkcjonalność". Niekoniecznie należy postawić tam ścianę z drzwiami aby uzyskać funkcję. Dobrze więc sobie to też zwizualizować w jakieś darmowej aplikacji do modelowania 3D, wraz z wyposażeniem. To daje inną perspektywę i nowe pomysły. Ale też każdy nie ma jednej kurtki, którą nosi non stop. Troche tych okryć wierzchnich potrafi się nazbierać. Wygodniej jest je trzymać w szafie przy wejściu niż w garderobie gdzieś w drugim końcu domu. Wygodniej bo co , proszę Cie nie po to budowałem dom żeby trzymać rzeczy w szafie od tego sa garderoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 08.11.2019 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) Wygodniej bo co , proszę Cie nie po to budowałem dom żeby trzymać rzeczy w szafie od tego sa garderoby Nie po to będę budował dom, żeby taszczyć z garderoby przez pół chaty kurtkę jak tylko chcę wyjść, a tu okazało się że zaczęło padać albo przypiździło bardziej. Plus wariacje w zależności od okazji. Edytowane 8 Listopada 2019 przez maaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.11.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Nie po to będę budował dom, żeby taszczyć z garderoby przez pół chaty kurtkę jak tylko chcę wyjść, a tu okazało się że zaczęło padać albo przypiździło bardziej. Plus wariacje w zależności od okazji. Poco kurtki w garderobie? Garderoba jest na gacie i pory a na kurtki szafa w wiatrołapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 To nie ciasne mieszkanie w czworaku po co w wiatrołapie szafa ??? Wiatrołap słuzy do przebrania się i pozostawienia np wilgotnej kurtki a nie upychanie jej w szafie, ma też oddzielić dom od przeciągów stąd nazwa. ja mam kurtki w wiatrołapie. Trochę bez sensu latać po nie do sypialni, gdzie są garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 "Po kolei: firma gwarantuje roczne zapotrzebowanie na ciepło około 15kWh/m2/rok. " - nie widząc projektu? Serio, nie zapaliła ci się lampka ostrzegawcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 08.11.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 "Po kolei: firma gwarantuje roczne zapotrzebowanie na ciepło około 15kWh/m2/rok. " - nie widząc projektu? Serio, nie zapaliła ci się lampka ostrzegawcza? Nie musi widzieć projektu. Odpowiednio tą pasywność wyceni jak przyjdzie do rozliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hechter 08.11.2019 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Dzięki Kaizen za sensowne komentarze.Odnośnie EPS - to standard wykonania w tej firmie, mogę zamówić extra XPS, czy nawet szkło, ale to dodatkowa kasa. Poza tym, gdzie tu na forum czytałem, że EPS szybciej i bardziej nasiąka, ale również i szybciej wysycha. I czytałem wątek, że XPS mocniej po iluś latach nasiąkł. Więc może ten EPS nie jest taki zły? Za XPS musiałbym dopłacić około 6kPLN - uważasz, że warto?Co do celulozy na poddaszu nieużytkowym - te 80 cm to również w standardzie - podpytam, czy 40 cm nie zrobi różnicy i czy można z 40cm taniej... Może zamienić te 40 cm celulozy na XPS...Czy pomieszczenia z kanalizacją za bardzo rozstrzelone? W sumie nie wiem, jedynie duża łazienka jest w pewnej odległości od pozostałych, no, ale raczej słabo by wyglądało wszystko blisko siebie.Pokoje dzieci są, jakie są - mam fajną parkę i chcę, co by wszystko razem z rodzicami robiły w salonie. Elfir - jak już wcześniej napisałem firma buduje według pasywne, według NF15 - to jest mój projekt, zanim im przedstawię, wolałem najpierw Was się poradzić. Liczę, że tak obmyślą budowę, co by ten parametr spełnić - należą do http://www.pibp.pl/?page_id=94 więc raczej wiedzą, co robią. Czy ktoś ma PV na skosach E-W? Jak tu kształtują się uzyski? I co do samej bryły domu. Działka ma wzjazd od zachodu, szerokość 22m. Biorą od strony północnej 3m+6,5m garażu+4m od strony południowej zostaje jedynie 8,5m na bryłę budynku. Trochę mało aby zbudować dom "po szerokości" działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts