Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy sterownik pokojowy faktycznie obniża koszty ogrzewania?

ebyc87

Recommended Posts

Cześć!

Zastanawiam się*na ile faktycznie sterownik pokojowy, w moim przypadku car2 do immergasa, faktycznie wpływa na koszty ogrzewania, zastanawia mnie to dlatego, że głównie mi przeszkadza :), instalator zainstalował sterownik na piętrze na holu, gdzie ogólnie jest cieplej niż*w niektórych pokojach, przez to część pokojów jest trochę*niedogrzana, bo sobie sterownik wyłączył piec :) zastanawiam się*czy czasem nie zrezygnować*ze sterownika i nie włączyć*pieca na tryb ciągły, macie jakieś*doświadczenia w tym temacie? Sprawdzaliście może jaka jest różnica w kosztach ogrzewania?

Po pierwsze jeśli uważasz, że sterownik powoduje niedogrzanie pomieszczeń oddalonych to go :

-zmień nastawy(zwiększ temperaturę przy której będzie się wyłączał sterownik).

-przenieś sterownik do pomieszczenia najbardziej niedogrzanego

-dokup sterownik (np bezprzewodowy) i dołóż go do istniejącego sterowania. Sterownik umieśc w pomieszczeniu najzimniejszym.

Twoje odejście co do pracy kotła w sposób ciągły jest - nierozsądne - piec zużyje gazu tyle co 24h x zużycie nominalne - łatwo policzyć mając dane pieca

Pomieszczenia będą "przegrzane", czas pracy kotła skrócisz do minimum(nim się zepsuje - zużyje - wyeksploatuje)koszty oszacować można na podstawie zużycia a te będą znaczne.:jawdrop:

Ebyc - ka wyrzuciłem sterownik kilka lat temu. Problem był taki sam jak u Ciebie.

Teraz jadę na czystej 100% pogodówce i wreszcie jestem szczęśliwy.

Koszty (zużycie gazu) identyczne, nieco większe prądu (pompa chodzi cały czas).

Pomieszczenia będą "przegrzane", czas pracy kotła skrócisz do minimum(nim się zepsuje - zużyje - wyeksploatuje)koszty oszacować można na podstawie zużycia a te będą znaczne.:jawdrop:

Co takiego? przegrzane pomieszczenia? od tego są głowice albo dokładnie ustawiona KG - do wyboru.

Zużycie kotła?? w jaki sposób?

Większe zużycie CH4??? zużycie zależy od delta t. pomiędzy t.zewn. a t. wewn. (czyli ile budynek potrzebuje energii tyle weźmie, nie ważne czy kocioł cały czas będzie pracował na małej mocy czy co jakiś czas będzie pracował z większą mocą.

Edytowane przez mistalova

Ebyc - ka wyrzuciłem sterownik kilka lat temu. Problem był taki sam jak u Ciebie.

Teraz jadę na czystej 100% pogodówce i wreszcie jestem szczęśliwy.

Koszty (zużycie gazu) identyczne, nieco większe prądu (pompa chodzi cały czas).

Co takiego? przegrzane pomieszczenia? od tego są głowice albo dokładnie ustawiona KG - do wyboru.

Zużycie kotła?? w jaki sposób?

Większe zużycie CH4??? zużycie zależy od delta t. pomiędzy t.zewn. a t. wewn. (czyli ile budynek potrzebuje energii tyle weźmie, nie ważne czy kocioł cały czas będzie pracował na małej mocy czy co jakiś czas będzie pracował z większą mocą.

Nie podniecaj się tak wiesz co to jest car2 sterownik do pieca imergas ? (Immergas CAR V2 - Sterownik pogodowy) wg opisu to i sterownik pokojowy i pogodowy razem ( różnica polega jedynie na podłączeniu lub nie czujnika zewnętrznego). Może w Twoim piecu jest to oddzielne tu jest łącznie - gdy wyrzuci odłączy sterownik piec będzie pracował bez możliwości automatycznej regulacji - czyli cały czas. Skąd weźmie temperaturę odniesienia? skoro nie będzie miał informacji o temperaturze w pomieszczeniach? Chyba , że to piec który reguluje na podstawie temperatury powrotu czynnika grzewczego? to po co pogodówka i po co kondensacyjny? Poszczególne temp zasilania mogą być za wysokie (i nieekonomiczne w kondensacie) lub za niskie w stosunku do zapotrzebowania na ciepło i to właśnie występuje u autora wątku.

Kady dom jest inny, Twój , mój czy kolegi. Każdy wymaga innych parametrów pracy pozostawienie pieca kondensacyjnego tylko z czujnikiem zewnętrznym z krzywymi grzewczymi w sterowniku pieca ( jeśli ten takowy posiada) bez regulatora jest bardzo nieekonomiczne.

Bo co mnie obchodzi jaka jest temperatura na zewnątrz skoro w domu marznę?

Dlatego komfort zapewni tylko i wyłączenie regulator najprostszy czyli pokojowy i to w pomieszczeniu w którym tego komfortu potrzebujemy, a zarazem w pomieszczeniu które najszybciej się wychładza. Wtedy termostaty w pozostałych pomieszczeniach przejmują zadanie, aby nie przegrzewać pomieszczeń które już żądaną temperaturę osiągnęły.

Cześć!

Zastanawiam się*na ile faktycznie sterownik pokojowy, w moim przypadku car2 do immergasa, faktycznie wpływa na koszty ogrzewania, zastanawia mnie to dlatego, że głównie mi przeszkadza :), instalator zainstalował sterownik na piętrze na holu, gdzie ogólnie jest cieplej niż*w niektórych pokojach, przez to część pokojów jest trochę*niedogrzana, bo sobie sterownik wyłączył piec :) zastanawiam się*czy czasem nie zrezygnować*ze sterownika i nie włączyć*pieca na tryb ciągły, macie jakieś*doświadczenia w tym temacie? Sprawdzaliście może jaka jest różnica w kosztach ogrzewania?

Zmiana niczego nie wniesie gdyż powodując dogrzanie dotychczas chłodnych pomieszczeń spowodujesz przegrzanie holu.

Problem leży głównie w tym że hol, klatka schodowa i inne otwarte pomieszczenia na piętrze są cieplejsze ze względu na zyski ciepła z parteru. Ciepłe powietrze jest lżejsze i dąży ku górze więc mając ujście w postaci klatki schodowej i holu tam się głównie lokuje.

Innym powodem takiego stanu rzeczy jest niedostateczna regulacja przepływów na rotametrach pętli podłogówki. To tam wszelkie różnice powinny zostać wyrównane. Jeśli jest to niemożliwe to oznacza że instalacja została wykonana bez jakiegokolwiek projektu uwzględniającego obliczenia.

Jeśli instalacja jest oparta o grzejniki konwencjonalne to powodem jest tu kryzowanie lub regulacja głowic termostatycznych które nimi sterują.

Edytowane przez Mareks77

…. sterownik do pieca imergas

...

Nie ma pieców Immergas. Są kotły Immergas.

Nie podniecaj się tak wiesz co to jest car2 sterownik do pieca imergas ? (Immergas CAR V2 - Sterownik pogodowy) wg opisu to i sterownik pokojowy i pogodowy razem ( różnica polega jedynie na podłączeniu lub nie czujnika zewnętrznego). Może w Twoim piecu jest to oddzielne tu jest łącznie - gdy wyrzuci odłączy sterownik piec będzie pracował bez możliwości automatycznej regulacji - czyli cały czas. ...

Ech, poczytaj DTRki kotłów Immergasa to zrozumiesz co proponowałem.

Kotły Immergasa mogą pracować w trybie sterowania jakościowego bez zarówno termostatów dwustanowych (TA) jak i sterowników (OT). Podłączasz termistor pod kocioł i ustawiasz KG. Owszem, wtedy kocioł chodzi 24h i tak właśnie ma być, bo to istota sterowania jakościowego zwanego potocznie pogodówką. A kwestie niedogrzania/przegrzania rozwiązuje ustawienie kryz na grzejnikach i/lub przepływów w OP za pomocą rotametrów. No i oczywiście wznios i kąt KG.

Ps. mam nadzieję, że nie jesteś instalatorem CO.

Zmiana niczego nie wniesie gdyż powodując dogrzanie dotychczas chłodnych pomieszczeń spowodujesz przegrzanie holu.

…..

Innym powodem takiego stanu rzeczy jest niedostateczna regulacja przepływów na rotametrach pętli podłogówki. To tam wszelkie różnice powinny zostać wyrównane. Jeśli jest to niemożliwe to oznacza że instalacja została wykonana bez jakiegokolwiek projektu uwzględniającego obliczenia.

Jeśli instalacja jest oparta o grzejniki konwencjonalne to powodem jest tu kryzowanie lub regulacja głowic termostatycznych które nimi sterują.

Pierwsza część - nie. Dlaczego? wystarczy regulacja hydrauliczna.

Druga - tak. I właśnie o tym pisałem wyżej.

Edytowane przez mistalova

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, logika mi podpowiada natomiast, że w pomieszczeniach niedogrzanych mogę głowicę ustawić*na 4 a w miejscach, które mają aktualnie dobrą temperaturę, będę mógł ustawić*głowicę na np. 2, kocioł wydaje mi się, że sprawdza temp na powrocie i albo grzeje albo nie, czy w zasadzie steruję pracą pieca za pomocą głowić*bo tak naprawdę to one powoduję zmianę*temperatury wody w obiegu, jeżeli pokoje będę miały temperaturę*zgodną*z wartościami na termostatach to temperatura wody na powrocie będzie miała wartość ok zadanej na piecu więc piec się*wyłączy. na pewno piec będzie pracował częściej, bo w sumie każda zmiana głowicy w górę*będzie powodowała zmianę*temp wody, no i stąd to pytanie, bo komfort na pewno będzie lepszy, ale pewnie wpłynie to na żywotność pieca ale czy na koszty? dom nie będzie się*wychładzał i nie będzie musiał podnosić*temp np o 3 stopnie po nocy.

logika mi podpowiada natomiast, że w pomieszczeniach niedogrzanych mogę głowicę ustawić*na 4 a w miejscach, które mają aktualnie dobrą temperaturę, będę mógł ustawić*głowicę na np. 2,

Moja logika mi podpowiada że powinieneś ubiegać się o NOBLA

Problem w tym że w pomieszczeniu w którym temperatura jest dobra i chcesz ją ustawić na "2" masz swój regulator więc zbytnie obniżenie temperatury poprzez te ustawienie może spowodować że regulator nigdy nie wyłączy kotła

kocioł wydaje mi się, że sprawdza temp na powrocie i albo grzeje albo nie, czy w zasadzie steruję pracą pieca za pomocą głowić*bo tak naprawdę to one powoduję zmianę*temperatury wody w obiegu, jeżeli pokoje będę miały temperaturę*zgodną*z wartościami na termostatach to temperatura wody na powrocie będzie miała wartość ok zadanej na piecu więc piec się*wyłączy.............

Kocioł za pomocą czujników z czytuje na bieżąco temperaturę zasilania jak i powrotu. Na ich podstawie wie czy pokoje są wychłodzone, odbierają ciepło i tym samym powrót jest chłodniejszy , czy też w pomieszczeniach jest już ciepło głowice się pozamykały, pojemność instalacji znacznie się zmniejszyła i powrót jest cieplejszy.

Dlatego za zmianę i utrzymanie stałej zadanej temperatury wody w obiegu jest odpowiedzialny kocioł, natomiast temperatura pmieszczenia i stan zaworów wpływają na różnicę pomiędzy zasilaniem a powrotem.

Edytowane przez Mareks77

Moja logika mi podpowiada że powinieneś ubiegać się o NOBLA

Problem w tym że w pomieszczeniu w którym temperatura jest dobra i chcesz ją ustawić na "2" masz swój regulator więc zbytnie obniżenie temperatury poprzez te ustawienie może spowodować że regulator nigdy nie wyłączy kotła

Sterownik mam w holu, gdzie nawet nie ma grzejnika, nigdzie nie pisałem,*że właśnie tam chcę ustawić głowicę na 2... poza tym w trybie pracy ciągłej kotła sterownik w ogóle nie jest potrzebny, więc nie rozumiem trochę o co Ci chodzi. Mam wrażenie, że napisałeś to samo co ja, i albo ja się*niejasno wyraziłem albo Ty nie zrozumiałeś, nieważne już. Ogólnie to bardziej chciałem porozmawiać o kosztach i czy jest różnica między pracą na sterowniku a bez....

W idealnym kotle który moduluje od 0 do 100% mocy oraz gdy dla domu jest dobrana idealna krzywa grzewcza różnicy w kosztach być nie powinno ponieważ sterownik i jego ustawienie temperatury zadanej nigdy nie brał by udziału w regulacji. Takich sytuacji niestety nie ma a różne kotły różnie się zachowują. Dlatego czasem praca przerywana jest korzystniejsza od tej stałej w której kocioł dostarcza tylko tyle energii ile jest zużywane przez dom czyli ulatnia się i powoduje utrzymanie stałej temperatury.

Nie ma złotego środka gdyż różne są materiały budowlane, materiały ociepleń i ich charakterystyki, także i kotły zaczynają modulować od określonej mocy minimalnej a ich sprawność nie jest stała i liniowa dla całego zakresu mocy palnika i kotła.