Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu. Prośba o ocenę, uwagi i rady co do gotowego projektu.

Jaskr

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się zapytać czy ktoś buduje ten dom. Czy ma ktoś może zdjęcia z budowy lub cenne rady na co zwrócić uwagę.

Czy kocioł zgazowujący drewno z buforem sprawdziłby się do ogrzewania tego domu?

W projekcie jest izolacja podłogi 12 + 4 cm wylewki. Czy to nie mało pod podłogówkę?

4 cm to jest za mało na cokolwiek.

Cenna rada? Może taka, że ten dom jest za mały, bo nie ma w nim schowków albo za duży, bo ma za dużo pokoi (za dużo mieszkańców). Poza tym dom wpasowuje się w działkę, której nie pokazałeś.

W takim razie może dam 14 cm styropaina + 6 cm wylewki. Tylko nie wiem czy wyrobie się z drzwiami i oknami bo już mam wylanego chudziaka. Projektant trochę popłyną przy projektowaniu tego domu. Zmieniliśmy trochę rozmieszczenie w łazienkach i usunęliśmy kominek.

Działkę mam 40m x 160m.

Udało się zrobić strych bez słupów, które przeszkadzały by w późniejszym zagospodarowaniu.

Obecnie jeszcze nie mam ścianek działowych. Jakie okna i drzwi polecacie do takiego domu?

W takim razie może dam 14 cm styropaina + 6 cm wylewki. Tylko nie wiem czy wyrobie się z drzwiami i oknami bo już mam wylanego chudziaka. Projektant trochę popłyną przy projektowaniu tego domu. Zmieniliśmy trochę rozmieszczenie w łazienkach i usunęliśmy kominek.

Działkę mam 40m x 160m.

Udało się zrobić strych bez słupów, które przeszkadzały by w późniejszym zagospodarowaniu.

Obecnie jeszcze nie mam ścianek działowych. Jakie okna i drzwi polecacie do takiego domu?

Myślę że na strychu jest wystarczająca ilość miejsca by coś schować.

Co niby ma być na tym strychu, że słupy przeszkadzały? Te słupy mocno poprawią stabilność konstrukcji dachowej. Moim zdaniem urządzanie strychu pod mieszkanie jest błędem, a do tego chyba dążycie. Już kilka osób pisało, że komunikacja jest przesadnie wielka.

To moze daj 15 cm styropianu, albo może 17, albo 19,5? Wróżysz z fusów grubość izolacji? :)

ps. 6 cm wylewki to też mało pod ogrzewanie podłogowe.

Działka jest spora, ale ważny jest też jej układ, strony świata, sąsiedzi itd. Nie bierzecie tego pod uwagę? Przecież to podstawy.

Polecam okna Vetrex v82 ze schowanymi zawiasami. Drzwi zewnętrzne w miarę tanie i dobre produkuje Wikęd.