Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Moja sprawa wygląda tak:

Ponad rok temu zdecydowaliśmy się z żoną na budowę domu w formie Nowoczesnej Stodoły czyli prosta bryła, duże przeszklenie no i oczywiście brak okapów.

Wszystkie papiery zostały już zlozone do starostwa. Dziś dostałem maila od projektanta, który dostał maila od urzędu gminy, że niestety nie możemy wybudować domu bez okapów gdyż nie wpisuje się on w tradycyjny styl Szczawnicki( powiedzmy że góralski) i otrzymamy pozwolenie na budowę gdy w projekcie będą okapy co najmniej 80cm i 50cm na ścianie szczytowej. Dodam że do tej pory w mojej gminie powstało kilka takich domów, ale akurat w tym momencie okazuje się że nie można.

Czy ktoś widzi jakieś światełko w tunelu? Bo mi już ręce opadly

Czy jakieś odwołanie może coś dać? Inspektor z urzędu gminni mówi że do niczego się przyczepić nie może oprócz ale okapy muszą być koniec i kropka

Edytowane przez wiertar

Sama mam dom bezokapowy, chociaz w mpzp widnieje zapis, ze polecane są domy z poszerzonym okapem, to w Twoim przypadku nie nalegałabym na taki dach.

Okolice Szczawnicy są przepiękne z typowo góralską architekturą i raczej taki nowoczesny dom tam nie pasuje.

Rozumiem co czujesz, ale pomyśl nad zmianą dachu na bardziej podobny do sąsiednich a za jakiś czas będziesz z tej decyzji zadowolony...szczególnie wtedy, kiedy dachy bezokapowe nie będą juz modne.