Hubert Hu 13.11.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Witam, Mam pozwolenie na budowę ale w projekcie mam grzejniki. Czy mogę to zmienić podczas budowy ?Czy jest już za późno ? Chodzi głownie o salon i łazienki. W innych pomieszczeniach zostają grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 13.11.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 podpucha?dla jaj dałeś taki post? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert Hu 13.11.2019 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) Nie rozumiem... Liczyłem na jakąś sensowną odpowiedź ale widzę że schizofreników nie brakuje na tym świecie Edytowane 13 Listopada 2019 przez Hubert Hu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.11.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Polecam ogrzewanie płaszczyznowe we wszystkich pomieszczeniach. Zrezygnuj z grzejników, na pewno nie będziesz żałował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2019 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 można spokojnie zmienić, ale uprzedź wykonawców, bo to ma przełożenie na grubości i technikę wykonania wylewek. Dobrze jest też przeliczyć i dobrać gęstości ułożenia rurek. Popieram Tomasza, podłogówka na całości. Mieszanie systemów rodzi tylko kłopoty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2019 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Mam pozwolenie na budowę ale w projekcie mam grzejniki. Czy mogę to zmienić podczas budowy ? Czy jest już za późno ? Chodzi głownie o salon i łazienki. W innych pomieszczeniach zostają grzejniki. Mieszanie to najgorsza opcja - najtrudniejsza do zrealizowania (żeby dobrze działało) i najdroższa. O formalności pytaj projektanta i kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.11.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Mieszanie to najgorsza opcja - najtrudniejsza do zrealizowania (żeby dobrze działało) i najdroższa. O formalności pytaj projektanta i kierbuda. Kaizen, ale przecież z nowo budowanych domów w co najmniej w 3/4 jest systemem mieszany, większość hydraulików sobie z tym radzi. Ci, którzy nie poradzą sobie bez czymś takim, spartolą i każdy inny. Chodzi mi, że bez sensu powtarzasz w postach o trudnościach takiego rozwiązania. Rozumiem, że ma swoje minusy i nie każdemu pasuje. Ale jeżeli chodzi o trudność wykonania, to nie różni się od innych, a jego popularność świadczy o jego bezawaryjności. Druga sprawa, że jak mówię jest najbardziej popularne, to i tych niezadowolonych może być najwięcej, choć procentowo, może okazać się, że jest to najmniej awaryjny system. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.11.2019 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Kaizen, ale przecież z nowo budowanych domów w co najmniej w 3/4 jest systemem mieszany, większość hydraulików sobie z tym radzi. Ci, którzy nie poradzą sobie bez czymś takim, spartolą i każdy inny. Co można spartolić w kaloryferach? Za małe dać? Przestawiasz krzywą albo zwiększasz przepływy i działa. A jak masz również podłgówkę? No, rozrysuj jak to miałoby wyglądać, żeby działało (owszem, da się) żeby nie pojawił się nowy wątek typu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333462-Na-dole-ciep%C5%82o-a-na-g%C3%B3rze-zimno-(&highlight=Zimno+g%C3%B3rze czy https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352639-R%C3%B3%C5%BCnica-temperatur-pomi%C4%99dzy-poziomami-zimno-na-poddaszu-u%C5%BCytkowym&p=7756370&viewfull=1#post7756370 W tym wątki to nie jedyny wpis o problemach z mieszaniem https://forum.muratordom.pl/showthread.php?3337-Co-by%C5%9B-zmieni%C5%82(a)-buduj%C4%85c-jeszcze-raz&p=7660924&viewfull=1#post7660924 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.11.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Co można spartolić w kaloryferach? Za małe dać? Przestawiasz krzywą albo zwiększasz przepływy i działa. A jak masz również podłgówkę? No, rozrysuj jak to miałoby wyglądać, żeby działało (owszem, da się) żeby nie pojawił się nowy wątek typu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?333462-Na-dole-ciep%C5%82o-a-na-g%C3%B3rze-zimno-(&highlight=Zimno+g%C3%B3rze czy https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352639-R%C3%B3%C5%BCnica-temperatur-pomi%C4%99dzy-poziomami-zimno-na-poddaszu-u%C5%BCytkowym&p=7756370&viewfull=1#post7756370 W tym wątki to nie jedyny wpis o problemach z mieszaniem https://forum.muratordom.pl/showthread.php?3337-Co-by%C5%9B-zmieni%C5%82(a)-buduj%C4%85c-jeszcze-raz&p=7660924&viewfull=1#post7660924 Kaizen, to żaden problem tak zrobić żeby działało o czym pewnie wiesz. Błędy minimalizuje na pewno instalacja, która wszelkie sterowanie ma poza piecem (np. sterowanie Salus, Tech). Wiadomo, koszt trochę większy, ale wtedy to na 100% musi działać. Z pieca wypuszczasz wodę na ogrzewanie powiedzmy 50stopni, masz sprzęgło hydrauliczne, a następnie puszczasz ją na grzejniki i podłogówkę (tu wiadomo ustawiasz odpowiednią temperaturę na rozdzielaczach). Temperaturę w pomieszczenich już ustawiasz na ściennych sterownikach określonych systemów sterowania i dodatkowo (choć to też można podpiąć pod sterowanie systemowe jak ktoś by sobie tak sobie wymyślił) na głowicach termostatycznych w grzejnikach. To tak w skrócie. Jeszcze raz napiszę, że każdą instalację można spartolić. Tą, jak i każdą inną. Porównując ją do typowo grzejnikowej masz rację, że jest trudniejsza. Ale jest prostsza od rozbudowanej instalacji opartej na PC, PV, solarach i innych. I tak można gadać i gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.11.2019 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 (edytowane) Kaizen, ale przecież z nowo budowanych domów w co najmniej w 3/4 jest systemem mieszany, . Chyba ładnych parę lat temu. Moja siostra jest projektantem wnętrz i jak mówi w nowych domach grzejniki coraz mniej jej przeszkadzają w aranżacjach. Edytowane 14 Listopada 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.11.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Chyba ładnych parę lat temu. Moja siostra jest projektantem wnętrz i jak mówi w nowych domach grzejniki coraz mniej jej przeszkadzają w aranżacjach. Nie, w tych nowych też. Minimum, że znajdują się one w łazienkach w postaci drabinek. W zdecydowanej większości jednak, ludzie montują w sypialniach wiszące na ścianach grzejniki. Chociaż widzisz, świat idzie w granicę absurdu- jak sam piszesz o aranżacji wnętrz- że dzisiaj wszystko ma być ładne, nawet jak nie jest funkcjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.11.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Drabinki to inna sprawa, ale one najczęściej na tej samej temp zasilania co podlogówka. Dla mnie grzejniki nie są ani ładne, ani funkcjonalne. W dwóch domach że 100% podłogówką mieszkałem, w żadnym nie zatęskniłem za grzejnikami W zdecydowanej większości jednak, ludzie montują w sypialniach wiszące na ścianach grzejniki. A te dane to skąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 14.11.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Kaizen, ale przecież z nowo budowanych domów w co najmniej w 3/4 jest systemem mieszany, większość hydraulików sobie z tym radzi. Ci, którzy nie poradzą sobie bez czymś takim, spartolą i każdy inny. Potwierdzam. W moich rejonach coś koło tego jest. Szwagier jest hydraulikiem, od niego takie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 14.11.2019 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 ^^A co Twój szwagier to jedyny hydrualik w okolicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.11.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Mam pozwolenie na budowę ale w projekcie mam grzejniki. Czy mogę to zmienić podczas budowy ? Czy jest już za późno ? Chodzi głownie o salon i łazienki. W innych pomieszczeniach zostają grzejniki. W jakim sensie "za późno" ? W sensie "Pozwolenia na budowę"? Możesz zmienić, nie jest za późno. Układ mieszany należy zaprojektować a nie polegać na wiedzy "hydraulików". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 14.11.2019 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 ^^ A co Twój szwagier to jedyny hydrualik w okolicy ? Głupie pytanie, ale wiadomo. Pewnie, że nie. Chociaż czasem się spotyka ze sprzedawcami i innymi w hurtowni i coś tam gadają. Napisałem z mojej "perspektywy", taki malutki wycinek rzeczywistości, bo tak jaśniej już chyba nie można. Oczywiście, że może być błędny. Ty zapewne masz dane z całej Polski od wszystkich hydraulików. Proszę podziel się takimi informacjami jak to wygląda. Dzięki. PS. No a o projektantów i architektów to nawet nie pytam. Tyle mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts