Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy 670 tyś za dom 170m2 to nie za dużo?

Recommended Posts

Rynkowa cena gotowego domu. Każdy na budowie chce zarobić, zastanawiam się czy budując samemu zaoszczędziłbym nieco, albo zbudował więcej. Drobne prace wykończeniowe jestem w stanie robić samodzielnie. Z drugiej strony mikrodeweloperzy budujący zawodowo mają rozpracowane ceny i dostawy w hurtowniach, oraz ekipy.

Z takimi dylematami do Was przyszedłem.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rynkowa cena gotowego domu. Każdy na budowie chce zarobić, zastanawiam się czy budując samemu zaoszczędziłbym nieco, albo zbudował więcej. Drobne prace wykończeniowe jestem w stanie robić samodzielnie. Z drugiej strony mikrodeweloperzy budujący zawodowo mają rozpracowane ceny i dostawy w hurtowniach, oraz ekipy.

Z takimi dylematami do Was przyszedłem.

deweloper wybuduje z najgorszych i najtańszych materiałów jednocześnie biorąc jak najwięcej tak to dziąła każdy chce cię wydoić :)

W 2018 uśrednione miesięczne rachunki za gaz wynosiły ~360zł. W domu mieszkały wtedy 3 osoby. To dużo? Dom jest źle ocieplony?

Czyli 25,41zł/m2/r? Nawet licząc 25gr/kWh średnio wychodzi EU=101,65kWh/m2/r. Po przemnożeniu przez sprawność wytwarzania, przesyłu i współczynnik nakładu wychodzi EP=123,91kWh/m2/r. Obecne MAKSIMUM wymagane prawem to 95kWh/m2/r. Teraz nie zbudujesz tak słabo izolowanego domu legalnie.

Taniej raczej nie wybudujesz (oczywiście zależy, jak będziesz budował i ile włożysz własnej pracy). Ale też standard będzie wyższy.

W cenie gazu jest też grzanie CWU cały rok i opłaty stałe. Uwzględniłeś to w obliczeniach?

Tak. Większość się chwali tutaj ceną rzędu 20-21gr/kWh przy gazie. Ale nie wliczają przeglądów kotła i kominiarza. EU i EP wyjdzie więcej - ale liczyłem na korzyść tego domu. Sprawdź zużycie z rozliczenia - ile kWh czy m3 zużyli przez rok.

Raczej nigdy nie kupiłbym "używanego" domu. Standard energetyczny pewnie lipa. Jeślimama 20 na ścianie, 15 na podłodze 30 na dachu ocieplenia to można się zastanowić ale powątpiewam. jeszcze by sie rekuperator i całkowite ogrzewanie podłogowe pzzydało ale to mało prawdopodobne

To zobacz jakie ja mam parametry i płacę siedmiomiesięcznie 350 zł za prąd a zejdę do 150 i po co te 30 cm? może i dobre miedzy nogami :p

To zobacz jakie ja mam parametry i płacę siedmiomiesięcznie 350 zł za prąd a zejdę do 150 i po co te 30 cm? może i dobre miedzy nogami :p

To na chwilę obecną bardzo dużo płacisz 4200 na rok jeśli dobrze rozumiem

Najlepszym sposobem oszczedzania na ogrzewaniu jest solidne ocieplenie coś co wzasadzie się nie zużywa nie ulega awai i nie podlega ustawom. Jak PC i ich gazy czy PV. Solidne ocieplenie umożliwia założenie "bardziej "chińskiej " PC lub mniejszej ilości PV lub zrezygnowanie z jednego i drugiego

Bardzo dużo nie ośmieszaj się jeżeli od 4200 odejmę tzw normalne zużycie to wyjdzie 1600 to wyjdzie 2600 na ogrzewanie i cuw i comasz tańszego gaz ? 700mm3 plus kominiarz i abonament i przegląd kotła ??? żenada. albo 2500 kg ekosfu czyli ekogroszku. No rewelacja

To na chwilę obecną bardzo dużo płacisz 4200 na rok jeśli dobrze rozumiem

Najlepszym sposobem oszczedzania na ogrzewaniu jest solidne ocieplenie coś co wzasadzie się nie zużywa nie ulega awai i nie podlega ustawom. Jak PC i ich gazy czy PV. Solidne ocieplenie umożliwia założenie "bardziej "chińskiej " PC lub mniejszej ilości PV lub zrezygnowanie z jednego i drugiego

Dodam jeszcze jedno jeżeli dla ciebie 350 zł za ogrzewanie 130 m2 i cuw oraz normalne korzystanie na potzreby gospodarstwa domowego jest to duzo to bardzo dziękuje ci za rozmowę bo jesteś zwykłym trolem i zostałeś własnie dodany do mojej listy ignorowanych a teraz sraj ile wlezie mnie to już mnie nie dotyczy, gratuluje.

Prędzej ceny pójdą w górę (en. elektryczna wisi nad nami od roku jak topór kata, jak en.el. to praktycznie wszystko) niż spadną ceny nieruchomosći z powodu bańki którą straszą już dawno. Kupuj ! Zyskujesz czas na który nie ma ceny.

Akurat gówno prawda, to że ceny nieruchomości nigdy nie spadają to papka dla łosi autorstwa R Kiosakiego. Ale niedaleka przeszłość pokazuje że to nieprawda 2008 rok był rokiem bomu nieruchomościowego i do dziś dopiero niektórzy uzyskali by ceny z tamtego okresu bo nastąpiła bolesna korekta.

Moim zdaniem można kupić teraz nieruchomość ale po 1) na własne potrzeby rezydencyjne na wiele lat i 2) bez kredytu ewentualnie niewielki rzędu do 100 tys aby po podwyżce wiboru być wypłacalnym.

Odnośnie bańki to w tej chwili w Warszawie 40m2 mieszkanie małe 350 tys stan deweloperski plus miejsce na auto 40 tys + wykończenie 50 tys czy to są uzasadnione koszty tego luksusu wynikające z kosztów budowy i marży dewelopera? Nie bo ceny te dyktuje rozkręcony rynek. Dlatego ostrożnie z owczym pędem!

Sam piszesz głupoty! Tak mam takie same dane jakie ty do negowanie moich wpisów.

Cóż Szczecin nie jest oceniany w opracowaniach i jest raczej niszowy jako rynek lokalny, ciekawe dlaczego. Jest bardzo dużo opracowań dotyczących Warszawy, Wrocławia, Krakowa , Trójmiasta z wydzieleniem Sopotu oraz Łodzi ale co do Szczecina to nie wiem jakie tam są ceny mieszkań.

Ja w 2007 roku kupiłem mieszkanie w Wawie (praktycznie na górce cenowej). Cena mojego mieszkania w tej dzielnicy nigdy nie spadła, dziś cena się kształtuje na poziomie nominalnie wyższym, choć dynamika wzrostu jest nieco niższa niż inflacja. Więc opowiadanie dyrdymałów o tym, że ceny mieszkań w tym samym miejscu spadły nominalnie z 10k do 6k to jest po prostu kompletną bzdurą i życzeniowym myśleniem. Ktoś kto tak twierdzi najpewniej porównuje mieszkania lokalizacyjnie nieporównywalne.

Ja kupiłem tez w 2007 roku mieszkanie 2 pokojowe w Krakowie,pożniej przez wiele lat obserowałem ceny nieruchomości w moim rejonie,było tak że albo nie wiele spadło albo wogóle,były pamietam wówczas podawane smiesznie niskie ceny na bilbordach mieszkan,fakt był taki że to były ceny wabiki,mieszkań głównie niesprzedawalnych wówczas z rózncyh względów,Po 2008 tez sie mniej budowało i tak naprawde za dobre mieszkanie w dobrej lokalizacji wcale nie wiele mniej trzebabyło zapłacic niż przed 2008.Bo to troche tak jest że zaklinanie,czarnowidztwo i inne takie to jedno a rynek nieruchomości rządzi sie swoimi prawami ....

Do autora postu,jak ci pasuje dom,kupuj!Nawet sie nie zastanawiaj dłużej.Moim zdaniem za takie pieniadze nie masz absolutnych szans wybudowac domu obecnie o podobnym metrazu,standardzie itd.Tak jak wczesniej ktos wspomniał,problemem może sie okazać wielkość działki,5 arów moze byc za mało na MPZP.

Ponadto gołe koszta budowy do SSZ to tak naprawde poczatek wydatków,jak bedziesz chciał zrobic wsio z dobrych jakościowo materiałów,wydasz sporo.

WIem co mówie bo w tym roku wykańczałem ogród,kostka,zielen,mur,brama,oświetlenie ogrodu,taras,wyszła to gigantyczna kwota,nikt nie wierzył że tyle można było wydać na ogród.

To że dom będzie mniej energooszczedny to co?Nawet jak rocznie zapłacisz 1000 zł wiecej na ogrzewanie jak w super domu co byś sobie wybudował to bedzie jakis wielki problem?Zawsze mozesz sobie zamontowac PC i PV na dachu i po sprawie.

Edytowane przez peter08

Pamiętaj, że Ci co podają ceny z budowy budowali 2, 3 lata temu. Teraz są inne czasy. Oczywiście może przyjdzie kryzys i ceny spadną ale jeżeli potrzebujesz na już to nie ma co się zastanawiać.

Wszystko ma swoją wartość. Bez szczegółów tego nie wycenisz. Ogrodzenie może być za 25k ale i za 70k wielkiej różnicy nie będzie.