Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie decyzje pozwalają oszczędzić na budowie domu?

Recommended Posts

Jeszcze jedno pytanie. Oglądałem dziś trochę gotowych projektów i zastanawia mnie jedna rzecz. Wrzucę do porównania dwa projekty, pierwsze z brzegu.

Pierwszy Projekt domu Dom w arnice:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-arnice-pd-m46a9b5b5e18d3

Drugi Projekt domu Dom w wanilii

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-wanilii-m4ad8227d701b3

Jak to jest, że pierwszy z domów nie ma żadnych udziwnień, posiada prosty dach itd, natomiast drugi ma skomplikowany dach, lukarny, balkony itd., a ich cena SSZ podana na stronie jest bardzo do siebie zbliżona?

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesienią czy zimą a nawet podczas ulewy latem docenisz garaż w bryle budynku (oczywiście brama garażu i od ulicy na pilota). Maluchy czy staruchy* w domu, także są argumentem za garażem w bryle.

Jeśli ma być tanio, to najlepiej odpuścić budowę i LDGB**.

Jest fun, są koszty.

Pradziadowie mieszkali w kurnych chatach i przeżyli. Chcecie kontynuować tą/tę tradycję? To po .... wam postęp?

*) też jestem staruchem.

**)Nie mylić z LGBT !!

LDGB=Leżeć Do Góry Brzuchem

Tu fun = wygoda & luksus.

Raczej się nie zrozumiemy. Pytam o optymalizację kosztów ponieważ z natury staram się otaczać się rzeczami które faktycznie są mi potrzebne, swirowanie przed znajomymi i rodziną przepychem, bramy na pilota, budowa 200 metrów dla dwóch osób itd to nie mój target. Tanio w moim rozumowaniu ma znaczyć rozsądnie, a mowa o kurnikach mieszkalnych mogą świadczyć co najwyżej o czyimś kompleksie A nie tym, że chce dziadowac.

To trochę tak jak z drogimi autami które często kupowane są przez osoby które nie mają na nie pieniędzy. Ja mam tanie auto choć stać mnie na drogie i dom zbuduje taki jaki jest mi potrzebny a nie taki jakim chciałbym się chwalić.

O tanich domach to już tu tyle napisano, że nie wiem czego oczekujesz zakładając kolejny temat. Każde rozwiazanie ma wady i zalety, podejrzewam że preferencje jakieś masz więc wiesz co chcesz.Najwiecej zaoszczedzisz na prostej bryle, małym metrazu, łebskim konstrukorze nie mającym tendencji do niepotrzebnego przezbrajania, no i oknach. Okna do podonych gabarytowo domów mogą kosztowac 2-3x tyle, dokładnie to co kaizen napisał plus jeszcze niepotrzebne rolety. W developerskim mozna poleciec na rozbudowanej elektryce czy ogrzewaniu łaczącym grzejniki z podłogówką a w wykończeniówce praktycznie na wszystkim.

Nie buduj kotłowni - po co ci ona. Pompa ciepła lub piec gazowy nie wymagają kotłowni. Nie buduj kominów po co ci one. wstaw w to wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Nie buduj kominka w tym komina - po paru latach nie będziesz w nim palił bo się nie będzie chciało. Prosty dach na południe pod fotovoltaikę.

" Koszty - bo sa liczone wg. stawek GUS a nie na bazie kosztorysów.

Ot, przeliczenie m2 * stawka. "

to policzmy :

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/przemysl-budownictwo-srodki-trwale/budownictwo/cena-1-m2-powierzchni-uzytkowej-budynku-mieszkalnego-oddanego-do-uzytkowania,8,1.html

128m2 x 4400zł ( zaokrąglone ) = 563 200,-zł

132m2 x 4400zł ( zaokrąglone ) = 580 000,zł

" ... budynku mieszkalnego oddanego do użytkowania "

z czego na SSZ mogą przypadać takie, a nie inne kwoty

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Jakie decyzje pozwalają oszczędzić na budowie domu ? :

1.) działka – płaski teren, dostęp do uzbrojenia, dobre warunki gruntowe

2.) precyzyjne określenie własnych potrzeb

3.) projekt - zawsze będę zachęcał do projektu indywidualnego !

jednym słowem : dobry architekt

myślę, ze te kwoty aż tak bardzo nie odbiegają od realizacji domu jednorodzinnego " pod klucz " ( z uwzględnieniem zagospodarowania, przyłączy, ... itd )

https://muratordom.pl/przed-budowa/wybor-projektu/ile-kosztuje-budowa-domu-aa-BiXQ-G1zQ-eyFj.html

ale faktycznie można zaoszczędzić wg tego co napisałem 1.) , 2,) , 3.)

A czemu mówicie że rolety zewnętrzne są zbędne? Ja planuję zamontować na dużych oknach od strony południowej, by dom się mniej nagrzewał w ciągu dnia w lato. Co w tym myśleniu błędnego?

Za ułamek ceny rolet zewnętrznych (z napędem elektrycznym, inne nie ma sensu, zero ergonomii) posadź roślinność zacieniającą czy jakąś małą architekturę. Będzie estetyczniej i przyjemniej nie tylko w domu. I wewnętrzne żaluzje, plisy, reflektsole czy inne verticale - też za grosze - aby ograniczyć luminancję. A jeśli już koniecznie się wykosztować, to żaluzje fasadowe - estetyka, większa użyteczność. Rolety to kupa.

Za ułamek ceny rolet zewnętrznych (z napędem elektrycznym, inne nie ma sensu, zero ergonomii) posadź roślinność zacieniającą czy jakąś małą architekturę. Będzie estetyczniej i przyjemniej nie tylko w domu. I wewnętrzne żaluzje, plisy, reflektsole czy inne verticale - też za grosze - aby ograniczyć luminancję. A jeśli już koniecznie się wykosztować, to żaluzje fasadowe - estetyka, większa użyteczność. Rolety to kupa.

Ja tak uważałam, mąż się uparł na rolety. I to on miał rację. Co do estetyki - kwestia gustu. Mnie sie podobają. Krzewy i tak przecież można posadzić. Natomiast ich funkcjonalność i praktyczność mnie przekonała. Jesz sniadanie a sloneczko nisko nad horyzontem - zamykasz częściowo jedną. Wieczorem same się zamykają i masz zapewnioną prywatność. Rano same się otwierają, pełniąc funkcję budzika.

I to co dla mnie bardzo ważne - ja uwielbiam mieć uchylone okno, a rolety chamuja napływ zimna. Jest to uczucie świeżego powietrza, a nie wieje zimnem. Chociaz jak sie ma rekuperacje to pewnie akurat to nie ma absolutnie żadnego znaczenia:)

Natomiast ich funkcjonalność i praktyczność mnie przekonała. Jesz sniadanie a sloneczko nisko nad horyzontem - zamykasz częściowo jedną. Wieczorem same się zamykają i masz zapewnioną prywatność. Rano same się otwierają, pełniąc funkcję budzika.

Te same funkcje spełniają rolety wewnętrzne za ułamek ceny.

I to co dla mnie bardzo ważne - ja uwielbiam mieć uchylone okno, a rolety chamuja napływ zimna.

Jak ktoś nie ma rekuperacji, to taką rolę spełniają nawiewniki.

Te same funkcje spełniają rolety wewnętrzne za ułamek ceny..

Ale spokojnie. Moim argumentem jest, że rolety zewnętrzne zapobiegają podgrzewaniu się szyby, a tym samym całego domu. I to jest ich największa przewaga nad roletami wewnętrznymi, które tej zalety praktycznie nie mają.

Nie mówie o zacienianiu (np. roślinnością), bo nie chciałbym odcinać się od światła “na stałe”.

Żaluzje fasadowe też jakieś rozwiązanie… ale obawiam się, że i tak szyba będzie się grzała.

Ale spokojnie. Moim argumentem jest, że rolety zewnętrzne zapobiegają podgrzewaniu się szyby, a tym samym całego domu. I to jest ich największa przewaga nad roletami wewnętrznymi, które tej zalety praktycznie nie mają.

Od tego mam z kolei okap - nie powoduje zaciemnienia domu. I nie jest mostkiem termicznym jak pusta kaseta rolety.

No rolety wewnętrzne same Ci się otworzą i zamkną.

Otworzą się tak samo, jak zewnętrzne - jak zamontujesz sznurek, to sznurkiem. Jak siłownik, to siłownikiem.

Mam rolety wewnętrzne w domu i słabo chronią przed nagrzaniem pomieszczenia.

Zewnętrzne, żeby cokolwiek zdziałać w tym zakresie zaciemniają pomieszczenie . A i tak nie robią tego dość skutecznie - a rolety wewnętrzne z siłownikami + klima + okap albo markiza + nawet sterta innych bajerów wyjdą taniej i lepiej.

Jak ktoś nie ma rekuperacji, to taką rolę spełniają nawiewniki.

Nie. Tego odczucia, że siedzę przy biurku, albo na fotelu z książką, okno uchylone, świeże powietrze o specyficznym zapachu zaraz po deszczu - tego nawiewnik nie da chyba?

Ale jak mówiłam- ja po prostu lubie uchylone okno. Może staroswiecka jestem, mniej patrzę na mostki cieplne, niż na to, co sprawia mi przyjemność.

Od tego mam z kolei okap - nie powoduje zaciemnienia domu.

Czyli okap nie zaciemnia, ale zapobiega nagrzewaniu się szyby? Chyba nie rozumiem do końca

Poza tym, z okapem trzeba iść na kompromis. Albo długi i wtedy nieźle chroni przed nagrzewaniem się w upalne lato (może osłania całość albo większą część*szyby) ale wtedy na wiosnę / jesień ucina cenny dopływ światła (ciepła).

Ja bardziej zastanawiam się nad zamontowaniem rolet tylko od strony południowej, muszę faktycznie przeliczyć koszta.

Co do mostka - można ewentualnie poświęcić trochę szyby i zamontować niżej…