Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + grzejniki = nie grzeją grzejniki

lukaszo11

Recommended Posts

Pomóżcie bo już się głowie tydzień....

Kocioł gazowy kondensacyjny Ariston Genus Premium 24 ff

Tylko parter. Pętle podłogówki + drabinka łazienka + grzejnik sypialnia.

Po awarii zaworu 3 drożnego w piecu i jego naprawie - przestały mi grzać grzejnik + drabinka. Zimne zasilania.

Piec odpowietrzony.

odp1.jpg odp2.jpg

Odpowietrznik automatyczny w piecu - wyczyszczony , odpowietrzniki automatyczne koło rozdzielacza - odkręcone...

Podłogówka grzeje OK

[ATTACH=CONFIG]437412[/ATTACH]

po zakreceniu tego zaworka - grzejnik i drabinka stają sie gorące..

Po zakreceniu tego zaworka zamykasz dopływ cieplej wody do podlogowki i pompka z pieca pcha tylko w grzejniki a jaki jest bieg na pompce od podlogowki może wcześniej było na 1-biegu a teraz jest na 3 i pompka zabiera całą wodę

[ATTACH=CONFIG]437412[/ATTACH]

po zakreceniu tego zaworka - grzejnik i drabinka stają sie gorące..

Po zakreceniu tego zaworka zamykasz dopływ cieplej wody do podlogowki i pompka z pieca pcha tylko w grzejniki a jaki jest bieg na pompce od podlogowki może wcześniej było na 1-biegu a teraz jest na 3 i pompka zabiera całą wodę

ta głowica tyczy się chyba tylko grzejników ( powrotu ? ) Była na 4,5 - zatem nie puszczała wody na grzejnik gdyż temp. wody w układzie była koło 30 , a ustawienie ma 4,5 wskazywało ,że puszczłaby dopiero od jakiś 45 stopni... Teraz obniżyłem na 2,5 jakoś - i puszcza

Czy się mylę w rozumowaniu ?

ta głowica tyczy się chyba tylko grzejników ( powrotu ? ) Była na 4,5 - zatem nie puszczała wody na grzejnik gdyż temp. wody w układzie była koło 30 , a ustawienie ma 4,5 wskazywało ,że puszczłaby dopiero od jakiś 45 stopni... Teraz obniżyłem na 2,5 jakoś - i puszcza

Czy się mylę w rozumowaniu ?

Normalnie jest odwrotnie. Zawór zamyka się, jak powrót jest zbyt ciepły. Chyba stłumiłeś podłogówkę i dlatego poszło na kaloryfery. To ten zawór w lewym górnym rogu na pierwszej fotce, z którego idzie "drucik" z czujnikiem do powrotu podłogówki?

i co zrobić aby na drabinkę oraz grzejnik w sypialni - także leciała ciągle woda ?

Wypraktykować. Nie masz tu automatyki, więc czy -10, czy +10 za oknem zasilanie będzie przymykać się przy tej samej temperaturze powrotu. Niestety - zrobione jest tanio i w miarę działająco. Czasami pewnie bedzie za ciepło, czasami trzeba będzie przestawić zawór. Wzorcowo, to potrzebowałbyś automatyki sterującej temperaturą podłogi czy to na podstawie krzywej grzewczej czy termostatu pokojowego. Jakbyś nie miał grzejników, to podłogę ogarniałaby automatyka kotła "przy okazji" pracując na najniższej możliwej temperaturze co przy kondensacji oznacza najwyższą sprawność. A tak, to kocioł musi grzać do temperatur grzejnikowych - a podłoga została praktycznie bez sterowania tylko z zabezpieczeniem przed przegrzaniem. Jak temperatury teraz są OK, to zostaw. Jak podloga za zimna - to odkręć odrobinę zawór. jak przestanie płynąć przez kaloryfery, a podłoga będzie OK - podnieś temperaturę na kotle. Jak podłoga zrobi się za ciepła, skręć zawór odrobinę itd. Nie reaguj za szybko, bo podłoga jest bezwładna. Daj jej z dobę na ustabilizowanie po zmianie ustawień.

Dlatego lepiej unikać łączenia kaloryferów z podłogówką.

Edytowane przez Kaizen

Ja nie powiedziałem ,że nie mam automatyki. Wszystko jest spięte na sterowniki Aristona + każda pętla podłgówki ma sterownik pokojowy.

Jak widać pętle mają "grzybki" zatem pętle się zamykają lub otwierają automatycznie po osiągnięciu / nie osiągnięciu temp. na programatorze pokojowym.

Obecne ustawienia : Krzywa grzewcza : 0,8 przesuniecie równoległe : 4 temp ustawiona kotła : od 35 do 45 stopni. Pogodynka

Nie wiem co jeszcze......

Nie kolego - nic nie "macałem" - tz. macałem - właśnie ten zawór - jakiś miesiac wczesniej. Z racji ,że było stosunkowo ciepło nawet nie zwróciłem uwagi ,że te grzejniki są zimnawe. Nie pamietam jednak na ile był ustawiony :( Wiem ,że go podniosłem do 4,5 własnie.

Co do schematu instalacji - w tym problem ,że go nie mam..... Sam staram się ją rozszyfrować jako laik obecnie - jak to jest spięte....

Jak rozumiem do grzejników - tyczą się te "stojące" rurki ( z racji ,że są dwie a ja mam 2 grzejniki ) - po prawej stronie skrzynki z odpowietrznikami automatycznymi...

rozkład.jpg