Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z budżetem 80 tys. zł - co robić?

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, dobre ludzie :cool:

Domek jest w stanie surowym otwartym, całą reszta zadatkowana i zabudżetowana, więc mogę z dumą powiedzieć, że cel został osiągnięty! Bezwzględny Excel zapewnia mnie, że stan surowy zamknięty będzie mnie kosztował - tfu, tfu, tfu! - 82,5 tys. złotych!

Przypominam, że chodzi o ten domek:

73033936_1191294874412385_1177137509474238464_n-768x576.jpg

Ale jest parę myków :yes:

We wspomnianej kwocie 82,5 tys. zł mieszczą się np.:

- sporo robocizny: 24,5 tys. zł - prace geodezyjne, wykop, zasyp, zagęszczanie i kierbud - tego się nie uniknie, ale fachowcom zleciłem też układanie kanalizacji, murowanie fundamentów i ścian plus składanie dachu,

- wypasione okna i drzwi balkonowe Oknoplast Winergetic z "ciepłym montażem" + drzwi Gerda z energooszczędną futryną (razem 17,5 tys. zł),

- hydrofor do studni (około 1 tys. zł),

- wypożyczenie tojtojki (około 500 zł).

Własnymi rękami został za to zrobiony stan zero, tj. wytyczanie i szalowanie ław, skręcanie belek zbrojeniowych, zalewanie ław i posadzki na gruncie. Niby niewiele, ale sporo zabawy i mała szansa, że się coś spierdzieli - trzeba tylko pilnować wymiarów, czyli nie rozstawać się z poziomnicą i calówką. To cała tajemnica :yes:

Zdjęcia ze swojej budowy wrzucę, jak pojawią się okna, drzwi wejściowe i blacha na dachu :D Wiem, że to dopiero początek, i jak sobie zliczę, ile mnie jeszcze czeka wydatków, to robi mi się słabo... Ale i tak jestem mega zadowolony i zaszokowany, że własny dom może kosztować tak niewiele. Polecam system gospodarczy! :yes:

Edytowane przez Marcowy70

Elewacja i dach jak na zdjęciu czy będziesz robił po swojemu?

Elewacja będzie inna, jeszcze myślę, ale raczej jednolita. A dach podobny - z blachy na rąbek, kolor ciemny grafit.

Dzięki za dobre słowo :) Obecnie chałupa wygląda jeszcze niezbyt zachęcająco:

dom2.jpg dom.jpg

Edytowane przez Marcowy70

• 2 months później...