Mateusz.C 25.11.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) WitamDom jednorodzinny w pełni podpiwniczy z poddaszem użytkowym. wejście osobne z zewnątrz do piwnicy.Wejście na parter tęż oddzielne z zewnątrz.Sprawa wygląda tak nie mam miejsca na schody do piwnicy z piętra (tzn jest ale strasznie niewygodne schody )Myślę o skonstruowaniu i założeniu własnej windy może też na poddasze (odpadł by koszt schodów z parteru na poddasze)Jak to się ma do prawa budowlanego ??Czy w takim wypadku muszą tak i tak być schody powiedzmy "ewakuacyjne , przeciwpożarowe" czy jakoś tak .. ?? Edytowane 25 Listopada 2019 przez Mateusz.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.11.2019 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 A przepisy UDT kolega zna? Dotyczą wszelkich elewatorów vel dźwigów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 25.11.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Wg przepisów winda wymaga kontroli UDT co 3 miesiące. Ale w praktyce nikt Ci w domu prywatnym tego nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 25.11.2019 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Czy w takim wypadku muszą tak i tak być schody powiedzmy "ewakuacyjne , przeciwpożarowe" czy jakoś tak .. ?? Na pewno jakieś schody musisz mieć, co będzie jak się winda zatnie albo nie będzie prądu? Będziesz drabinę przystawiał do okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 25.11.2019 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Panowie chodzi mi o coś w tej podobie Polskie prawo budowlane zabrania zbudowania takiego czegoś, wewnątrz własnego domu który sam użytkuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Panowie chodzi mi o coś w tej podobie Polskie prawo budowlane zabrania zbudowania takiego czegoś, wewnątrz własnego domu który sam użytkuje ? To nie jest winda, trudno to nawet nazwać co to, ciężko aby prawo tego zabraniało. Ale projekt bez schodów na poddasze nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.11.2019 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Konstrukcja niedopracowana, platforma jest piętro niżej a wyżej brak zabezpieczenia i można spaść, liną można gościom paluszki obciąć, amatorszczyzna. Aby zjechać naciskasz sterownik a drugą ręką musisz unosić dźwignię zapadki. Jesli nie podniesiesz a lina się odwinie (będzie luźna, nie naprężona) będzie zonk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.11.2019 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Konstrukcja niedopracowana, platforma jest piętro niżej a wyżej brak zabezpieczenia i można spaść, liną można gościom paluszki obciąć, amatorszczyzna. Aby zjechać naciskasz sterownik a drugą ręką musisz unosić dźwignię zapadki. Jesli nie podniesiesz a lina się odwinie (będzie luźna, nie naprężona) będzie zonk! No ale prawo nie zabrania "zabić się" w swoim domu. Gorzej jak przez głupie pomysły taty zginie jakiś dzieciak......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz.C 26.11.2019 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Panowie wątek nie tyczy się tematu tej konkretnej konstrukcji, chciałem tylko pokazać, że chce zrobić winde samemu bo słowo "winda" kojarzy się tutaj jak typowa winda w bloku. Nad Bezpieczęństwem mojej konstrukcji, pozwólcie zadbam sam.Głównie chodzi o to czy nikt nie będzie miał problemu przy odbiorze domu z czymś takim..... ewentualnie czy ubezpieczalnie nie będą widzieć w tym nic złego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.11.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Pytanie jest ryzykowne bo temat może byc potraktowany indywidualnie, więc wszelkie analogie mogą zwodnicze. Nawet jeśli odpowie ci włascicel takiej samoróbki, to nie znaczy że ty nie wdepniesz na minę. Ubezpieczyciel w razie W zawsze żąda papierów - dopuszczenie, atesty, faktura od uprawnionego montażysty, itp. Papier zawsze jest najważniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts