Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy deska na podłogówce zwiększa koszty ogrzewania przy pompie ciepła?

e_karlik

Recommended Posts

Dzień dobry,

w projekcie domu jako źródło ogrzewania mamy założoną gruntową pompę ciepła, a w całym domu ogrzewanie podłogowe. Jako wykończenie miała być położona deska warstwowa, ale kilkukrotnie już słyszeliśmy, że to zupełnie niepraktyczne rozwiązanie do pompy ciepła, bo znacznie zawyża koszty ogrzewania. Zaczęliśmy się więc zastanawiać nad przeprojektowaniem instalacji grzewczej na podłogowo-ścienną. Zanim jednak podejmiemy jakiekolwiek ruchy czy ktoś mógłby mi napisać jak w praktyce wygląda takie połączenie? Rozumiem, że koszty ogrzewania są wyższe niż w przypadku gresu czy kamienia na całej posadzce, ale o jakim rzędzie kwot możemy mówić przy domu o powierzchni 200 m2? W jaki sposób możemy to oszacować?*A może jest tu ktoś kto ma właśnie taki układ i mógłby podzielić się doświadczeniami?

Będę wdzięczna za pomoc lub odesłanie do odpowiednich materiałów.*

Pozdrawiam!

Dokładnie odwrotnie. Jak grzejesz prądem, to okładzina o większym oporze cieplnym pomaga obniżyć koszty minimalizując grzanie w drogiej strefie (podłoga wolniej oddaje ciepło). Wprawdzie wymaga to naładowania odrobinę większą temperaturą w czasie taniej strefy - ale to ma pomijalny wpływ na COP.

Dosyć często wrzucany wykres/schemat doboru grubości wylewki (jest też na 23 stronie kompendium Devi)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=395752

Kolega KAIZEN ma rację w przypadku grzania dwoma taryfami , ale przy stałym grzaniu koszt rośnie o około 1 %.

No nie wiem.... Tzn. gdzie się podzieje ten 1 procent? Deska go zje? Czy zamiast pójść do pomieszczenia zostanie wchłonięty przez strop/chudziak? Nie zauważyłem abym miał chłodniej w pokojach w których mam dywany. Piszę jako użytkownik grubych dywanów, nie desek.

No nie wiem.... Tzn. gdzie się podzieje ten 1 procent? Deska go zje? Czy zamiast pójść do pomieszczenia zostanie wchłonięty przez strop/chudziak? Nie zauważyłem abym miał chłodniej w pokojach w których mam dywany. Piszę jako użytkownik grubych dywanów, nie desek.

Może nie zauważyłeś bo na twoim źródle ciepła temperatura na zasilaniu zwiększyła się o 0,5*C lub czas nagrzewania podłogi i propagacja tego ciepła do pomieszczenia wydłużyła się o 10 minut lub zużycie wzrosło o 0,5kW miesięcznie.

Spójrz na to z innej strony.

Mamy ogrzewaną płytę jastrychu z zatopionymi rurkami.

Z jednej strony izolacja styropianowa w stronę chudziaka i ziemi ma grubość powiedzmy 20cm ale pewne straty minimalne w tą stronę nadal istnieją bo styropian nie jest ideałem a jego współczynnik to np. 0,033.

Dlatego zwiększając izolację w drugą stronę poprzez instalację drewna na posadzce czyż nie powiększymy delikatnie owych strat lub też czasu okresów grzewczych co się przedłoży na zużycie kW.

Myślę ze owe wspomniane 1% jest jak najbardziej aktualne

Edytowane przez Mareks77

Być może, ale to w domach budowanych od kilku-kilkunastu lat zupełnie nieistotne. Koszt rocznego ogrzewania 1000-2000zł zwiększy/zmniejszy się o 10-20zł/rok, jeśli dokładnie w całym domu byłyby panele zamiast płytek. A jesli płytki [pozostaną w łazienkach, kuchni, wiatrołapie, holu, to pozostaną wielkości niemierzalne. Nie ma się czym zajmować.