Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AC2020 - Ekonomiczna i energooszczędna parterówka 140m2

Recommended Posts

Znalazłem H+H Gold po 9,80 brutto w hurtowni 50km ode mnie ;)

Teraz zastanawiam się nad materiałem na ściany działowe, pod względem akustyki, prostoty wykonania, prostoty prowadzenia instalacji, akumulacyjności i ceny.

1. Silka 12cm - najlepsza akustyka, trudno wykonać bo ciężka, trudno prowadzić instalacje, cena około 45zł/m2.

2. BK 12cm - kiepska akustyka, łatwiej wykonać, łatwo prowadzić instalacje, cena około 40zł/M2.

3. Karton gips - podwójny ruszt 50mm na mijankę, podwójne płyty z obu stron, wypełnienie 10cm wełny, cena około 45zł/m2. Dosyć proste wykonanie. Akustyka powinna być dobra. Ale najważniejsze, że mamy na gotowo tynk.

Jeżeli chciałbym doliczyć tynk do opcji 1 i 2 to najtańsza opcja - przyklejanie gips-kartonu to jakieś 6zł/m2 (razy dwa na każdą ścianę działową) - w wersji samorobionej. Zlecony tynk to pewnie ze 30zł/m2 (x2).

Akumulacyjność:

1. Silka 12 + 2cm tynku gipsowego: 58 kJ/m²K

2. BK 12 + 2cm tynku gipsowego: 29 kJ/m²K

3. KG 4x12,5mm + 10cm wełny: 33 kJ/m²K (?)

Dla porównania posadzka beton 15cm: 75 kJ/m²K

Edit: te wartości są złe, właściwe poniżej.

Edytowane przez ACCel

• Odpowiedzi 417
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla porównania posadzka beton 15cm: 75 kJ/m²K

Jak to liczysz? 0,15m*2300kg/m3=345kg

Ciepło właściwe betonu wg PN-EN ISO 3946 to 840J/(kg x K) czyli wychodzi 289,8kJ/(kg x K)

Silka pełna niewiele mniej - bo gęstość ma wprawdzie 1900kg/m3 ale ciepło właściwe 880J/(kg x K)

Edytowane przez Kaizen

Faktycznie. Oni przyjmują pewnie jakiś przepływ energii.

Jak się doda styropian od zewnątrz to wychodzi 352kJ/m2K.

To może bardziej obliczeniowo:

1. Silikat: 1000J/kgK, 2000kg/m3, tynk gipsowy: 1090J/kgK, 1000kg/m3

2. BK: 1000/500, tynk: j/w

3. KG: 960/680, wełna 60/860

Wyniki:

1. 240+22

2. 60+22

3. 32+5

Słabo;)

Edytowane przez ACCel

O widzisz ;) Czyli jeszcze więcej trzeba doliczyć.

Powierzchnia ścian wewnętrznych (bez wewnętrznej części zewnętrznych) to jakieś*450m2. Czyli kosz ścian wewnętrznych z KG to 450/2*45zł - ok. 10000zł.

Dużo, znowu wada prostokątnej parterówki.

Wewnętrzna część zewnętrznych ścian to około 150m2.

Edytowane przez ACCel

Po ciężarze wyglądają ok, reszta wyjdzie w praniu, trochę ich poużywam. Kupiłem zapas akumulatorów i dwie ładowarki aby nie brakło energii.

Przy okazji ciekawostka, ta sama fabryka, która produkuje Parkside w Chinach, produkuje też identyczne narzędzia NAC. Można sobie kupić coś do kompletu :D

Tych wkrętarek to Lidl trochę ma. Dostałem kiedyś taką*na akumulatory 16V bez akumulatora, z jakiejś wyprzedaży z UK. Wsadziłem do niej jeden z kupionych akumulatorów 20V (po ucięciu jednego plastikowego cypelka w mocowaniu wiertarki) i działa. Ale nie miałem okazji jej przetestować w realnych warunkach.

Wygląda zresztą identycznie jak to co teraz sprzedają na 20V, światełko koło akumulatora.

Jak byście szukali czegoś kablowego (mnie drażniły produkowane kiedyś wkrętarki akumulatorowe z akumulatorami ołowiomymi) to polecam Skil 6220AA. Mimo że to zwykła wkrętarka to nie zawiodła mnie nigdy nawet przy kilkunastocentymetrowych wkrętach ciesielskich, zwykłe żółte śruby 90mm wkręca jak szalona.

Pierwsza wycena projektu indywidualnego od architekta z okolicy to 6500zł, wliczone uzyskanie PnB. 3 miesiące na wykonanie projektu.

Mniej więcej tyle się spodziewałem :D

Dolicz jeszcze kolejne 3miechy i może się zmieścisz w terminie. Ja od września czekam na projekt i też miał być szybko. No chyba że lepiej trafiłeś z architektem i faktycznie będziesz miał szybko. Trzymam kciuki.

Też sobie kupiłem tą zakrętarkę. Przy skręcaniu drewutni zauważyłem ze z dłuższymi wkrętami był problem. W pobliskim metalowcu pytałem o jakąś lepszą i gościu pokazał mi zakrętarkę z YATO jak wkręca długiego wkręta w belkę. Wtedy już wiedziałem że taki sprzęt to podstawa na budowie. Jak jakiś czas temu w lidlu zobaczyłem ich wkrętarkę to nie mogłem się oprzeć i musiałem ją kupić tym bardziej ze parametry wyglądały dobrze. Na YT oglądnąłem jak się sprawuje w porównaniu z markowymi sprzętami i nie odstawała od nich w osiągach. Teraz jest tylko kwestia tego jak długo wytrzyma. Ja sam testowałem na wkrętach 10x280 i 8x300 i jakimś krótszym. W drewno chyba sosnowe wchodzi dobrze jaieś 3/4 a potem spokojnie dokręca. Hałasuje przy tym jak diabli a sam wkręt się tak grzeje że masakra. Nawet te najdłuższe wchodzą całe. Wkręcałem je w stare belki stropowe z rozbiórki starego domu. Ale, zawsze jest jakieś ale. Mam pnioczki z pociętej dzikiej czereśni która była wysoka chyba na 10m jak ją wycinałem. Próbowałem w pnioczek wkręcić i nie dało rady. Być może to jest za twarde drewno i temu się nie dało, albo ten sprzęt nie jest tak mocny jakby się wydawało.

Jak będę miał wzór umowy to się okaże jak można tego terminu pilnować, jak nic nie będzie to się doda jakiś akapit o karach umownych.

Mój projekt jest praktycznie gotowy i nie ma najbardziej czasochłonnego etapu uzgadniania jak to ma wyglądać. Jedyne co będzie uzgadniane to elementy konstrukcyjne, które wpływają na technologię wykonania oraz koszt.

Na razie myślę pozytywnie:D

Nie spodziewam się po Lidlu niewiadomo czego, ale u mnie każdy nawet najtańszy sprzęt wytrzymuje dlugo, mam trochę sprzętu marketowego kupionego ponad 10 lat temu.

Yato to chińska produkcja z dopilnowaną jakością, całkiem spoko, mają etykietkę podstawowej linii do zastosowań profesjonalnych. Mam jakiś zestawy kluczy i są ok. Ale trzeba pamiętać że producent to Toya, która wprowadza mnóstwo chłamu do marketów, nie wiem jak wygląda serwis. Sprzęty Parkside są wymieniane bez mrugnięcia okiem.

Edytowane przez ACCel

Ja też miałem wszystko narysowane, nawet w którym miejscu okna, drzwi, jakie wysokości. Architekt miał tylko to narysować w fachowym projekcie i dokonać stosownych obliczeń konstrukcji. Nie wymagałem aby sam coś wymyślał od zera bo wiem co chcę. Po rozmowie wyglądało to dobrze i zapewniał że da radę to zrobić tak jak chcę w odpowiednim terminie. Tyle że umowy fizycznie nie spisałem bo nie myślałem że będzie potrzebna. On też o umowie na piśmie nic nie mówił. Gdybym przypuszczał że może tak to wyglądać to pewnie bym taką umowę żądał. Jak Ty masz taką możliwość to tak zrób. Oby się udało.

Zacząłem sobie zgrubnie liczyć ile to wszystko będzie kosztowało:

1. Fundamenty z posadzką 20 000

2. Ściany zewnętrzne z robocizną 15 000

3. Wiązary samodzielnie robione z dźwigiem 10 000

4. Ściany wewnętrzne 10 000

5. Ocieplenie ścian zewnętrznych 6 000

6. Garaż ściany i płyta 10 000

7. Pokrycie dachu 15 000

8. Sufity z ociepleniem 7 000

9. Tynk zewnętrzny 5 000

10. Drzwi tarasowe x4 10 000

11. Pakiety szybowe 5 000

12. Tynki wewnętrzne na ścianach zewnętrznych 2000

Suma 115 000. Za stan prawie deweloperski, bo pozostaną tylko instalacje.

Edytowane przez ACCel

Fundamenty z posadzką wydaje mi się trochę mało, również ściany zewnętrzne z robocizną to według mnie masz niedoszacowane. Dodatkowo dolicz wieniec około 4 tysiące za materiały. Myślę, że spokojnie musisz dołożyć do tego jeszcze z 15 tysięcy, chociaż obawiam się, że może być więcej.

No na pewno +20% trzeba założyć, taki standard.

Wieniec 4 tys.?

20cm x 24cm x 54mb = 2,6m3 betonu po 276zł brutto czyli 717,6zł plus pompa 370zł.

Zbrojenie 4x12mm x 60mb plus 150sztuk strzemion. 4 x 60mb x 0,89kg/mb = 213,6kg x 3000zł/t = 640zł plus 150zł za strzemiona.

Suma za wieniec 1900 zł brutto. Robocizna własna, szalunki ze ścian fundamentowych, później będą robiły za prowizoryczną podłogę poddasza albo stężenia.

Ściany 720 bloczków po 9,8 zł brutto = 7056zł, słupy to jakiś metr betonu 276zł, klej 22 worki - 220zł, wieniec 1900zł. Suma około 10000zł, zostaje 5000zł na murarza (nie musi robić wieńca, chyba że zagwarantuje dokładność do centymetra). Nie wymagam myślenia przy murowaniu, wszystko będzie rozrysowane w sketchupie co do kawałka bloczka.

Większość otworów nie będzie wymagało nadproży, ewentualnie co można doliczyć to nadproże nad dużym oknem w salonie, jakieś 4x0,2x0,24m = 0,192m3 czyli 60zł, plus trochę*stali.

Edit:

Najnowsza kalkulacja fundamentu, z koparkami, pompami, folią.

y4msMF6acyfGlKW2qRm2yxscgcIOC2Uzt8kdcFYEKuOLkjgEbN8pX31V3Og8FspZC0uT67RxBRAnges8_Xy0ZOPBxDcXb5g3AnxRpohTXv_OCF1iMZ1uw6KN-d-xmYXpVdOsjhzzu7AJBi9ke5aadPaqTItMfDb_wCys98XwfaxTVL_AkBdwcghjEB2D-ZRqvebz0-ejlZtflpkj2rxF-lKqg?width=316&height=760&cropmode=none

Edytowane przez ACCel

No na pewno +20% trzeba założyć, taki standard.

Ściany 720 bloczków po 9,8 zł brutto = 7056zł, słupy to jakiś metr betonu 276zł, klej 22 worki - 220zł, wieniec 1900zł. Suma około 10000zł, zostaje 5000zł na murarza (nie musi robić wieńca, chyba że zagwarantuje dokładność do centymetra). Nie wymagam myślenia przy murowaniu, wszystko będzie rozrysowane w sketchupie co do kawałka bloczka.

Jakos malo ci tych bloczkow wychodzi... mi wyszlo 706 na domek 13/10 m

Ściany szczytowe policzyles ? czy bedziesz robił z drewna ?