Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność

BezProblemu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 428
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A Tobie co do tego?

Przeczytaj regulamin, to się dowiesz.

Kolegę Kaizena sobie strofuj. Bo widzę takie towarzystwo wzajemnej adoracji sobie z nim uskuteczniasz

A za co? Że ci odpowiedział merytorycznie? Czy za to, że jeździsz po nim, jak po burej suce? Akurat z @Kaizenem mamy zupełnie inne zdanie na temat systemu ogrzewania, ale to nie powód do wyzywania, jak ty to czynisz.

Tutaj

i tutaj już widzę skąd ty masz tyle postów

I ty mi zarzucasz nabijanie postów?

Gdybym się dał przez @Kaizena namówić na kable to też pewnie byłbym dzisiaj wściekły. ;)

Tylko, że ja nie mam kabelków :no:. W przeciwieństwie co do poniektórych :p. Nerwy puszczają... .

Niestety obiektywnie patrząc żaden z systemów nie ustrzeże się przed zwyżką kosztów.

Edytowane przez niedowiarek

Obiektywnie patrząc kable są dobrym, niezawodnym źródłem ciepła. Tyle, że pewnie w 90% (jak nie więcej) domów ich eksploatacja będzie bardzo droga. Jak ktoś teraz za ogrzewanie płaci 3000 rocznie, a za 5 lat powiedzmy będzie płacił 6000 (pomijam w rozważaniach inflację i ew. wzrost zarobków), to mocno da to po kieszeni. Ale jak ktoś płaci 500 zł, to podwyżka do 1000 zł aż tak bardzo nie zaboli.

A wzrost kosztów ogrzewania omija wyłącznie "leśników", co mają drewno za darmo. Cała reszta, nieważne czy "goły" prąd, PC, gaz czy węgiel, idzie w górę.

Wniosek z tego taki, że wygrał ten, co z uporem maniaka budował dom energooszczędny/pasywny. Co było do przewidzenia, ale przecież YOLO najważniejsze ;)

Na chwilę obecną lepiej czekać, nawet ze starym kopciuchem niż porywać się z maczetą na słońce. Wszystko poszło tak w górę że wybór jest bardzo niepewny, a i cały ten jest jak wróżenie z fusów. W jeden wieczór PGG podniosła cenę o 100zł/t pellet poszedł o 500zł/t o gazie wszyscy wiedzą.

Zgadzam się jak ktoś ma miejsce na dachu i termos zamiast chałupy spoko opcja tylko boli mnie coś innego jak za 5 lat przyjdzie mi zmieniać płytki w kuchni to wymieniam razem z kablami... nie fajne to rozwiązanie.

Obiektywnie patrząc kable są dobrym, niezawodnym źródłem ciepła. Tyle, że pewnie w 90% (jak nie więcej) domów ich eksploatacja będzie bardzo droga. Jak ktoś teraz za ogrzewanie płaci 3000 rocznie, a za 5 lat powiedzmy będzie płacił 6000 (pomijam w rozważaniach inflację i ew. wzrost zarobków), to mocno da to po kieszeni. Ale jak ktoś płaci 500 zł, to podwyżka do 1000 zł aż tak bardzo nie zaboli.

A wzrost kosztów ogrzewania omija wyłącznie "leśników", co mają drewno za darmo. Cała reszta, nieważne czy "goły" prąd, PC, gaz czy węgiel, idzie w górę.

Wniosek z tego taki, że wygrał ten, co z uporem maniaka budował dom energooszczędny/pasywny. Co było do przewidzenia, ale przecież YOLO najważniejsze ;)

A nie montując pompy ciepła zaoszczędzisz ze 30 tysięcy , wszak czy do kabli czy pompy dale prąd cisnąć trzeba a zaoszczędzoną kasą będziesz grzał tak długo aż temu komuś zdechnie ze starości pompa ciepła i on kupić musi nowa a ty dalej oszczędzasz , widzisz sam na dwoje myśleć idzie ba nawet na troje bo bufor z taniuśkimi grzałkami w drugiej taryfie wychodzi prawie tyle co pompa ciepła a nie wywalasz 30-tu tysiączków a dokładasz sobie do energi nie zapominając że byś miał pompę też byś cisnął do niej energię ale nie masz już tych 30-tu tysiaków , logika jest fajna wszystko na głowie postawi co ?

Mitch napisał "A wzrost kosztów ogrzewania omija wyłącznie "leśników", co mają drewno za darmo. Cała reszta, nieważne czy "goły" prąd, PC, gaz czy węgiel, idzie w górę."

Drewno z lasu nie jest za darmo , może nawet droższe od innych paliw. Ktoś co nie miał z tym do czynienia to nie ma pojęcia.

Najpierw trzeba posadzić ( czyszczenie , orka , sadzonki i sadzenie ) . Po 15 -20 latach można robić przecinkę więc opał. Tylko taki opał jest bardzo drogi, roboty mnustwo a opału niewiele. Trzeba przetransportować, poprzecinać , porąbać , poukładać wysuszyć itd. Ciągnik, paliwo , piła to są koszty które też rosną.

Dochodzą jeszcze coroczne podatki . Gdybym zliczył sam czas poświęcony na urobek ze swojego lasu 1 kubik drewna to w pracy na etacie nawet za najniższą krajową w tym samym czasie zarobił bym na zakup tego drewna, a gdzie inne koszty.

Na chwilę obecną lepiej czekać, nawet ze starym kopciuchem niż porywać się z maczetą na słońce. Wszystko poszło tak w górę że wybór jest bardzo niepewny, a i cały ten jest jak wróżenie z fusów. W jeden wieczór PGG podniosła cenę o 100zł/t pellet poszedł o 500zł/t o gazie wszyscy wiedzą.

Zgadzam się jak ktoś ma miejsce na dachu i termos zamiast chałupy spoko opcja tylko boli mnie coś innego jak za 5 lat przyjdzie mi zmieniać płytki w kuchni to wymieniam razem z kablami... nie fajne to rozwiązanie.

Przy kablach żony mogą sobie zmieniać płytki dowolnie i nawet dwa razy w roku

I chwała tym którzy potrafią dostrzec iż jak drożeje energia to ze wszystkich źródeł a co do ogrzewania zawsze było tak że im bardziej komfortowy system tym droższy.

Choć to też może się okazać dość subiektywne bo jednemu komfortowo będzie włączyć ogrzewanie smartfonem a drugiemu posiedzieć z piwkiem w kotłowni

Ktoś co nie miał z tym do czynienia to nie ma pojęcia.

To prawda. Nic nie orałem, nic nie sadziłem, nic nie siałem. Wręcz przeciwnie - samosiejki można wycinać. A drewna mam dość z 1000m2 lasu z cięć pielęgnacyjnych. Koszt? Nawet jak zatrudnisz ekipę to w porównaniu do innych paliw jak za darmo a jak sam zetniesz to całkiem za darmo. Podatek? Zazwyczaj gminy rezygnują, bo drożej kosztuje list - to raptem 46,6972 zł za hektar rocznie. Czyli 4,67zł za 1000m2. A można jeszcze dostać kasę na pielęgnację z dopłat.

tylko boli mnie coś innego jak za 5 lat przyjdzie mi zmieniać płytki w kuchni to wymieniam razem z kablami... nie fajne to rozwiązanie.

Kable kładzie się przed wylaniem wylewki - czyli od płytek masz do nich ponad 5cm (przy anhydrycie może być trochę mniej). Płytki i parkiet wymieniasz jak chcesz i kiedy chcesz - kabli nie uszkodzisz nawet robiąc to baaaardzo nieostrożnie. Do rur ogrzewania wodnego masz bliżej.

Choć to też może się okazać dość subiektywne bo jednemu komfortowo będzie włączyć ogrzewanie smartfonem a drugiemu posiedzieć z piwkiem w kotłowni

Posiedzieć może być fajnie. Ważne jednak, żeby tego nie musieć robić, jak nie masz czasu, jesteś chory czy masz złamaną rękę. A ze smartfona przydaje się, żeby odpalić jak niespodziewanie wcześniej wracasz z ferii.

Edytowane przez Kaizen

A nie montując pompy ciepła zaoszczędzisz ze 30 tysięcy , wszak czy do kabli czy pompy dale prąd cisnąć trzeba a zaoszczędzoną kasą będziesz grzał tak długo aż temu komuś zdechnie ze starości pompa ciepła i on kupić musi nowa a ty dalej oszczędzasz , widzisz sam na dwoje myśleć idzie ba nawet na troje bo bufor z taniuśkimi grzałkami w drugiej taryfie wychodzi prawie tyle co pompa ciepła a nie wywalasz 30-tu tysiączków a dokładasz sobie do energi nie zapominając że byś miał pompę też byś cisnął do niej energię ale nie masz już tych 30-tu tysiaków , logika jest fajna wszystko na głowie postawi co ?

Z tym oszczędzaniem to nie bardzo rozumiem. Skoro kupuję energię, to wyrzucam pieniądze, a nie oszczędzam. Rozumiem argument zepsucia się PC. Natomiast ni cholery nie przyjmuję argumentu, że bufor z grzałką w II taryfie ma prawie ten sam koszt eksploatacji co PC (a już na pewno, jeśli PC grzeje również w Ii taryfie). To są bajki, a nie logika.

A tak w ogóle, popatrzyłem sobie ile będzie kosztować 1 kWh w Energa od 1 czerwca 2022. Włos się na głowie jeży.

G11: 0,76

G12w: droga: 0,98, tania: 0,49

Czyli można ostrożnie założyć, że w przyszłym roku droga taryfa w G12w przekroczy 1 zł za 1 kWh. Dobrze, że mieszkam w lesie, z zimna nie zginę ;)