jojoro 16.12.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Kocioł kondensacyjny użytkuję dopiero od września, więc jestem raczej nowicjuszem.Zaniepokoiło mnie bardzo częste włączanie/wyłączanie się kotła zwane "taktowaniem".W ciągu 24 godzin kocioł włącza się średnio 7 razy.Co zrobić aby pracował cały czas bez taktowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.12.2019 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 To nie jest taktowanie, tylko normalna praca. Jak liczba startów przekroczy 100 na dobę to wtedy możesz zacząć się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 16.12.2019 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 OK. Dzięki. Myślałem, że powinien tak się kocioł wyregulować, żeby tygodniami ani razu się nie wyłączył. Dlatego zaniepokoiło mnie, że dziennie kilka razy się uruchamia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 17.12.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 OK. Dzięki. Myślałem, że powinien tak się kocioł wyregulować, żeby tygodniami ani razu się nie wyłączył. Dlatego zaniepokoiło mnie, że dziennie kilka razy się uruchamia. tygodniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.12.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 OK. Dzięki. Myślałem, że powinien tak się kocioł wyregulować, żeby tygodniami ani razu się nie wyłączył. Dlatego zaniepokoiło mnie, że dziennie kilka razy się uruchamia. Jeśli chcesz żaby ani razu się nie wyłączył to otwórz wszystkie okna w domu. Zachowanie kotła jakie masz u siebie jest normalne. Ilość załączeń lub wyłączeń w tym przypadku jest uzależniona od zapotrzebowania domu na energię cieplną. Najpierw następują dłuższe czasowo odcinki pracy a następnie maleje ilość przerw. Wczesną jesienią lub późną wiosną kiedy to temperatury zewnętrzne są jeszcze dodatnie kocioł będzie dłużej odpoczywał i krócej pracował. W takim okresie ilość startów i przerw może się zwiększyć. Ogólnie powodem taktowania jest jednak zły dobór mocy kotła do instalacji grzewczej. Graniczna ilość załączeń lub przerw którą można interpretować jako taktowanie nie istnieje gdyż różni się ona w zależności od typu kotła, rodzaju sterowania i samej instalacji. W instalacji grzejnikowej gdy kocioł ma zadanie utrzymać stałą temperaturę na zasilaniu liczba 100 lub nawet 200 na dobę jest całkowicie normalna, natomiast w instalacji podłogowej sterowanej pogodowo w skrajnym okresie srogiej zimy kocioł może wyłączyć się tylko kilka razy na dobę a jego odcinki pracy trwają kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 17.12.2019 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 W instalacji grzejnikowej gdy kocioł ma zadanie utrzymać stałą temperaturę na zasilaniu liczba 100 lub nawet 200 na dobę jest całkowicie normalna, natomiast w instalacji podłogowej sterowanej pogodowo w skrajnym okresie srogiej zimy kocioł może wyłączyć się tylko kilka razy na dobę a jego odcinki pracy trwają kilka godzin. Moja instalacja jest oparta na grzejnikach. W obecnych temperaturach kocioł grzeje wodę do 40C,na powrocie jest 34C. W domu utrzymuję 23C, w łazience 25C. W sterowniku widzę, że palnik pracuje z obciążeniem 5-7%. Czy taka praca jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 18.12.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts