Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okładziny na ścianę w salonie? To dobry pomysł?

Tkanka7

Recommended Posts

Szukam miłego dla oka "wykończenia" dość długiej ściany w salonie - 5 m. Ściana za narożnikiem, narażona na ciągłe dotykanie małymi rączkami, osób użytkujących narożnik. Obecnie mam tam tapetę, paskudnie położoną ( dowód na to, że nie mamy talentu do ich zakładania ;-) , chcemy się go pozbyć ;-) ). Proszę o podpowiedzi, jakieś Wasze inspiracje jak taką ścianę zagospodarować?

untitled-8.jpg

brakuje temu wnętrzu charakteru.

Trzeba się zastanowić w jakim kierunku ma iśc aranżacja, bo słowo "nowoczesny" nie oznacza nic konkretnego.

Bo dasz coś na ścianę i nie spasuje ci z innymi elementami wystroju.

Element lub kolor powinien się we wnętrzu powtarzać.

Jak wygląda ściana naprzeciw kanapy?

Masz mocno wyeksponowane kaloryfery, rzucające się w oczy.

przykład - nawiązania wakacyjne:

a78e0c883ffccc01gen.jpg

Punktem wyjścia była zasłonka. Skopiowałam najciemniejszy kolor, jaki daje jej cień i użyłam na ścianie. Tak samo pomalowałabym ścianę naprzeciw, z TV, ale już bez pasów.

Do tego obraz z odcieniami niebieskości + żółty do nadania cieplejszych odcieni. Kolor ramy pod kolor drewna mebli (w tym przypadku komody).

Lampa w ciepłych odcieniach (nawiązanie do obrazu) + poduszka w ciepłym odcieniu, skopiowanym z obrazu. Lampa musi być spora (bo jest samotna na suficie), ale nie na długość, a na szerokość.

Zasłonce dodałabym jeszcze białą woalkę. Zasłonę można wymienić na ciemniejszą (bardziej w kolorze ściany), a na lato zmieniać na odcienie ochry (z obrazu).

Do tego szklane dekoracje na parapecie lub rośliny w granatowych doniczkach.

i-amazon-tooarts-nowoczesna-rzezba-rzezba-szklana-designer-rzezba-rzezba-dekoracyjna-rzezba-zwierzecia-ze-szkla.jpg

W "okienku" przy kanapie można w przyszłości zmienić reflektorek na coś takiego:

i-paulmann-z-doniczka-tasja-gu10-podluzna-czarnamiedz-79749.jpg

albo wstawić małe akwarium, paludarium.

W przyszłości pomyślałabym o zmianie stolika kawowego na lżejszy optycznie.

gazetnik można ustawić pod oknem, przy kanapie. Albo wstawić tam jakiś lekki niski stolik, konsolkę. Albo wiklinowy koszt na pledy i podzuszki. Coś, co przesłoni kaloryfer.

Na Twoim zdjęciu widać przy kanapie fragment lampy - ona jest stojąca czy to kinkiet?

Edytowane przez Elfir

moim zdaniem z tapetą w kolorowe kwadraty na dwóch ścianach może być za pstrokato.

Zaakcentuj tylko ścianę za kanapą.

może taka:

https://ubierzswojesciany.pl/tapety/waterfall-tapeta-na-sciane.html

lub

https://pieknetapety.pl/tapeta-scienna-w-trojkaty-410907-hydepark-rasch,id42872.html

Edytowane przez Elfir

Elfir, tapety piękne, myślałam o obrazie na którym jest wzór identico jak na pierwszej tapecie którą zalinkowałaś, poszedłby na ścianę z oknem, tak jak w Twojej aranżacji..

Na tapety się już jednak nie rzucę bo zakładanie ich nas przerasta ;-) Myślałam o takim wzorze z kwadratów wyglądających jak filc 50x50 albo troszkę mniejsze,... Poszukam odpowiednich i zrobię sobie z nich projekt, wstawię tu do weryfikacji..

Elfir, problem z fachowcami jest na naszym terenie, wszyscy, dobrzy, źli czy gorsi, są obłożeni robotą i terminy mają na "za rok"..

Drugą sprawą jest to, że mnie i mężowi sprawiają dużo frajdy działania pt. malowanie, wykańczanie wnętrz, Taniej by było położyć tą tapetę rękoma fachowca, ale frajdy z tego żadnej ;-) No, może poza ładnie położoną tapetą... A mnie te okładziny chodzą po głowie od długiego czasu , choć koszt, po zagłębieniu się w temat z leksza mnie przerasta i zaczynam rozmyślać czy farbami nie wyczarować coś ładnego na tej ścianie ...

NATURALNE PANELE 3D MDF

Dotychczas były znane panele 3D z tworzyw sztucznych lub gipsowe.

Obecnie dzięki dużemu spadkowi cen i dostępności precyzyjnego frezowania 3D, są dostępne panele 3D z MDF-u.

Naturalny materiał pozwala ścianą oddychać, jest zdrowy, a przy tym lekki i łatwy w montażu.

Panele MDF 3D Luxum, to jedyne panele dekoracyjne o głębokim wzorze, dostępne w ponad setce standardowych wzorów lub we wzorach na indywidualne zamówienie.

Chryste panie, i to jeszcze w reklamie - ścianOM, nie ścianą! ścianą to można w łeb dostać jak się ją źle wymuruje i postawi, jedną ścianą....

Edytowane przez Elfir

choć koszt, po zagłębieniu się w temat z leksza mnie przerasta i zaczynam rozmyślać czy farbami nie wyczarować coś ładnego na tej ścianie ...

Dlatego nie proponuję stałej okładziny ściennej a jedynie zmiany kosmetyczne. Jak kolor farby nie podpasuje, to taniej zmienić, niż gdyby pomylić się estetycznie przy wyborze okładziny.

Moim zdaniem takie okładziny lepiej projektować z projektantem wnętrz, całościowo, razem z meblami, oświetleniem, itd. Bo taką okładzinę trzeba dobrze wyeksponować.

• Like 1

Elfir, bardzo Ci dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Czy ja mam szansę znaleźć dobrą farbę w kolorze pasującym do zasłonek? Z 2 tony ciemniejszy kolor wystarczyłby, prawda?.. Na wieść, że tapeta idzie do utylizacji dzieci wyżyły się na niej artystycznie, więc do jej zdzierania trzeba już przystąpić.. Mąż nie chce o tapecie nawet słyszeć więc malujemy.. Bardzo się już na to cieszę :) Pozdrawiam!!

Na taką ściane tapeta w dwóch pasach szerokich po metr z hakiem i sami zakładacie. Jeden pas sz. 1,5m długości ponad 3 metry zakładałem z piękniejszą połową - wyszło zgodnie z planem. Rękawice nowe, szczotka i wałek do głaskania + przygotowanie aby walec rozwijany prowadzić pionowo, 10 minut i przyklejone. Fakt że przygotowania ze dwie godziny. Są tapety powlekane i kredki im nie straszne. Fotke wysłałem, zamawiałem na chyba na f........y.pl

AndrzejWalczak, a na co zmieniłbyś te pasy z aranżacji Elfir?

Bertha, tak jak opisujesz działania z tapetą wydaje się to proste jak drut, jednak tamto to była nasza 5 tapeta, samodzielnie nakładana... Przerosło nas nakładanie tapet.. Tylko tapete z włókna szklanego udało nam się dobrze nałożyć ;-)

Elfir, czekam na tester farby Magnat Ceramic, Szmaragdowy Akwamaryn. Znasz może ten kolor? Na różnych monitorach łapie różne odcienie, ale każdy z tych odcieni wydaje mi się pasujący do koloru zasłonek ;-) A jak Ty sądzisz?

5903973155386_c61-szmaragdowy-akwamaryn_1.jpg