fotohobby 31.01.2020 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 myślę o czymś takim [ATTACH=CONFIG]440217[/ATTACH], sam okap osłoni mnie w największe upały przed bezpośrednim słońcem. W upały nie będę otwierać niepotrzebnie drzwi tarasowych. Chyba wszyscy tak robią by nie wpuszczać przez okna tego skwaru do domu. Przecież takie przeszklenia będą ci przegrzewać dom już w kwietniu/maju, kiedy słońce będzie jeszcze stosunkowo nisko. Masz dzieci, które będę biegały do domu na ogród ze swoimi znajomymi, jak jeszcze będą miały psa, to tym bardziej musiałbyś non-stop otwierać i zamykać te drzwi. Bezsens. Ja mam od strony południowej tylko jedno okno, mógłbym spokojnie obronić salon/kuchnię przed przegrzaniam, ale nawet, kiedy je zacienie roletą, temperatura w salonie rośnie na skutek otwartej suwanki. Ale taras latem to przedłużenie salonu, mam go zamykać za każdym wchodzącym/wychodzącym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.02.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Przecież takie przeszklenia będą ci przegrzewać dom już w kwietniu/maju, kiedy słońce będzie jeszcze stosunkowo nisko. Masz dzieci, które będę biegały do domu na ogród ze swoimi znajomymi, jak jeszcze będą miały psa, to tym bardziej musiałbyś non-stop otwierać i zamykać te drzwi. Bezsens. Ja mam od strony południowej tylko jedno okno, mógłbym spokojnie obronić salon/kuchnię przed przegrzaniam, ale nawet, kiedy je zacienie roletą, temperatura w salonie rośnie na skutek otwartej suwanki. Ale taras latem to przedłużenie salonu, mam go zamykać za każdym wchodzącym/wychodzącym ? Zanim słońce przejdzie na zachód dzieciaki wychodzą wejsciem głównym. Rolety są spuszczone dość mocno. JAksłońce przechodzi na zachód rolety w górę a drzwi tarasowe po wyjściu zatrzaskiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 01.02.2020 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Przecież wystarczy zrobić podcień w dowolnej formie (okap, pergola, zadaszenie tarasu). Rolety niewiele dają bo pochłaniają i oddają ciepło wewnątrz, chyba że są zewnętrzne. Temperaturę w lecie mamy ostatnio około 30°C w cieniu więc żadna różnica z której strony będzie wejście (o ile nie macie tarasu z kostki bez zadaszenia). Ja mam aktualnie duże przeszklenia od południa i będę miał w nowym domu, ale zaprojektowałem pergolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2020 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Przecież wystarczy zrobić podcień w dowolnej formie (okap, pergola, zadaszenie tarasu). Rolety niewiele dają bo pochłaniają i oddają ciepło wewnątrz, chyba że są zewnętrzne. . Tylko o takich pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.02.2020 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Tylko o takich pisze. Tak jak już nie raz o tym pisałem, nie wykluczam rolet zewnętrznych, ale najwyżej w późniejszym czasie. Będę miał okap który jest równie ważny i zrobię sobie przesłonę do balkonu, może coś w rodzaju pergoli tyle że pionową. Może zamontuję zasłony do balkonu, tyle że będzie więcej z nimi zabawy bo ręcznie trzeba zasłaniać, a rolety można na pilot (o ile się tak to zrobi). Najważniejsze jest to aby słońce nie wchodziło bezpośrednio do domu, tylko by je okap zatrzymywał. Jak pada cień na okna to jest zupełnie inaczej niż gdy tego cienia nie ma. Wiem że w okresie wiosennym i jesiennym słońce też wpada, ale dzięki dobremu okapowi jest go bardzo mało w zależności od okresu. Już kiedyś pokazywałem ile słońca wchodzi w zależności od pory roku i od czerwca do sierpnia nie wchodzi wcale. W okresie maj/wrzesień na niecały metr więc to jest nic tym bardziej że wielkich upałów wtedy nie ma na zewnątrz. Kwiecień/październik wchodzi na jakieś 1,3m co jest korzystne gdyż w tych okresach zdarza się że trzeba się dogrzewać, a tak to słoneczko w tym pomoże. Marzec/listopad to już ponad 2,5m więc słoneczko ładnie może dogrzewać. Gdy słonko jest najniżej to wchodzi na ponad 4m do pomieszczeń przy okapie na 1,5m od okna. Przy krótszym okapie będzie się to przesuwać, ale okap na 1,5m jest optymalny w 100% bo wtedy gdy trzeba słońce zatrzymać to zatrzymuje, a gdy ma dogrzewać to jest na tyle nisko by dogrzewało. Słońce głównie powoduje dogrzewanie, a nie temperatura zewnętrzna. Przed temperaturą zewnętrzną mroźna lub upalną chroni nas domek i jego stan ocieplenia i szczelności. Domek ma nas chronić przed niskimi temperaturami i wysokimi, okap jest od tego by wtedy gdy jest upalne słońce to je zatrzymać by nie podgrzewało domu, a gdy jest zimno a ono świeci to by dogrzewało. Przecież nie będzie się miało opuszczonych rolet gdy wszyscy domownicy będą w domu, bo nikt w ciemnościach nie będzie siedział. Więc rolety przy okapie uważam że są zbędne. Co innego na elewacji wschód-zachód bo tam okapy tracą sens i na tych oknach rolety jak najbardziej planuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.02.2020 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Tu zdjęcie z innej strony [ATTACH=CONFIG]439825[/ATTACH] a to poprzednie tyle że z oknami tarasowymi [ATTACH=CONFIG]439826[/ATTACH]. Z początku myślałem aby zrobić jedne okno tarasowe na środku a resztę południowych z parapetem ale żonie wyglądało to jak szkoła i na to się nie zgodziła. Byłoby trochę taniej ale jak nie chcę t trudno. I tak dobrze że jakoś przebolała ten projekt, a nie dom z poddaszem, więc nie mam co narzekać. Następnym krokiem będzie już strop, więc chyba zacznę od oczepu stropu z belek 6x24cm [ATTACH=CONFIG]439827[/ATTACH] temu właśnie uważam że podwójna górna podwalina ścian jest bez sensu, bo i tak jest oczep stropu. Potem belki stropowe dwuteowe 9x24cm [ATTACH=CONFIG]439828[/ATTACH] z dodatkowymi belkami pod ściany działowe i miejsce na schody, ale te z belek 6x24cm, lub wszystkie beli stropowe 6x24 bo raczej wylewki robić nie będę więc nie będzie takich obciążeń. W obliczeniach przyjąłem 9x24cm bo jeszcze się zastanawiam czy na stropie nie zrobię wylewki z wodnym ogrzewaniem podłogowym do ogrzewania przy okazji domu i cwu pompą ciepła. Zawsze to jest mniejsze zużycie prądu, a najwięcej pójdzie na cwu. Jeszcze to muszę przemyśleć. Jak macie jakieś swoje przemyślenia to śmiało piszcie. Co by to nie było to na belkach stropowych musi być poszycie z płyt o gr.22mm kręconych i klejonych [ATTACH=CONFIG]439829[/ATTACH]. Na kolejnym stropie będzie kręcenie ścian piętra na podobnej zasadzie co parteru tyle że będzie trochę wyżej. Jak macie jakieś uwagi co do ścian to piszcie. Pierwszy raz to będę robić więc być może jeszcze coś powinno być a tego nie uwzględniłem. Wydaje się to takie proste, że można powiedzieć aż za proste. Co bym nie oglądał jakieś filmy na YT jak budują domy szkieletowe to wygląda to bardziej skomplikowanie. Co prawda nie widziałem by ktoś budował tak prosty dom, tylko zawsze jakieś fikuśne bryły, ale mimo wszystko mam wrażenie że to mi pójdzie zbyt pięknie aby było prawdziwie. Kontynuacja zdjęciowa za parę dni jak będę miał czas i chęci. Kontynuując stawianie szkieletu to mając strop nad parterem jest na czym skręcać ściany piętra. Więc analogicznie jak na parterze najpierw narożnik i widok z drugiej strony fajnie się to zapowiada i nie mogę się doczekać jak fizycznie będę to robił. Wydaje się to takie proste, nie wiem czemu ludzie są do tego tak sceptycznie nastawieni. Na pewno stawianie domu szkieletowego jest dużo przyjemniejsze od murowanego. Szybciej widać efekty pracy co powinno bardziej przekonywać, gdyż szybciej się zamieszka. Domek szkieletowy szybszy w budowie, cieplejszy, a jak dobrze zrobiony to i bardzo trwały nawet na kilka pokoleń. Ale aby się o tym przekonać to będziecie to musieli zobaczyć u mnie jak już zacznę fizycznie to robić. Choć wiele się to nie będzie różnić od tego co w tych ilustracjach. Widzę też że nikt nie zgłasza jakiś uwag co do błędów technicznych więc wnioskuje, że raczej to będzie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 02.02.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Czemu chcesz to robić kawałkami a nie całymi ścianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Czemu chcesz to robić kawałkami a nie całymi ścianami? Bo taki element będzie lżejszy, przez co łatwiejszy do samodzielnego wykonania i nawet postawienia z jakimś jednym pomocnikiem. jakoś nie wyobrażam sobie stawiania cale 11m ściany. Tak jeden moduł będzie ważył ok.110kg i we dwóch bez problemu się go postawi. Chętnie bym to zlecił jakiejś firmie by gotowe ściany przyjechały na budowę, ale pewnie skasują za to jak za zboże, a taka przyjemna jest to robota z tworzeniem ścian. Sam też chcę sobie to poskręcać, by fizycznie to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 02.02.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Opisz jak możesz jakie masz ocieplenie i w jakich grubościach. Ściana BK 500 24cm na cienkiej spoinie, bez spoin pionowych+30cm dobrego grafitu Płyta fundamentowa -30cm beton zbrojony na 3x10cm XPSa i opaska 10cm na 1m szerokości Dach- 15+20cm grafitu między i nad wiązarami o przekroju 15x4,5cm Ściana północna część wspólna z nieocieplonym garażem BK 24cm +grafit 30cm+BK 18cm W większości okna trzyszybowe wysunięte 10cm na zwykłych konsolach, dwa małe fixy czteroszybowe od północy i wschodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Ściana BK 500 24cm na cienkiej spoinie, bez spoin pionowych+30cm dobrego grafitu Płyta fundamentowa -30cm beton zbrojony na 3x10cm XPSa i opaska 10cm na 1m szerokości Dach- 15+20cm grafitu między i nad wiązarami o przekroju 15x4,5cm Ściana północna część wspólna z nieocieplonym garażem BK 24cm +grafit 30cm+BK 18cm W większości okna trzyszybowe wysunięte 10cm na zwykłych konsolach, dwa małe fixy czteroszybowe od północy i wschodu. Wydaje się ze solidnie ocieplony domek. Masz jakiś system grzewczy? A w lecie jak sobie radzisz z upałami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Kontynuując stawianie szkieletu to mając strop nad parterem jest na czym skręcać ściany piętra. Więc analogicznie jak na parterze najpierw narożnik [ATTACH=CONFIG]440259[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440260[/ATTACH] i widok z drugiej strony [ATTACH=CONFIG]440261[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440262[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440263[/ATTACH] fajnie się to zapowiada i nie mogę się doczekać jak fizycznie będę to robił. Wydaje się to takie proste, nie wiem czemu ludzie są do tego tak sceptycznie nastawieni. Na pewno stawianie domu szkieletowego jest dużo przyjemniejsze od murowanego. Szybciej widać efekty pracy co powinno bardziej przekonywać, gdyż szybciej się zamieszka. Domek szkieletowy szybszy w budowie, cieplejszy, a jak dobrze zrobiony to i bardzo trwały nawet na kilka pokoleń. Ale aby się o tym przekonać to będziecie to musieli zobaczyć u mnie jak już zacznę fizycznie to robić. Choć wiele się to nie będzie różnić od tego co w tych ilustracjach. Widzę też że nikt nie zgłasza jakiś uwag co do błędów technicznych więc wnioskuje, że raczej to będzie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 [ATTACH=CONFIG]440293[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440294[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440295[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440296[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440297[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 [ATTACH=CONFIG]440298[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440299[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440300[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440301[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440302[/ATTACH] następnie na wizualizacjach będzie stawianie ścian garażu czyli podwalina potem pierwsza ściana która będzie łączona do ściany domu a potem kolejna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]440303[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440304[/ATTACH] następnie na wizualizacjach będzie stawianie ścian garażu czyli podwalina [ATTACH=CONFIG]440305[/ATTACH] potem pierwsza ściana która będzie łączona do ściany domu [ATTACH=CONFIG]440306[/ATTACH] a potem kolejna [ATTACH=CONFIG]440307[/ATTACH] następnie oczep i poszycie zewnętrzne garażu Edytowane 2 Lutego 2020 przez kamilb1987b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 [ATTACH=CONFIG]440308[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440309[/ATTACH] następnie oczep [ATTACH=CONFIG]440315[/ATTACH] i poszycie zewnętrzne garażu [ATTACH=CONFIG]440311[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]440312[/ATTACH] Następnie czas na dach. Albo to będą wiązary, albo sam zrobię nie/typowy dach. Czyli mamy sobie ściany i następnie postawię wewnętrzną ścianę nośną potem belki stropowe o wysokości 40cm, ale tak aby po bokach wystawały po 15cm oczywiście z miejscem na wyłaz dachowy. Następnie postawię ściany szczytowe które w ten sposób będą wystawały poza typowy obrys budynku , co po przykręceniu poszycia będzie można przykleić 5cm białego styro pod tynk. Dzięki temu nie będę musiał dawać na to 20cm styropianu jak na ściany zewnętrzne. Ściany szczytowe zrobię z słupków takich co wewnętrzną nośną ścianę czyli 4x14cm. Jak wam się to widzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Następnie czas na dach. Albo to będą wiązary, albo sam zrobię nie/typowy dach. Czyli mamy sobie ściany [ATTACH=CONFIG]440316[/ATTACH] i następnie postawię wewnętrzną ścianę nośną [ATTACH=CONFIG]440317[/ATTACH] potem belki stropowe o wysokości 40cm, ale tak aby po bokach wystawały po 15cm [ATTACH=CONFIG]440318[/ATTACH] oczywiście z miejscem na wyłaz dachowy. Następnie postawię ściany szczytowe które w ten sposób będą wystawały poza typowy obrys budynku [ATTACH=CONFIG]440319[/ATTACH], co po przykręceniu poszycia będzie można przykleić 5cm białego styro pod tynk. Dzięki temu nie będę musiał dawać na to 20cm styropianu jak na ściany zewnętrzne. Ściany szczytowe zrobię z słupków takich co wewnętrzną nośną ścianę czyli 4x14cm. Jak wam się to widzi? Potem postawię taką oto konstrukcję którą ustabilizuję odpowiednio, potem z podwaliny zrobię coś w rodzaju murłaty i następnie będę przykręcać krokwie najpierw skrajne potem jedną stronę i drugą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Potem postawię taką oto konstrukcję [ATTACH=CONFIG]440326[/ATTACH] którą ustabilizuję odpowiednio, potem z podwaliny zrobię coś w rodzaju murłaty [ATTACH=CONFIG]440327[/ATTACH] i następnie będę przykręcać krokwie najpierw skrajne [ATTACH=CONFIG]440328[/ATTACH] potem jedną stronę [ATTACH=CONFIG]440329[/ATTACH] i drugą [ATTACH=CONFIG]440330[/ATTACH] Widok z jednej strony i drugiej potem dach garażu ale najpierw ściany szczytowe i coś w rodzaju kratownicy na dach plaski, dokładniej mówiąc o kącie nachylenia 5stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.02.2020 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Na tą chwile mam tyle wizualizacji tego co bym chciał zrobić. Oczywiście żeby nie było to wszystko obgadane mam z architektem. Najwięcej o tym dachu gadałem z tym wysunięciem ściany szczytowej. Taki mam do tego rysunek pomocniczy . Architekt tak mi to zrobił ale musiał jeszcze dorobić przedłużenie dachu na okap okien południowych oraz inaczej z więźbą aby nie było tej belki poziomej przez która na strychu nie szło by się poruszać. Wtedy chciał abym dał kolejne płatwie na tej wysokości na których by się opierały krokwie, ale mi się to nie widziało i zaproponowałem co przyjął, że postawię jakby ściankę kolankową na której oprze się krokwie i tak by to wyglądało . Dzięki temu zyskam trochę miejsca na stryszku, a miejsce zawsze się przyda. I jeszcze jeden rzut boczny . Wszystkie papiery są w urzędzie od tygodnia i się zobaczy na kiedy będzie PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 03.02.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Wydaje się ze solidnie ocieplony domek. Masz jakiś system grzewczy? A w lecie jak sobie radzisz z upałami? W obu łazienkach mam grzejniki konwektorowe po 1000W w każdej oraz 3 małe klimatyzatory (salon i 2x sypialnie) - klima daje rade w upały a zimą dogrzewa. Osiągam szybko zadane temperatury w pomieszczeniach (do 15 min) bo nie mam ścian ciężkich- akumulujących. W małym domku który planuje wybudować w technologi szkieletowej tez planuje klimatyzator zamiast kozy bo będzie szybko nagrzewał/chłodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 03.02.2020 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 W małym domku który planuje wybudować w technologi szkieletowej tez planuje klimatyzator zamiast kozy bo będzie szybko nagrzewał/chłodził. Masz już jakąś wizję / koncepcję ? Też mi taki pomysł chodzi po głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts