Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wracając do tematu akumulacji to jak pomyślę to rzeczywiście coś tam mam: jeśli chodzi o parter to jest płyta fundamentowa i dwa słupy betonowe -prawie 30m3 zbrojonego betonu, ściany nośne z BK 24cm i 18cm, schody betonowe, strop żerański a na pietrze ścianki działowe z BK 12cm. Wszystko pokryte 1cm tynkiem cementowo-wapiennym.

Odnośnie grzania CWU -bojler kosztował mnie 800zl a roczne zużycie prądu na 4 osoby to ok 2,3MWh. Zamiast pompy lepiej kasę zainwestować w PV na dachu.

No nie do końca moja PC z dotacją kosztowała 2400 za to nie kupisz nawet jednego kwp. Bez dodtacji można pc cuw atlantica kupić za 4500 to już jest na poziomie 1 kwp ale on nie wystarczy na pokrycie zużycia cuw na rok ale na pokrycie zuzycia Pc cuw juz tak

• Odpowiedzi 583
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracając do tematu akumulacji to jak pomyślę to rzeczywiście coś tam mam: jeśli chodzi o parter to jest płyta fundamentowa i dwa słupy betonowe -prawie 30m3 zbrojonego betonu, ściany nośne z BK 24cm i 18cm, schody betonowe, strop żerański a na pietrze ścianki działowe z BK 12cm. Wszystko pokryte 1cm tynkiem cementowo-wapiennym.

Odnośnie grzania CWU -bojler kosztował mnie 800zl a roczne zużycie prądu na 4 osoby to ok 2,3MWh. Zamiast pompy lepiej kasę zainwestować w PV na dachu.

Wiem że masz jakąś akumulację, bo nie da się aby jej nie było wcale w domu murowanym, no chyba że da się izolację od środka i ściany szkieletowe.

Najtańszy bojler 200l na allegro jest za 1k, z galmetu 1,5k, pompa ciepła z zbiornikiem do cwu to koszt 4400zł, z podłączeniem pewnie 5k więc 4k różnicy i za to się kupi 1kW paneli. Myślisz że nie ma sensu inwestowanie w pompę do cwu?

Wiem że masz jakąś akumulację, bo nie da się aby jej nie było wcale w domu murowanym, no chyba że da się izolację od środka i ściany szkieletowe.

Najtańszy bojler 200l na allegro jest za 1k, z galmetu 1,5k, pompa ciepła z zbiornikiem do cwu to koszt 4400zł, z podłączeniem pewnie 5k więc 4k różnicy i za to się kupi 1kW paneli. Myślisz że nie ma sensu inwestowanie w pompę do cwu?

Jeszcze jeden agregat na zewnątrz, jeszcze jeden przepust w ścianie, sam mówiłeś że w domu pasywnym wszystko ma być proste i nieskomplikowane a taka pompa będzie mocno eksploatowana cały rok :)

Ale z dotacją rzeczywiście cena PC CWU jest dobra, szkoda że 2 lata temu gdy budowałem i wykańczałem nie było dotacji. Udało mi się kupić taniej markowy emaliowany bojler z małą wgniotką choć rozważałem kilkukrotnie droższy ze stali nierdzewnej. W porównaniu do nierdzewki to cena PC z dotacją jest lepsza ale widzę że w tej cenie PC CWU ma zbiorniki emaliowane.

Kolega Daniellos zrobił fotowoltaikę na nowych częściach w okolicy 2500zł/kWp przed dopłatami.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?255050-Z258-samemu-czyli-stodo%C5%82a-DIY&p=7887272&viewfull=1#post7887272

Ja robiłem w podobnych kosztach PV na gruncie z używanymi inwerterami i najlepszymi panelami jakie udało mi się*dostać (bifacial), a rozbudowę zrobię jeszcze taniej.

Osobiście uważam, że pompy ciepła w budynkach energooszczędnych nie mają*racji bytu, do czasu gdy jest dostępna fotowoltaika z opustem. Po zbudowaniu domu rozbuduję moje 3,5kW do 10kW.

Jeszcze jedna uwaga do pomp CWU, czy większość modeli przypadkiem nie ma zintegrowanego wymiennika i kompresora na sobie i po prostu wysysają ciepło z pomieszczenia? Pobieżnie szukając to podstawowe modele mają temperaturę pracy 7-35 stopni. Jeżeli tak to jest to totalny bezsens.

Edytowane przez ACCel

Da się zrobić w tej cenie jak kolega Daniellos, wiadomo praca własna. Mnie na nowych komponentach po uldze wyjdzie 1410 zł za kWp.

Teraz nie ma co robić na używkach bo przy dofinansowaniu z"Mój prąd" się nie opłaca.

W kwietniu robię następną 4kWp za 11500zł przed dofinansowaniem.

Jeżeli "dobrze" ocieplony dom to pompę za 23 tyś nową się nie opłaca.

Można kupić przeróbkę klimy dużo dużo taniej i spełni swoje zadanie.

Ale każdy robi jak uważa.

Kiedyś jak czytałem zakładałeś używki GS50 na dachu teraz drugi raz byś pewnie wybrał nowe z dofinansowaniem:).

Da się zrobić w tej cenie jak kolega Daniellos, wiadomo praca własna. Mnie na nowych komponentach po uldze wyjdzie 1410 zł za kWp.

Teraz nie ma co robić na używkach bo przy dofinansowaniu z"Mój prąd" się nie opłaca.

W kwietniu robię następną 4kWp za 11500zł przed dofinansowaniem.

Jeżeli "dobrze" ocieplony dom to pompę za 23 tyś nową się nie opłaca.

Można kupić przeróbkę klimy dużo dużo taniej i spełni swoje zadanie.

Ale każdy robi jak uważa.

Kiedyś jak czytałem zakładałeś używki GS50 na dachu teraz drugi raz byś pewnie wybrał nowe z dofinansowaniem:).

A jaki sens ma centralne i PC przy takiej fotowoltaice może coś prostszego i tańszego.

Żadna PC nie ma sensu przez najbliższe 15 lat. Same PV wystarczy. Oczywiście piszę o energooszczędnym domu tak by zużycie energii zamknęło się poniżej 5000kWh na rok na ogrzewanie czyli przy moich 140m2 jakieś 35kWh/m2. Jakbym zaczął liczyć teoretyczne zyski bytowe i słoneczne to też by mi wyszedł pasywny ;)

Ja i tak robię podlogowkę wodną i jakiś mały kocioł elektryczny. Jak skończą się opusty (w teorii 15 lat), albo rząd będzie nas próbował wydymać to można tam podłączyć nawet kozę z wężownicą.

A za 15 lat jakiś mini reaktor fuzyjny :D

GS50 były bezkonkurencyjne dwa lata temu, w zeszłym roku pojawiły się panele poniżej 1,5zł/kWp brutto, które łatwiej montować (zamiast 6 GS jeden panel) i są nowe. A ja w drugiej instalacji wybrałem panele Yingli Panda bifacial, jako najlepiej rokujące z trwałością, bo mają szybę z obu stron, a nie laminat. Oczywiście było to kilka miesięcy przed tym jak pojawiły się dopłaty i już się nie załapałem.

Kolejne też na pewno kupię bifacial glass-glass.

W moim przypadku koszt całej kotłowni ( PC PW, zasobnik CWU, zawory, itp. ) to 17500 bo załapałem się na dotację 25%. Teraz od ponad roku czekam na montaż instalacji PV z dotacją 80%, rocznie zużywam 5500 kW w G12 W ale jak się uda to będę montował prawie 10 kW. W najbliższym czasie montaż klimy w salonie.

Dziś robiłbym podłogówkę w płycie a nie wylewce, i wykorzystał zbiornik do CWU i grzałki jako bufor ciepła.

W moim przypadku koszt całej kotłowni ( PC PW, zasobnik CWU, zawory, itp. ) to 17500 bo załapałem się na dotację 25%. Teraz od ponad roku czekam na montaż instalacji PV z dotacją 80%, rocznie zużywam 5500 kW w G12 W ale jak się uda to będę montował prawie 10 kW. W najbliższym czasie montaż klimy w salonie.

Dziś robiłbym podłogówkę w płycie a nie wylewce, i wykorzystał zbiornik do CWU i grzałki jako bufor ciepła.

Po co montujesz 10 kwp co to ma na celu i kiedy zwróci się ta inwestycja??

Po co montujesz 10 kwp co to ma na celu i kiedy zwróci się ta inwestycja??

Gdybym musiał zapłacić za to ceny rynkowe to nie miało by sensu, ale 80% dotacji zmienia postać rzeczy, Tym bardziej, że mocno zastanawiam się nad elektrykiem.

Jak poznam dokładne warunki i ceny to bede wiedział.

Gdybym musiał zapłacić za to ceny rynkowe to nie miało by sensu, ale 80% dotacji zmienia postać rzeczy, Tym bardziej, że mocno zastanawiam się nad elektrykiem.

To bez sensu takie kupowanie na oślep bo dają, założenia masz niezłe i przy tak dużej instalacji PV to nie warto wogule zawracać sobie głowy centralnym wodnym tylko zaostać przy grzejnikach elektrychnych lub elektrycznej podogówce bułor jest bez sensu bo masz bufor w ostaci sieci a w ximie i tak prądu jest za mało z pv a by go nagrzać. Więc oddawanie prądu do sieci po to aby go pobierać z sieci i ogrzewać wode w buforze aby ogrzewać powietrze w domu podłogówką to nawet upierdliwie i długo się opisuje nie mówiąc o eksploatacji. Ale chcesz wydawać pieniadze to wydawaj.

Tak na prawdę trzeba dopłacić jeszcze vat.

A co powiecie o tych panelach https://allegro.pl/oferta/panele-fotowoltaiczne-mono-310w-30szt-9300wp-8809218004? Jakbyście kupowali to gdzie najlepiej aby panele były dobre?

Nie da się powiedzieć gdzie aby były dobre bo dziś firma istnieje a jutro jej moze nie być. Ponoć w naszej szerokości geograficznej lepiej sprawują się polikryształy albo CIGSy(nie do zdobycia). Sam mam Sharpy 275W(poli) i uzysk roczny na poziomie 1100Wh z 1kWp ale duzo mono jest teraz w dobrej cenie i jest w czym wybierać. Raczej zastanów się na wyborem dobrego markowego falownika.

T Więc oddawanie prądu do sieci po to aby go pobierać z sieci i ogrzewać wode w buforze aby ogrzewać powietrze w domu podłogówką to nawet upierdliwie i długo się opisuje nie mówiąc o eksploatacji.

A co w tym upierdliwego ?

Podłączasz i działa i to lepiej, niż grzejniki.

Nie da się powiedzieć gdzie aby były dobre bo dziś firma istnieje a jutro jej moze nie być. Ponoć w naszej szerokości geograficznej lepiej sprawują się polikryształy albo CIGSy(nie do zdobycia). Sam mam Sharpy 275W(poli) i uzysk roczny na poziomie 1100Wh z 1kWp ale duzo mono jest teraz w dobrej cenie i jest w czym wybierać. Raczej zastanów się na wyborem dobrego markowego falownika.

A ten zestaw https://allegro.pl/oferta/elektrownia-zestaw-panele-mono-inwerter-9-3kwp-8847070076?reco_id=e26e2898-4b23-11ea-9e68-000af7f61ee0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951? Widać że sam falownik to ponad 8k, a to jeszcze nie wszystko by można było podłączyć na dachu. Jeszcze jest inna kwestia, czy można sobie samemu kupić dowolny zestaw PV, a potem starać się o dotacje na to, czy trzeba kupić od jakiś autoryzowanych sprzedawców którzy są objęci tym programem? Czy dotacja jest jedna, czyli przykładowo 5k, czy może procentowo od całej inwestycji? jak to dziś wygląda?

Wybuduj najpierw, potem się martw dotacjami na PV.

Zanim dom postawisz może ich nie być, a mogą być na zupełnie innych warunkach.

Na razie możesz kupić sam na 23% i mieć to zamontowane przez osobę z uprawnieniami, albo całość zrobione przez firmę na 8%.

Użyte podzespoły nie mogą być starsze, niż 2 lata licząc od daty montażu.

Falownik i panele muszą mieć certyfikaty.