Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzynka prądowa a wykorzystanie prądu na budowie

Recommended Posts

Sytuacja wygląda tak. Ponad rok temu podpisałem z ENEA umowę na przyłączenie do sieci. Wczytywałem się dziś w umowę i zastanawiam się czy aby podpisać umowę na dostawę prądu do działki muszę spełnić pkt. 3.2 oraz 3.3? Budowa trwa (obecnie SSO), w okresie wiosna-lato będą wykonywane wszelkie instalacje wewnątrz a chciałbym wykończyć dom do stanu deweloperskiego korzystając z przyłącza prądu dociągniętego i dostępnego w skrzynce (po jej, mam nadzieję, wkrótce montażu na mojej działce). Czy jest to możliwe w ten sposób czy jednak najpierw muszę mieć instalację odbiorczą w budynku?

Chcę ponadto wystąpić do nich o zastosowanie kary umownej (taki mam punkt we wspomnianej umowie) za każdy dzień zwłoki z ich strony. Czy mam do tego obecnie jakiekolwiek podstawy?

Poniżej fragment mojej umowy

enea1.jpg

Sytuacja wygląda tak. Ponad rok temu podpisałem z ENEA umowę na przyłączenie do sieci. Wczytywałem się dziś w umowę i zastanawiam się czy aby podpisać umowę na dostawę prądu do działki muszę spełnić pkt. 3.2 oraz 3.3? Budowa trwa (obecnie SSO), w okresie wiosna-lato będą wykonywane wszelkie instalacje wewnątrz a chciałbym wykończyć dom do stanu deweloperskiego korzystając z przyłącza prądu dociągniętego i dostępnego w skrzynce (po jej, mam nadzieję, wkrótce montażu na mojej działce). Czy jest to możliwe w ten sposób czy jednak najpierw muszę mieć instalację odbiorczą w budynku?

Chcę ponadto wystąpić do nich o zastosowanie kary umownej (taki mam punkt we wspomnianej umowie) za każdy dzień zwłoki z ich strony. Czy mam do tego obecnie jakiekolwiek podstawy?

[ATTACH=CONFIG]438990[/ATTACH]

Co do 3.2 i 3.3 to nie musisz ale chyba jakoś chciałbyś korzystać z tego prądu wiec przynajmniej rbetka obok skrzynki by się przydała?

Co do wystąpienia o zastosowanie kary umownej to z fragmentu na foto nie wynika więc trudno odpowiedzieć, Ty znasz pełen zapis umowy.

[ATTACH=CONFIG]438990[/ATTACH]

Punkty 3.2 i 3.3 oczywiście leżą w Twojej gestii. Niestety o ile masz u siebie obecnie SSO bez okien i drzwi to raczej na zimę nie staraj się nikogo popędzać i nie strasz ENEA Operator karami gdyż ich spóźnienie jest w Twoim interesie. Jeśli postawią Ci skrzynkę na wiosnę to przypilnuj aby być przygotowanym na przyłączenie dlatego też lepiej aby docelowy kabel był wkopany w ziemię i doprowadzony do budynku w miejsce przewidziane dla tablicy rozdzielczej. Od strony złącza kabel pozostaw z zapasem w ziemi zabezpieczony np rurą arota tak aby w razie konieczności wprowadzić końcówkę do wybudowanej skrzynki. W budynku można umieścić zwykłą RB-tkę z zabezpieczeniami i gniazdami tak aby wiosną można było korzystać z energii. Umieszczenie i podłączenie jest kwestią jednego lub dwóch dni dlatego możesz to zrobić dopiero po informacji że ENEA jest gotowa w swojej części.

Jeżeli rozbudują sieć o Twoją część na wiosnę to akurat będziesz przygotowany natomiast poganianie Zakładu Energetycznego może doprowadzić do sytuacji w której to oni będą gotowi a TY nie.

• 1 month później...
Dzisiaj mam mieć wykonanie przyłącze skrzynka - dom. Zgłoszenie chęci podpisania umowy już złożone w ENEA - do końca marca muszę podpisać umowę na dostawy prądu (taryfa C11 niestety).
Czytaj walkę z monopolistami :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654.html

Co do pierwszej części - może kolega przybliży sprawy techniczne tego przyłacza/przyłaczenia.