Jeremies 04.01.2020 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 Sytuacja wygląda tak. Ponad rok temu podpisałem z ENEA umowę na przyłączenie do sieci. Wczytywałem się dziś w umowę i zastanawiam się czy aby podpisać umowę na dostawę prądu do działki muszę spełnić pkt. 3.2 oraz 3.3? Budowa trwa (obecnie SSO), w okresie wiosna-lato będą wykonywane wszelkie instalacje wewnątrz a chciałbym wykończyć dom do stanu deweloperskiego korzystając z przyłącza prądu dociągniętego i dostępnego w skrzynce (po jej, mam nadzieję, wkrótce montażu na mojej działce). Czy jest to możliwe w ten sposób czy jednak najpierw muszę mieć instalację odbiorczą w budynku? Chcę ponadto wystąpić do nich o zastosowanie kary umownej (taki mam punkt we wspomnianej umowie) za każdy dzień zwłoki z ich strony. Czy mam do tego obecnie jakiekolwiek podstawy? Poniżej fragment mojej umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 05.01.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 w konkurencyjnym tauronie założenie licznika następuje po wniosku i nie trzeba podpisywac umowy na dostarczanie pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.01.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 To po co Ci ten licznik bez prądu;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.01.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Sytuacja wygląda tak. Ponad rok temu podpisałem z ENEA umowę na przyłączenie do sieci. Wczytywałem się dziś w umowę i zastanawiam się czy aby podpisać umowę na dostawę prądu do działki muszę spełnić pkt. 3.2 oraz 3.3? Budowa trwa (obecnie SSO), w okresie wiosna-lato będą wykonywane wszelkie instalacje wewnątrz a chciałbym wykończyć dom do stanu deweloperskiego korzystając z przyłącza prądu dociągniętego i dostępnego w skrzynce (po jej, mam nadzieję, wkrótce montażu na mojej działce). Czy jest to możliwe w ten sposób czy jednak najpierw muszę mieć instalację odbiorczą w budynku? Chcę ponadto wystąpić do nich o zastosowanie kary umownej (taki mam punkt we wspomnianej umowie) za każdy dzień zwłoki z ich strony. Czy mam do tego obecnie jakiekolwiek podstawy? Poniżej fragment mojej umowy [ATTACH=CONFIG]438990[/ATTACH] Co do 3.2 i 3.3 to nie musisz ale chyba jakoś chciałbyś korzystać z tego prądu wiec przynajmniej rbetka obok skrzynki by się przydała? Co do wystąpienia o zastosowanie kary umownej to z fragmentu na foto nie wynika więc trudno odpowiedzieć, Ty znasz pełen zapis umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 07.01.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Poniewaz bez wniosku o licznik nie masz pradu budowlanego, na ktory nie trzeba podpisywac umowy o dostarczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.01.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 A co to ten prąd budowlany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 08.01.2020 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Przestań być śmieszkiem, dobrze wiesz o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.01.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Sytuacja wygląda tak. Ponad rok temu podpisałem z ENEA umowę na przyłączenie do sieci. Wczytywałem się dziś w umowę i zastanawiam się czy aby podpisać umowę na dostawę prądu do działki muszę spełnić pkt. 3.2 oraz 3.3? Budowa trwa (obecnie SSO), w okresie wiosna-lato będą wykonywane wszelkie instalacje wewnątrz a chciałbym wykończyć dom do stanu deweloperskiego korzystając z przyłącza prądu dociągniętego i dostępnego w skrzynce (po jej, mam nadzieję, wkrótce montażu na mojej działce). Czy jest to możliwe w ten sposób czy jednak najpierw muszę mieć instalację odbiorczą w budynku? Chcę ponadto wystąpić do nich o zastosowanie kary umownej (taki mam punkt we wspomnianej umowie) za każdy dzień zwłoki z ich strony. Czy mam do tego obecnie jakiekolwiek podstawy? Poniżej fragment mojej umowy [ATTACH=CONFIG]438990[/ATTACH] Punkty 3.2 i 3.3 oczywiście leżą w Twojej gestii. Niestety o ile masz u siebie obecnie SSO bez okien i drzwi to raczej na zimę nie staraj się nikogo popędzać i nie strasz ENEA Operator karami gdyż ich spóźnienie jest w Twoim interesie. Jeśli postawią Ci skrzynkę na wiosnę to przypilnuj aby być przygotowanym na przyłączenie dlatego też lepiej aby docelowy kabel był wkopany w ziemię i doprowadzony do budynku w miejsce przewidziane dla tablicy rozdzielczej. Od strony złącza kabel pozostaw z zapasem w ziemi zabezpieczony np rurą arota tak aby w razie konieczności wprowadzić końcówkę do wybudowanej skrzynki. W budynku można umieścić zwykłą RB-tkę z zabezpieczeniami i gniazdami tak aby wiosną można było korzystać z energii. Umieszczenie i podłączenie jest kwestią jednego lub dwóch dni dlatego możesz to zrobić dopiero po informacji że ENEA jest gotowa w swojej części. Jeżeli rozbudują sieć o Twoją część na wiosnę to akurat będziesz przygotowany natomiast poganianie Zakładu Energetycznego może doprowadzić do sytuacji w której to oni będą gotowi a TY nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 18.02.2020 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Wreszcie zamontowali mi skrzynkę w granicy działki. Teraz kwestia przyłącza skrzynka-budowany dom. Elektryk wycenił mi całkowity koszt wykonania (materiały, robocizna + erbetka na 3fazowy prąd) na 1900zł. Jest ok. 25m kabla do wykonania. Cena wydaje się średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.02.2020 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Co musisz teraz zrobić żeby po robocie elektryka mieć już prąd choćby budowlany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 24.02.2020 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dzisiaj mam mieć wykonanie przyłącze skrzynka - dom. Zgłoszenie chęci podpisania umowy już złożone w ENEA - do końca marca muszę podpisać umowę na dostawy prądu (taryfa C11 niestety) i w ciągu 2 tygodni od jej podpisania mam mieć dostęp do prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.02.2020 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Dzisiaj mam mieć wykonanie przyłącze skrzynka - dom. Zgłoszenie chęci podpisania umowy już złożone w ENEA - do końca marca muszę podpisać umowę na dostawy prądu (taryfa C11 niestety). Czytaj walkę z monopolistami : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654.html Co do pierwszej części - może kolega przybliży sprawy techniczne tego przyłacza/przyłaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts