Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy post na Tym forum dlatego też witam wszystkich.

Dostaliśmy z Żoną działkę budowlaną i myślimy o budowie własnego domu. Zastanawiamy się, przeglądając projekty, co można tam wybudować.

Działka jest wąska, a jej boki nie są równoległe, na dodatek jest spadek terenu.

Od strony drogi działka ma szerokość 18,2m, a na końcu 9,3m. Szerokość 16m zaznaczyłem czerwoną linią.

Wiem o przepisie który pozwala przysunąć się do granicy jeśli działka ma mniej niż 16m.

Jest MPZP, który mówi że działka A i wszystko powyżej to działki rolne, działka B i wszystko poniżej to działki budowlane.

Pytanie:

1. Jak w tym przypadku będzie interpretowana szerokość działki? Wylicza się średnią czy bierze największy pomiar pod uwagę? A może zależy to od planowanego położenia domu?

2. Czy o odległościach od granicy przepisy stanowią inaczej jeśli graniczę z działką rolną(działka A na obrazku).

Najprościej rzecz ujmując: czy mogę budować w granicy działki lub bliżej niż 3m? I na jakiej podstawie?

Poniżej obrazek z opisem:

Bez tytułu.jpg

Dzięki za odpowiedzi i rady.

Edytowane przez zubal

Ad1. Front czyli czołówka przy drodze. Tu = 18,2m.

Ad2. Nie.

Porozmawiaj z sąsiadem B, jeśli się zgodzi, to dokonajcie podziału i zamiany. Oddajesz mu tylną część działki, on tobie przy drodze minus pas szeroki na 4m wzdłuż zabudowanej działki, ze skosem przy drodze aby lepiej wyjechać. Potem połączenie działek każdego z was i macie dalej po jednej działce.

W razie braku jego chęci, dorzuć mu w gratisie jeden ar więcej na zachętę. Zostanie ci 11 arów, starczy na chatę, warzywnik, domek dla dzieciaków i na jeżdżenie kosiarką.

O PCC 2% wiem.

Zanim udam się do notariusza, chcę pogadać z sąsiadem i przedstawić mu sprawę jasno i ze szczegółami a mam niejasne do końca informacje że z mojej strony wymiana działek podlega jeszcze pod podatek dochodowy i pod VAT.

Miałem nadzieję to tutaj zweryfikować.

Dokonujecie zamiany, ewentualne zyski wartościowe są niewielkie to i ewentualny podatek nie będzie wysoki. Weź mapę jaką masz, na czerwono wrysuj proponowany podział jak #2 i #3 i poprostu spytaj się notariusza ile to będzie was obu kosztować. Każdemu może dojść po 150 zeta za ujawnienie zamiany w KW, warto się upewnić, bo różnie to widziałem.

Sumując:

geodeta (podział, decyzja, ujawnienie w EGIB) - cena wg umowy-zlecenia

akt notarialny - notariusz

ujawnienie zamiany w Księgach Wieczystych obu właścieli (niebieskie druki, w załączeniu dokument-akt notarialny, opłata po 150.- od każdej KW).

Jak tego sie dowiesz to gadaj z sąsiadem.

Edytowane przez Bertha
jak...

W kwestii podatkowej zamiana to są dwie umowy kupna-sprzedaży, a nie transakcja wymiany dóbr.

Zapłacicie więc podatek od wartości sprzedaży, a nie od różnicy wartości działek..

Najważniejsze by sąsiad się zgodził na podział i zamianę.

Cała reszta to pikuś.

Pamiętaj, że to tobie zależy.

1. Jak w tym przypadku będzie interpretowana szerokość działki? Wylicza się średnią czy bierze największy pomiar pod uwagę? A może zależy to od planowanego położenia domu?

- bierze się największy wymiar

2. Czy o odległościach od granicy przepisy stanowią inaczej jeśli graniczę z działką rolną(działka A na obrazku).

- nie stanowią. Odległości dotyczą dokładnie tej, nie innej działki budowlanej na której ma powstać budynek

3. Najprościej rzecz ujmując: czy mogę budować w granicy działki lub bliżej niż 3m? I na jakiej podstawie?

- w tym przypadku można realizować budynek 1,5m od gr.dz. lub w jej granicy, tylko i wyłącznie wówczas, jeśli zapisy Planu Miejscowego na to pozwolą.

.... można zawsze wystąpić o odstępstwo od przepisów budowlanych odpowiednio motywując daną, istniejącą sytuację, ale i to odstępstwo musi być zgodne z Planem Miejscowym od którego zapisów nie ma formy odwoławczej