Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy

identiko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio rozmawiałem z kolegą na temat doboru pompy ciepła. 14-to letni dom w górach, ściany bk bez izolacji termicznej, okna z pakietem dwuszybowym.

Starałem się mu wyperswadować, że nie tędy droga. Wpierw należy tak jak kolega wyżej wspomniał termomodernizację budynku.

Czyli reasumując bez termomodernizacji nie ma to racji bytu? Nawet jeżeli rachunki za prąd wahałby się za sezon grzewczy na poziomie 5-6k zł? W sumie teraz tyle płace za węgiel, a jak wiadomo wraz ze spadkiem popytu na to paliwo w ciągu najbliższych 7 lat może się jeszcze podnieść. W związku z tym rozważam sobie różne opcje mniej lub bardziej ekonomiczne. Bo jak wiadomo ustawa anty smogowa i tak wymusi na wszystkich , którzy jeszcze posiadają kotły kat 3-4, zmianę prędzej czy później.

Czyli reasumując bez termomodernizacji nie ma to racji bytu? Nawet jeżeli rachunki za prąd wahałby się za sezon grzewczy na poziomie 5-6k zł? W sumie teraz tyle płace za węgiel, a jak wiadomo wraz ze spadkiem popytu na to paliwo w ciągu najbliższych 7 lat może się jeszcze podnieść. W związku z tym rozważam sobie różne opcje mniej lub bardziej ekonomiczne. Bo jak wiadomo ustawa anty smogowa i tak wymusi na wszystkich , którzy jeszcze posiadają kotły kat 3-4, zmianę prędzej czy później.

Jak tak myslisz perspektywicznie to tylko pozadna termomodernizacja.

Załóż sobie 10lat co bedzie lepsze wydac na pompe 35tys i 60tys na prąd(tu tez beda podwyzki juz w tym roku 15%) czy wydac 40tys na ocieplenie +25tys na pompe+30tys na prad .

Miec cieplej w domu,ladna elewacje,wiekszy komfort i spokojniejsza głowę w razie podwyżek lub choroby czy straty pracy bo latwiej ogarnac rachunek 3tys rocznie niz 6tys.

Druga sprawa jesli masz w domu grzejniki i zeby miec w domu cieplo puszczasz na nie np.45st lub wiecej to zapomnij o pompie bo cię zerzre z kopytami.

Musialbys zrobic podlogówke lub wszedzie pozakladac grzejniki c33 sporo przewymiarowane tak zeby zejsc z temperatura zasilania do np.35st max 40st.wtedy jeszcze moglbys zakladac ale to kolejna inwestycja

O grzaniu w jakis tanich taryfach mozesz zapomniec bo w takim zimnym domu musisz grzac caly czas bo jak przestaniesz to za 3godziny jest zimno.

Zauważ, że ceny prądu również poszybowały w górę. Co będzie w następnym roku, nie wiadomo??? Jedno jest pewne taniej nie będzie. Nawet jeśli zainwestujesz w PCi to kto wie może po kilku latach konieczna będzie wymiana okien i wtedy przy okazji ocieplisz dom. Co wtedy zrobisz z tak mocną pompą?

Obecnie w dobie "inwerterów" pompę dobiera się na styk, czyli odpowiednio do obciążenia cieplnego budynku. Rozumiem, że podjęcie decyzji w przypadku ograniczonych funduszy może być trudne. My tylko sugerujemy rozwiązania, podejmować decyzję będziesz Ty. Powodzenia.

Aktualnie masz możliwość skorzystania z różnych form dofinansowania; termomodernizacja, pompa ciepła, Fotowoltaika i zmierzaj w tym kierunku. Ja 6 lat temu rozpocząłem termomodernizacja od pompy ciepła i Fotowoltaiki (PV) , zamontowalem to wszystko samodzielnie i z 11tys./rok za węgiel, gaz i prąd zeszedlem do 3tys. za prąd i gaz. Przy kosztach inwestycji 38tys. Tak więc można, tylko musisz umieć, ale po tej i westycji nie chciało mi się docieplac domu, koszty nie kalkulowaly się. Dopiero teraz rozpocząłem docieplenie z programem Czyste powietrze. Więcej możesz poczytać w wątku pompa ciepła w starym modernizowanym domu.

Dzisiaj mamy inna sytuacje: PV jest dużo tańsze, pompy ciepła na podobnym poziomie ale drożejący prąd.

Koszt ogrzewania pompą ciepła będziesz miał zdecydowanie niższy niż aktualnie, zwłaszcza jak założysz duże grzejniki.

Twoj dom Twoj wybór, którą drogą podazysz i tak dojdziesz do termomodernizacji.

Jak tak myslisz perspektywicznie to tylko pozadna termomodernizacja.

Załóż sobie 10lat co bedzie lepsze wydac na pompe 35tys i 60tys na prąd(tu tez beda podwyzki juz w tym roku 15%) czy wydac 40tys na ocieplenie +25tys na pompe+30tys na prad .

Miec cieplej w domu,ladna elewacje,wiekszy komfort i spokojniejsza głowę w razie podwyżek lub choroby czy straty pracy bo latwiej ogarnac rachunek 3tys rocznie niz 6tys.

Druga sprawa jesli masz w domu grzejniki i zeby miec w domu cieplo puszczasz na nie np.45st lub wiecej to zapomnij o pompie bo cię zerzre z kopytami.

Musialbys zrobic podlogówke lub wszedzie pozakladac grzejniki c33 sporo przewymiarowane tak zeby zejsc z temperatura zasilania do np.35st max 40st.wtedy jeszcze moglbys zakladac ale to kolejna inwestycja

O grzaniu w jakis tanich taryfach mozesz zapomniec bo w takim zimnym domu musisz grzac caly czas bo jak przestaniesz to za 3godziny jest zimno.

Zgadzam się z tym co kolega napisał w zupełności. Chociaż na rynku są powietrzne pompy ciepła serii HT, które dysponują dosyć wysoką temp. zasilania jeśli się nie mylę 50oC. Jest na forum kolega bodajże z Norwegi, który od dłuższego czasu użytkuje powietrzną pompę ciepła, właśnie tego typu. Warto by się z nim skonsultować

Zgadzam się z tym co kolega napisał w zupełności. Chociaż na rynku są powietrzne pompy ciepła serii HT, które dysponują dosyć wysoką temp. zasilania jeśli się nie mylę 50oC. Jest na forum kolega bodajże z Norwegi, który od dłuższego czasu użytkuje powietrzną pompę ciepła, właśnie tego typu. Warto by się z nim skonsultować

Pompy HT maja zasilanie grubo powyższej 65 stopni.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6t96 jeszcze raz ten wynik bo coś tam było nie tak, nie miałem piwnicy ogrzewanej i poddasza oraz metry kwadratowe się nie zgadzały coś nie wiem czemu tak wyszło to tak już na marginesie, bo wiadomo, że koncepcja termomodernizacji zawsze się sprawdza.

Tak właśnie myślałem nad zmianą grzejników na parterze na te przewymiarowane, a te z dołu dołożyć na górę i by te byłyby przewymiarowane.

Teraz kotle trzymam temperatury w granicy 45 - 50 i jakoś daje rade bez problemu.

Właśnie z tego co czytałem odnośnie tego programu najpierw chyba trzeba kocioł wymienić a dopiero potem termomodernizacja jako poszczególne etapy, no albo całościowo, ale to znowu jeszcze większa inwestycja jednorazowa się robi.

Twoja sprawa jak do tego podejdziesz.

Teoretycznie spalasz wegla za 5500zl/840zl=6500kg

Jak utrzymujes 50st to spalasz ten wegiel raczej z kiepska sprawnoscia np.50%

6500kg x50%=3250kg tyle zostaje w domu reszta w komin

3250kg x 8kwh=26000kwh

Z cieplowlasciwe wyszlo Ci ze twoj dom potrzebuje 23tys kwh wiec prawie sie zgadza

Teraz zalezy jaki sredni cop uzyskasz jesli przewymiarujesz grzejniki to gdzies cop=3

26000/3=8700kwh tyle pobierze pompa na samo c.o

8700kwh x 0,58gr (aktualnie w g11)=5050zl

Jesli wezmiesz jakas typu g13 i bedziesz grzal cala dobe nie zwracajac uwagi na godziny to troche powinienes zejsc z ceny na jakies 4500zł.

Oczywiscie to tylko teoria i zachowujac takie same temperatury w domu jak dotychczas bo czesto w takich zimnych domach ludzie na rano maja po 17st i dopiero grzeja a potem jak przyjdzie pompa to nic przy niej nie trzeba robic to grzeja troche więcej.

Pewne rzeczy mozesz tanim kosztem zrobic np.przykleic stropian do sufitu piwnicy lub rozwinac welne na stropie

Ok. Dziękuje codix za wyliczenia. Tak właśnie postaram się zmodernizować w miarę możliwości co się da. O to mi mniej więcej chodziło o rady dotyczące kierunku i teoretycznego podejścia do tematu pompy ciepła w takim jak mój dom. Jakby wyszło na takim poziomie jak wedle wyliczeń, to generalnie taka wymiana byłaby dla mnie super.

Jesli nic nie docieplisz to pompa raczej 3fazowa 12kw w wersji T-Cap jak planujesz jakies wieksze docieplenia to 9kw tez 3f i T-cap,napewno nie w zwyklych wersjach bo zwykle niby maja 12kw ale przy -15 da Ci tylko z 8,5 albo 9kw ale to tylko moje teorie.Moze jeszcze sie ktos wypowie kto ma podobny dom i juz grzeje pompa Edytowane przez codix

Właśnie z tego co czytałem odnośnie tego programu najpierw chyba trzeba kocioł

wymienić a dopiero potem termomodernizacja jako poszczególne etapy, no albo

całościowo, ale to znowu jeszcze większa inwestycja jednorazowa się robi.

Wymieniać kocioł na mniejszej mocy, przy symulacji wyników z warstwą

ocieplenia docelową, aby nie zostać z kotłem przewymiarowanym,

Czynności związane z dotacjami - to czynności ( w Krakowie ) rozłożone

na lata,a jak czytam, to przy obecnej władzy jest zapaść w tej materii, ( również w innych również )

Przy OZC; 11,8 kW należy celować w pompę dającą ;

...9 kW przy ok - 15 C ,

...oraz plus 3 kW grzałki dla - 20 C, to łącznie da 12 kW,

Wówczas PC będzie dobrana na styk, bo 80 % energii na ogrzewanie,

przypada na temperatury > - 2 C i PC nie będzie taktować.

Może podłączę się pod temat doboru (powietrznej) pompy ciepła.

Otrzymałem póki co dwie oferty (czekam na jeszcze dwie) i propozycje są na pompy ciepła zbliżone do 8kW

- Panasonica 5,19 kW (+3kW grzałki)

- NIBE AMS 10-8

Według obliczeń http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6j27 potrzebuje ok. 10kW. Więc jak to będzie wyglądać prawidłowo (i ekonomicznie)?

Może podłączę się pod temat doboru (powietrznej) pompy ciepła.

Otrzymałem póki co dwie oferty (czekam na jeszcze dwie) i propozycje są na pompy ciepła zbliżone do 8kW

- Panasonica 5,19 kW (+3kW grzałki)

- NIBE AMS 10-8

Według obliczeń http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6j27 potrzebuje ok. 10kW. Więc jak to będzie wyglądać prawidłowo (i ekonomicznie)?

Jeśli chodzi o Aquareę to pompa którą wymieniłeś to pompa o mocy 5kW a nie 8kW. 3kW to grzałka rezerwowa backup i jej sie nie dolicza do mocy nominalnej pompy. W typoszeregu Panasonica nie ma pompy 8kW są za to jednowiatrakowe SDC 7kW i SDC 9kW;) Weż pod uwagę fakt że pompy powietrzne tracą moc w niższych temperaturach. Jeśli nie masz odpowiedniej wiedzy to najlepiej skonsultuj właściwy dobór z odpowiednim instalatorem. Nibe 10-8 to zaiste pompa 8kW.

Według obliczeń http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6j27 potrzebuje ok. 10 kW.

Więc jak to będzie wyglądać prawidłowo (i ekonomicznie)?

Wg; Twoich obliczeń OZC; 5,4 kW; 10876 kWh,

Czy ogrzewanie podłogowe?

Jaka grubość wylewek?

Czy wylewki betonowe??

Poczytaj ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC

to i ja się do wątku dołączę

Jaka pompa przy budynku z poddaszem użytkowym, wg. projektu https://www.extradom.pl/projekt-domu-inka-ii-z-garazem-1-st-WRF1599 z założeniem 4 osób korzytsających z c.w.u.?

wg. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6vwr łączne zapotrzebowanie to 11kW (co. + c.w.u.). planuję dołożyć do tego PV (pewnie z 7-8kW łącznie ze względu na sporą ilośc urz. elektrycznych). Szukam jakiś sprawdzonych firm, które podjęłyby się takiej instalacji (i późniejszego serwisu) w woj. mazowieckim. kogoś polecacie?

to i ja się do wątku dołączę

Jaka pompa przy budynku z poddaszem użytkowym, wg. projektu https://www.extradom.pl/projekt-domu-inka-ii-z-garazem-1-st-WRF1599 z założeniem 4 osób korzytsających z c.w.u.?

wg. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6vwr łączne zapotrzebowanie to 11kW (co. + c.w.u.). planuję dołożyć do tego PV (pewnie z 7-8kW łącznie ze względu na sporą ilośc urz. elektrycznych). Szukam jakiś sprawdzonych firm, które podjęłyby się takiej instalacji (i późniejszego serwisu) w woj. mazowieckim. kogoś polecacie?

Napewno nie doliczaj 4kw na cwu bo po pierwsze na pompie ciepla to bys musial zuzywac baniak 200l co godzine

A po drugie jak pompa grzeje cwu to nie grzeje domu i na odwrót.

Do mocy pompy ewentualnie mozna doliczyc max.1kw na pokrycie tych strat budynku kiedy przez godzine nie jest ogrzewany.

W praktyce nie trzeba doliczac nic.