Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziemienie w budynku nowobudowanym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok. Przepraszam. Nie naciskam. Po prostu mam czas więc piszę. Zaczęłam. Chcę tylko wiedzieć jakie są konsekwencje tej różnicy.

Ja niestety miałem tak w projekcie, więc fundamentowego nie zrobili. Chcę tylko teraz zrobić jak trzeba. To wszystko. Ale chciałbym wiedzieć o co plus/minus chodzi, żeby mi do głowy głupot nie wcisneli

Wy tak razem piszecie czy raz jedna, raz drugi ?

PS. Co, słownik przeklina? Jakiś dziwny on!

Miłego wieczoru.

Skoro tak Pan twierdzi.

Miłego wieczoru.

Tak twierdzę ale co z tego jak Ty (bo na forum raczej formy Pan Pani nie stosuje się) kapiesz informacjami. Skoro fundament jest a uziomu fundamentowego nie wykonano to jest pozamiatane i zostanie otok tylko trzeba zastanowić się z czego (bednarka ocynk trwałość kiepska).

Tak twierdzę ale co z tego jak Ty (bo na forum raczej formy Pan Pani nie stosuje się) kapiesz informacjami. Skoro fundament jest a uziomu fundamentowego nie wykonano to jest pozamiatane i zostanie otok tylko trzeba zastanowić się z czego (bednarka ocynk trwałość kiepska).

Przecież pisałem, że tak było w projekcie. Ja tylko chciałem wiedzieć jak to zrobić poprawnie. Nie moja wina, że sztab architektów tak zrobił gotowca, którego kupiłem. Ok. Nie było tematu. Jakiś elektryk sobie poradzi.

Przepraszam za stratę Waszego czasu.

Miłego wieczoru.

Też mnie nie rozśmieszaj.

Tak, jest OK, ale ... środowisko, materiał, sposób łączenia itd.

Ale nie zamierzasz się kształcić, to po co Ci to?

Przecież ja nie pytałem o szczegóły, tylko o to, czy da się to zrobić dobrze. Fajnie jest znać jakieś założenia, by wiedzieć, że elektryk robi z Ciebie wała. Ale po co się mam uczyć fachu w którym nie pracuję? Żeby zaoszczędzić kilka tysięcy?

Potrafię zarobić na wynagrodzenie fachowca.

Jak piszesz, że tak będzie dobrze, to Ci wierzę. O sposobach łączenia pisał Noe będę, bo nie wiem czy lepiej spawać, czy skręcać. Pewnie elektryk mi powie. Nurtuje mnie tylko pytanie, czy pod to można podpiąć wszystko, czy tylko odgromówkę, a dom na sondzie.

Pozdrawiam!