Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesne budownictwo z zachodu

Recommended Posts

Rozmawiałem niedawno z dalekim kuzynem co stawia domy w Danii. Jak zobaczył moją budowę to tylko pokiwał głową z lekkim politowaniem że to jest miniona epoka. Mówi że teraz tam stawia się domy zupełnie inaczej.

Oprócz płyty fundamentowej, zero betonu. Nawet wieńców. Dach kotwi się przewiercając szpilki przez ścianę aż do fundamentu. Ściany jedna warstwowa ytong 40cm w środku mięki jak plastelina, taka ściana podobno super izolacyjna.

Żadnych tynków, ytonga jedziesz szkifierką oscylacyjną papierem, na to jakiś super klej gładź że przejdziesz raz i starczy. Na to kleisz coś ala fizelinę, jedna warstwa farby i gładziutkie ściany gotowe.

Dom stawia w 3 miesiące do zamieszkania.

Co myślicie? Faktycznie polskie budownictwo jest tak bardzo do tyłu?

Edytowane przez Janekk1234

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W Holandii mają inny klimat.

Jest dużo cieplej, wiec przegrody nie muszą być idealnie izolowane.

Na dodatek to zwykle domy pod najem, wiec najemca będzie się martwił rachunkami.

Ytong 40 cm był swego czasu promowany w Pl, ale realia wymagań technicznych zepchnęły go w niebyt.

Polscy emigranci bardzo skutecznie wyleczyli mnie z jakichkolwiek kompleksów budowlanych, opisując stan techniczny lokali w których przyszło im mieszkać lub jakie budował im deweloper. To nie problem budować szybko i byle jak.

To ciekawe, bo w Nederlandach stawia się raczej ściany warstwowe. Oporowy mur z cegły to tutaj standard i tradycja. A nowe bloki stawiają m.in. z żelbetowych prefabrykatów. Pewnie próbują czegoś nowego, ale z pewnością ytong nie jest tutaj standardem. Na mury nośne raczej silka. Gdzieś tam ktoś postawił z ytonga i tyle. Tak samo jak można spotkać budynki ocieplone styropianem od zewnątrz, ale to rzadkość. Zwykle ociepla się między murami. Poza tym, jak ktoś zauważył, całkiem inny klimat. Praktycznie nie ma mrozów, a śnieg topnieje nim dotknie asfaltu. W Polsce się tak nie da. Poza tym, w Polsce mamy budowlankę na znacznie wyższym poziomie.

Polecam przejrzeć budowlane fora niderlandzkie (bo już nie ma Holandii;) )

Tutaj para chce budować dom:

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=nl&sp=nmt4&u=https://www.bouwinfo.be/forum/bouwen-en-verbouwen/algemeen/ontwerp-moderne-woning-advies&xid=17259,15700021,15700186,15700190,15700256,15700259,15700262,15700265,15700271&usg=ALkJrhjWZsblFd-DAhQt9k3xQH_eQDFTVg&utm_source=bouwinfo.be&utm_medium=display&utm_campaign=partnersite

Ściana dwuwarstwowa + detale na froncie z drewnianą okładziną zamiast tynku.

Komentarze we wątku sa dokładnie takie same jak na naszym forum. Łącznie z tym, że architekt może projektuje ładnie, ale bez szacunku dla portfela inwestora ;)

Ha, ha! maja nawet temat o zużyciu gazu, jak u nas :)

Edytowane przez Elfir

Plan domu z tamtego forum nawet nie przypomina typowego holenderskiego domku. Jak jest kasa można wszystko. Ale w każdym państwie są przyjęte jakieś standardy i wg nich buduje większość. Ja nie widziałem wielu domów ze ścianami dwuwarstwowymi w Nederlandach. Ale sporadycznie można zobaczyć takie projekty. Wg mnie są ładniejsze, ale ja nie jestem Holendrem.

Pokazałam projekt "nowoczesny" a nie "tradycyjny", bo daleki kuzyn Janka sugerował, że jesteśmy zacofani.

A ten dom niczym się nie różni konstrukcyjnie od analogicznych nowoczesnych domów z Polski.

Współcześnie, z tego co czytam to niderlandzkie forum nie robi się ścian trójwarstwowych, tylko dwuwarstwowe z licówkami ceglanymi.

Edytowane przez Elfir

poczytałam sobie inne teksty i zdziwił mnie jeden "w NL prawie wszystkie ściany nośne 9 cm". U nas nad silką 18 cm ludzie deliberują, czy starczy. W Pl chyba domy są przekombinowane pod względem nośności konstrukcyjnej?

A tu klasyczny problem, co lepsze silikaty czy gazobeton (stanęło na betonowych bloczkach-pustakach):

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=nl&sp=nmt4&u=https://www.bouwinfo.be/forum/ruwbouw/ruwbouw/kalkzandsteen-cellenbeton&xid=17259,15700021,15700186,15700190,15700256,15700259,15700262,15700265,15700271&usg=ALkJrhi2gYWAMvV2oIIudiDtcIHRhidwqQ&utm_source=bouwinfo.be&utm_medium=display&utm_campaign=partnersite

Edytowane przez Elfir

Chciałem sprostować kuzyn w Danii buduje. Nie w Holandii.

Patrząc na moją chatę i jak mu powiedziałem że to koło 400tys mnie wyszło to stwierdził że to dużo, że można było spokojnie 150 z tego urwać. Że mnie wykonawcy porobili...

No ja nie wiem...

Edytowane przez Janekk1234

Chciałem sprostować kuzyn w Danii buduje. Nie w Holandii.

Patrząc na moją chatę i jak mu powiedziałem że to koło 400tys mnie wyszło to stwierdził że to dużo, że można było spokojnie 150 z tego urwać. Że mnie wykonawcy porobili...

No ja nie wiem...

Znajomy startuje z budową. Może Twój kuzyn przyjedzie i "urwie 150tys zł"

Ale kotwienie dachu szpilami do fundamentu zamiast wieńca ścian kolankowych itd, to są rozwiązania przydatne. Może u nas za bardzo bunkry robią.

Wieniec na ścianie kolankowej ma sporo innych funkcji poza tym że trzyma dach aby nie odfrunął ( w pionie), trzyma go np również w poziomie czego kotwa do fundamentu nie załatwi. Takie pisanie dla pisania że tam Panie "to taka technologie ze wam słoma z botów wystaje."

Pokaż taki ich projekt podyskutujemy bo u nas też różne dziwne kwiatki można zobaczyć na budowach co wcale nie oznacza że wszyscy tak budują

Ale kotwienie dachu szpilami do fundamentu zamiast wieńca ścian kolankowych itd, to są rozwiązania przydatne. Może u nas za bardzo bunkry robią.

Przewiercić się ze 4m do fundamentu to niby proste i fajne rozwiązanie? Przez tę czterometrową dziurkę wpuszcza się kotwę chemiczną?

Czy to od razu się te pręty montuje, na etapie fundamentów i poszczególne bloczki nawierca i męczy z klejem co warstwę?

Rozmawiałem niedawno z dalekim kuzynem co stawia domy w Danii. Jak zobaczył moją budowę to tylko pokiwał głową z lekkim politowaniem że to jest miniona epoka. Mówi że teraz tam stawia się domy zupełnie inaczej.

Oprócz płyty fundamentowej, zero betonu. Nawet wieńców. Dach kotwi się przewiercając szpilki przez ścianę aż do fundamentu. Ściany jedna warstwowa ytong 40cm w środku mięki jak plastelina, taka ściana podobno super izolacyjna.

Żadnych tynków, ytonga jedziesz szkifierką oscylacyjną papierem, na to jakiś super klej gładź że przejdziesz raz i starczy. Na to kleisz coś ala fizelinę, jedna warstwa farby i gładziutkie ściany gotowe.

Dom stawia w 3 miesiące do zamieszkania.

Co myślicie? Faktycznie polskie budownictwo jest tak bardzo do tyłu?

Myślę, że polskie budownictwo nie jest do tyłu.

Ten dach w Danii to jest płaski czy stromy? W jakiej konstrukcji? Drewnianej?

W jakiej nowoczesnej duńskiej technologii wykonuje sie stropy?

Ytong 40cm i w środku jest miękki jak plastelina? Te bloczki Ytong to są produkowane jako miękkie a później są utwardzane na zewnątrz?

Czy może odwrotnie - są twarde a później zmiękczane do konsystencji plasteliny?

Coś kuzyn źle przekazał.

W Polsce wykonuje się też ściany z bloków styropianowych. Taka ściana jest super ciepła.

Nie myśl - to Ci nie wychodzi.

Ze wszystkim, oprócz nienawiści jesteśmy do tyłu.

W tyle z nauką, kształceniem, technologią, zarobkami i - generalnie - jakością życia.

Spokojnie mogę myśleć. Możliwe, że myślę lepiej i skuteczniej niż ty.

Co do tzw. nienawiści to twój wpis dobrze się wpisuje w to co innym zarzucasz.

Polska i Polacy nie mają się czego wstydzić. Nie przodujemy ale też nie jesteśmy na szarym końcu.

To co wypisujesz to jest myślenie życzeniowe i nie ma nic do tematu "nowoczesne budownictwo z zachodu".

PS Żyjesz i pracujesz poza Polską?

Bo się ludzie już pochytali, że tam wcale nie jest mądrzej tylko więcej pieniędzy mają. Obrazki płonącej Francji tudzież gwałconych Niemek pięknie się wpisały w ten trend. Kompleks niższości? To już nie działa. Edytowane przez Elfir
bez polityki, proszę.