kaszpir007 13.01.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Jak tak, to po co gdzie indziej dawać 20cm? Nie zrozumiałeś. Chodzi aby przy ocieplaniu fasady ocieplenie zakryło 1-2cm ramy okna ... Poza tym nie spotkałem się aby jakiekolwiek okno było montowane bezpośrednio do murów. Zawsze jest dookoła okna szpara (dylatacja) 2-3cm którą uzupełnia się pianą montażową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 13.01.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Nie zrozumiałeś. Chodzi aby przy ocieplaniu fasady ocieplenie zakryło 1-2cm ramy okna ... Poza tym nie spotkałem się aby jakiekolwiek okno było montowane bezpośrednio do murów. Zawsze jest dookoła okna szpara (dylatacja) 2-3cm którą uzupełnia się pianą montażową. To jest normalne że ramę okna przykrywa się styropianem, teraz normą to 2cm. Na łączenie ramy okna z ściana .jest klejona taka taśma nie znam dokładnej nazwy a na nią styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.01.2020 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Nie zrozumiałeś. Masz rację. Po co gdzie indziej 22cm dałeś, skoro: Wystarczy dać 1-2cm styropianu na ramę okna i .. problem znika ... Nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 13.01.2020 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Masz rację. Po co gdzie indziej 22cm dałeś, skoro: Nie rozumiem. Chodzi mu o mostek przy stolarce okiennej, jak by być mostek skoro styropian przykrywa szczelinę montażowa i zachodzi na ramę okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.01.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Chodzi mu o mostek przy stolarce okiennej, jak by być mostek skoro styropian przykrywa szczelinę montażowa i zachodzi na ramę okna. Skoro 2cm styropianu nawet niech będzie + 3 cm piany wystarczy, by zlikwidować mostek, to czemu gdzie indziej oddziela silkę od świata zewnętrznego ponad 4x grubszą warstwą? Czy może chcecie udowadniać tezę, że ciepło przenika tylko prostopadle do muru? Niestety, umyka ochoczo w każdą stronę, po najmniejszej linii oporu (nie koniecznie po najkrótszej w centymetrach). Mostek tam będzie i przy BK, ale mniejszy. Edytowane 13 Stycznia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 U mnie styropian nachodzi niemal całą grubością (minus to, co wystaje za lico muru) na ramę okna. Okna wystawione są do połowy (nie na konsolach) grubości ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elusia617 13.01.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Link z pierwszego postu już nie działa. Jak 2 cm styropianu rozwiąże problem, nie rozwiąże co wyjdzie z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.01.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Link z pierwszego postu już nie działa. Działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 13.01.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Skoro 2cm styropianu nawet niech będzie + 3 cm piany wystarczy, by zlikwidować mostek, to czemu gdzie indziej oddziela silkę od świata zewnętrznego ponad 4x grubszą warstwą? Czy może chcecie udowadniać tezę, że ciepło przenika tylko prostopadle do muru? Niestety, umyka ochoczo w każdą stronę, po najmniejszej linii oporu (nie koniecznie po najkrótszej w centymetrach). Mostek tam będzie i przy BK, ale mniejszy. Masakra, 2 cm na ramę nachodzi styropian którym ocieplasz elewacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.01.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Masakra, 2 cm na ramę nachodzi styropian którym ocieplasz elewacje. U mnie nachodzi 3cm. I mam BK. I, jak widać, mostek jest. Przy silce jest znacznie większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 14.01.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Na ścianie fundamentowej nie kładziesz termoizolacji tak, jak na chudziaku obok, tylko materiał ścian nadziemia. Więc mostek do gruntu zależy od lambdy materiału konstrukcyjnego. Robi różnicę, czy wnętrze domu od betonu oddziela 26 cm BK, czy silki (a tym bardziej, gdy wylewka jest grzewcza oddzielona 20cm BK czy silki). Takie straty sa pomijalne. Mam lawy i silikat niczym nieoddzielony. Place rocznie za co i cwu 1200-1300zl Ile placilbym mniej majac na 1 warstwie np. BK zamiast silikatow? 10 30 czy 60zl rocznie mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.01.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Mam lawy i silikat niczym nieoddzielony. Place rocznie za co i cwu 1200-1300zl Ile placilbym mniej majac na 1 warstwie np. BK zamiast silikatow? 10 30 czy 60zl rocznie mniej? Twój przykład to dowód na to, jak spartolić termoizolację domu więc lepiej nie przywołuj swojego przykładu durszlaka jako wzór do naśladowania. Zuzycie na co i cwu to u mnie 14mwh cop lekko ponad 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.01.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Co do ram mam zamiar usunac zbedny wydatek za reszte uwag co do projektu dziekuje To będzie zupełnie inny budynek. Wymaga zgody Autorów na taką zmianę i opracowania nowego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 15.01.2020 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Twój przykład to dowód na to, jak spartolić termoizolację domu więc lepiej nie przywołuj swojego przykładu durszlaka jako wzór do naśladowania. Bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Bo? Bo 14MWh to kosmos jak ktoś myśli o budowie dzisiaj legalnego domu, a co dopiero energooszczędnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 16.01.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Zimy nie ma, zaraz naprawdę wystarczy raz napialić w kominku by było ciepło przez tydzień. A tutaj na FM tysiące stron o "oszczędzaniu" na ogrzewaniu. Tylko wystarczy kupić to i tamto. Albo zrobić to i to. I wtedy, jak już wydasz pieniążki, poklepują Cię po ramieniu i mówią, że jesteś super. Bzdury Panie, jak mawiał mój dziadek. A nawet jak raz na ileś tam lat ta zima by przyszła to i tak żaden problem. Niedługo może być tak, że sens dawania styropianu na elewacje będzie mocno wątpliwy. Bo i po co. Kiedyś i tak tego nie dawali, więc wrócimy do macierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 17.01.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Bo 14MWh to kosmos jak ktoś myśli o budowie dzisiaj legalnego domu, a co dopiero energooszczędnego. Kosmos to jest Twoja klita za 500k. Zuzywam dzieki COP okolo 4000kwh rocznie placac okolo 1.2k za co i cwu moglem zejsc do 3000 dokladajac kilkanascie tys do budowy ale zwrot tej inwestycjiwynosilby ponad 50lat jaki to mialoby miec sens? Mam grzane 175m2. Ponadto nie kazdy buduje dom aby tylko grzanie bylo jak najtansze. Mam rozlozysta parterowke w ksztalcie litery H z 80mb scian zewmetrznych, wysokosc pomieszczen 2,90 i salonem 4m i 35m2 przeszklen. Wiec krytykujac fajnie jakbys znal jakies szczegoly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 19.01.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Kosmos to jest Twoja klita za 500k. Zuzywam dzieki COP okolo 4000kwh rocznie placac okolo 1.2k za co i cwu moglem zejsc do 3000 dokladajac kilkanascie tys do budowy ale zwrot tej inwestycjiwynosilby ponad 50lat jaki to mialoby miec sens? Mam grzane 175m2. Ponadto nie kazdy buduje dom aby tylko grzanie bylo jak najtansze. Mam rozlozysta parterowke w ksztalcie litery H z 80mb scian zewmetrznych, wysokosc pomieszczen 2,90 i salonem 4m i 35m2 przeszklen. Wiec krytykujac fajnie jakbys znal jakies szczegoly Oj zostaw juz go zostaw, przeciez on żyje w swoim świecie hydrofilnych XPS-ów itp. Praktyka nie zgada się z jego teorią to tym gorzej dla niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes291 20.01.2020 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Zimy nie ma, zaraz naprawdę wystarczy raz napialić w kominku by było ciepło przez tydzień. A tutaj na FM tysiące stron o "oszczędzaniu" na ogrzewaniu. Tylko wystarczy kupić to i tamto. Albo zrobić to i to. I wtedy, jak już wydasz pieniążki, poklepują Cię po ramieniu i mówią, że jesteś super. Bzdury Panie, jak mawiał mój dziadek. A nawet jak raz na ileś tam lat ta zima by przyszła to i tak żaden problem. Niedługo może być tak, że sens dawania styropianu na elewacje będzie mocno wątpliwy. Bo i po co. Kiedyś i tak tego nie dawali, więc wrócimy do macierzy Fakt, od ładnych paru lat zdecydowanie mnie ogrzewa się dom, z wiadomych przyczyn, ale jednak przy jesiennej aurze i temp. 5 stopni grzać trzeba, a ocieplenie domu to zawsze oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts