Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak tak, to po co gdzie indziej dawać 20cm?

Nie zrozumiałeś.

Chodzi aby przy ocieplaniu fasady ocieplenie zakryło 1-2cm ramy okna ...

Poza tym nie spotkałem się aby jakiekolwiek okno było montowane bezpośrednio do murów. Zawsze jest dookoła okna szpara (dylatacja) 2-3cm którą uzupełnia się pianą montażową.

Nie zrozumiałeś.

Chodzi aby przy ocieplaniu fasady ocieplenie zakryło 1-2cm ramy okna ...

Poza tym nie spotkałem się aby jakiekolwiek okno było montowane bezpośrednio do murów. Zawsze jest dookoła okna szpara (dylatacja) 2-3cm którą uzupełnia się pianą montażową.

To jest normalne że ramę okna przykrywa się styropianem, teraz normą to 2cm.

Na łączenie ramy okna z ściana .jest klejona taka taśma nie znam dokładnej nazwy a na nią styropian

Chodzi mu o mostek przy stolarce okiennej, jak by być mostek skoro styropian przykrywa szczelinę montażowa i zachodzi na ramę okna.

Skoro 2cm styropianu nawet niech będzie + 3 cm piany wystarczy, by zlikwidować mostek, to czemu gdzie indziej oddziela silkę od świata zewnętrznego ponad 4x grubszą warstwą?

Czy może chcecie udowadniać tezę, że ciepło przenika tylko prostopadle do muru? Niestety, umyka ochoczo w każdą stronę, po najmniejszej linii oporu (nie koniecznie po najkrótszej w centymetrach).

Mostek tam będzie i przy BK, ale mniejszy.

attachment.php?attachmentid=434486

attachment.php?attachmentid=434487

Edytowane przez Kaizen

Skoro 2cm styropianu nawet niech będzie + 3 cm piany wystarczy, by zlikwidować mostek, to czemu gdzie indziej oddziela silkę od świata zewnętrznego ponad 4x grubszą warstwą?

Czy może chcecie udowadniać tezę, że ciepło przenika tylko prostopadle do muru? Niestety, umyka ochoczo w każdą stronę, po najmniejszej linii oporu (nie koniecznie po najkrótszej w centymetrach).

Mostek tam będzie i przy BK, ale mniejszy.

attachment.php?attachmentid=434486

attachment.php?attachmentid=434487

Masakra, 2 cm na ramę nachodzi styropian którym ocieplasz elewacje.

Na ścianie fundamentowej nie kładziesz termoizolacji tak, jak na chudziaku obok, tylko materiał ścian nadziemia. Więc mostek do gruntu zależy od lambdy materiału konstrukcyjnego. Robi różnicę, czy wnętrze domu od betonu oddziela 26 cm BK, czy silki (a tym bardziej, gdy wylewka jest grzewcza oddzielona 20cm BK czy silki).

Takie straty sa pomijalne.

Mam lawy i silikat niczym nieoddzielony.

Place rocznie za co i cwu 1200-1300zl

Ile placilbym mniej majac na 1 warstwie np. BK zamiast silikatow? 10 30 czy 60zl rocznie mniej?

Mam lawy i silikat niczym nieoddzielony.

Place rocznie za co i cwu 1200-1300zl

Ile placilbym mniej majac na 1 warstwie np. BK zamiast silikatow? 10 30 czy 60zl rocznie mniej?

Twój przykład to dowód na to, jak spartolić termoizolację domu więc lepiej nie przywołuj swojego przykładu durszlaka jako wzór do naśladowania.

Zuzycie na co i cwu to u mnie 14mwh cop lekko ponad 3

Zimy nie ma, zaraz naprawdę wystarczy raz napialić w kominku by było ciepło przez tydzień. A tutaj na FM tysiące stron o "oszczędzaniu" na ogrzewaniu. Tylko wystarczy kupić to i tamto. Albo zrobić to i to. I wtedy, jak już wydasz pieniążki, poklepują Cię po ramieniu i mówią, że jesteś super. Bzdury Panie, jak mawiał mój dziadek. A nawet jak raz na ileś tam lat ta zima by przyszła to i tak żaden problem.

Niedługo może być tak, że sens dawania styropianu na elewacje będzie mocno wątpliwy. Bo i po co. Kiedyś i tak tego nie dawali, więc wrócimy do macierzy ;)

Bo 14MWh to kosmos jak ktoś myśli o budowie dzisiaj legalnego domu, a co dopiero energooszczędnego.

Kosmos to jest Twoja klita za 500k.

Zuzywam dzieki COP okolo 4000kwh rocznie placac okolo 1.2k za co i cwu moglem zejsc do 3000 dokladajac kilkanascie tys do budowy ale zwrot tej inwestycjiwynosilby ponad 50lat jaki to mialoby miec sens?

Mam grzane 175m2.

Ponadto nie kazdy buduje dom aby tylko grzanie bylo jak najtansze.

Mam rozlozysta parterowke w ksztalcie litery H z 80mb scian zewmetrznych, wysokosc pomieszczen 2,90 i salonem 4m i 35m2 przeszklen.

Wiec krytykujac fajnie jakbys znal jakies szczegoly

Kosmos to jest Twoja klita za 500k.

Zuzywam dzieki COP okolo 4000kwh rocznie placac okolo 1.2k za co i cwu moglem zejsc do 3000 dokladajac kilkanascie tys do budowy ale zwrot tej inwestycjiwynosilby ponad 50lat jaki to mialoby miec sens?

Mam grzane 175m2.

Ponadto nie kazdy buduje dom aby tylko grzanie bylo jak najtansze.

Mam rozlozysta parterowke w ksztalcie litery H z 80mb scian zewmetrznych, wysokosc pomieszczen 2,90 i salonem 4m i 35m2 przeszklen.

Wiec krytykujac fajnie jakbys znal jakies szczegoly

Oj zostaw juz go zostaw, przeciez on żyje w swoim świecie hydrofilnych XPS-ów itp. Praktyka nie zgada się z jego teorią to tym gorzej dla niej.

Zimy nie ma, zaraz naprawdę wystarczy raz napialić w kominku by było ciepło przez tydzień. A tutaj na FM tysiące stron o "oszczędzaniu" na ogrzewaniu. Tylko wystarczy kupić to i tamto. Albo zrobić to i to. I wtedy, jak już wydasz pieniążki, poklepują Cię po ramieniu i mówią, że jesteś super. Bzdury Panie, jak mawiał mój dziadek. A nawet jak raz na ileś tam lat ta zima by przyszła to i tak żaden problem.

Niedługo może być tak, że sens dawania styropianu na elewacje będzie mocno wątpliwy. Bo i po co. Kiedyś i tak tego nie dawali, więc wrócimy do macierzy ;)

Fakt, od ładnych paru lat zdecydowanie mnie ogrzewa się dom, z wiadomych przyczyn, ale jednak przy jesiennej aurze i temp. 5 stopni grzać trzeba, a ocieplenie domu to zawsze oszczędności.