Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki styropian na posadzkę na gruncie

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Niedługo będę kupował styropian pod podlogowke. Na parterze 20 cm w warstwach 5+10+5, na poddaszu 5+3 cm.

Doradźcie jakie styro. EPS 80 czy 100? Na parter 0031, na poddasze 0038? Czy pod kominek kupić EPS 200?

Mam też taki pomysł żeby w schowku pod schodami nie dawać wcale styropianu i nie robić ogrzewania żeby mieć chłodne (i wyższe) pomieszczenie na przechowywanie rzeczy. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Pod wylewki dawałem styropmina i byłem generalnie zadowolony. Od 25m3 przywiozą Ci z fabryki. Na dole passive pro 030 EPS80 + EPS100 i na górze EPS 100. Pod kominek dałem XPS, który ekipa zostawiła po płycie. Ale EPS200 też by się nadawał, bo jest bardzo twardy. Przy czym wtedy był niewiele tańszy od XPS.

Policz sobie, czy gra jest warta świeczki. Różnica na kilku centymetrach ocieplenia wcale nie musi się przełożyć na rentowność takiej inwestycji. Jak się buduję od nowa to inna sprawa, ale w zastanych warunkach czasem warto odpuścić super hiper izolacje, a pozostać przy tym co się da zrobić, bo koniec końców nie da się tego wprost przełożyć na pieniądze. Ja mam przebudowę istniejącego budynku, ale udało mi się włożyć taptem 10cm strropianu pod posadzkę, pomimo skucia chudziaka starego. Inaczej nie mialo to sensu finansowego. Moja rada więc, policz i się zastanów. :)

Policz sobie, czy gra jest warta świeczki. Różnica na kilku centymetrach ocieplenia wcale nie musi się przełożyć na rentowność takiej inwestycji. Jak się buduję od nowa to inna sprawa, ale w zastanych warunkach czasem warto odpuścić super hiper izolacje, a pozostać przy tym co się da zrobić, bo koniec końców nie da się tego wprost przełożyć na pieniądze. Ja mam przebudowę istniejącego budynku, ale udało mi się włożyć raptem 10cm styropianu pod posadzkę, pomimo skucia chudziaka starego. Inaczej nie mialo to sensu finansowego. Moja rada więc, policz i się zastanów. :)

mam dokładnie tak samo 20 cm wysokość podłogi.

Ale ja dałem papę termozgrzewalną , folia 0.3 to jak bibuła , najmniejszy kamyczek i powstają dziurki , żadnej ochrony przeciwwilgociowej.

Pewnie zwolennicy folii będą pisać o wyższości folii ale to moja opinia, dobrze zgrzana papa lepsza od folii.

Na papę daję folię potem 2 x 6 cm styro grafit 0.031 , potem folia alu i rurki od ogrzewania podłogowego położy instalator , na to wylewka i płytki gresowe ala deska

• 11 months później...

Podłączę się do tematu, ale mam pytanie dotyczące wykonawstwa.

Na posadzce na gruncie rozłożyłem 5 cm XPS-a, puściłem po nich rury do wody (jak na zdjęciu), a teraz chcę położyć kolejne 10 cm styro pod właściwą posadzkę. Pytanie brzmi: jak wykonać wgłębienia na rury w tej górnej warstwie styro, żeby powstała równa powierzchnia pod wylewkę? Wytopić, wyciąć czy np. zasypać keramzytem albo perlitem?

IMG_1145.jpg

Edit: I jeszcze jedno pytanie - chcę najpierw wylać posadzkę (miksokret), a dopiero potem tynkować ściany wewnętrzne, na koniec robić sufit - tak mi wychodzi z terminów dostępnych fachowców. CZy taka kolejnosć jest OK?

Edytowane przez Marcowy70