Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urząd nakazuje cofnąć ogrodzenie

Recommended Posts

Teoretycznie jeśli nie masz pomierzonego ogrodzenia, to nie widać go na mapie. Lecz jeśli urząd będzie ciekawy vel dociekliwy, to zażąda od ciebie pomiaru istniejacego ogrodzenia (czyli na twój koszt) lub zarządzi pomiar ogrodzenia a potem powiadomi cię o wynikach i obciąży fakturą za wykonane prace. Chcesz się kopać z urzędem?

Z drugiej strony zbywajacy wepchnął cię w kłopoty, jeśli podniósł teren działki czyli wydłużył skarpe nad rowem a ty dałeś się podejść nie żądajac okazania punktów granicznych przed transakcją. Należało wykonać podział aby oddzielić skarpę jako osobną działkę i wyłączyć ją z transakcji, gdyż teraz będziesz płacił podatek od gruntu , który kupiłes lecz nie możesz go użytkować.

Teraz już wiesz do czego przydatny jest geodeta.

Wiem do czego jest geodeta wiem co kupowałem. Nikt mnie na minę nie wsadził.

Chcę po prostu oszacować ryzyko. Czy jest mała czy duża szansa że ktoś się przyczepi. Żeby potem nie pluć sobie w brodę że mogłem zrobić po swojemu bo nikogo to nie obchodzi albo w drugą stronę - mogłem zrobić tak jak kazali.

Takie ogrodzenie jest potem nanoszone na mapę zawsze?

Czy wystarczy geodeta który zaznacza gdzie ma być zrobione i tyle.

Mam taką sytuację, że ogrodzenie od tyłu działki mam mieć cofnięte o jakies 1,5m w stosunku do granicy działki. Jest tam spadek terenu i prowizoryczny „rów” pomiędzy moją działką i sąsiada. Moja działka prawdopodobnie była kiedyś nasypywana aby było wyżej i aby wszystko nie spływało do sąsiada jest wykopany prymitywny rów który w sumie nie zbiera i tak wody. Natomiast prawdopodobnie z tego powodu w projekcie mam wzmiankę, że ogrodzenie ma nie być w granicy tylko cofnięte. Na załączniku granica działki to kolor niebieski a ogrodzenie to fioletowy.

Zastanawiam się teraz czy gdybym chciał mimo wszystko zrobić ogrodzenie tam normalnie w granicy to oprócz sąsiada który na 99% nie będzie się o nic rzucał bo nie wie co mam w projekcie coś mi grozi?

Czy do odbioru domu muszę mieć tam ogrodzenie i wtedy ktoś mógłby to sprawdzić?

Czy lepiej do odbioru w ogóle nie mieć nigdzie ogrodzenia i zrobić je później.

5cc80da2ad64f987med.png

Ten rów na mapie na pewno ma jakiegoś właściciela , powinna nim być gmina ale nie zawsze tak jest. Wymóg cofnięcia się od rowu z ogrodzeniem jest podyktowany tym by do rowu był swobodny dostęp w celu jego prawidłowego utrzymania.

To jakie uzasadnienie miał ktoś, kto wydał decyzję o cofnięciu ogrodzenia ?

Taki mi się przypomniało - z miesiąc temu byłem obejrzeć przyszłą robotę i zauważyłem DWA betonowe płoty obok siebie. Inwestor powiedział, że jego sąsiad nic nie chciał mieć wspólnego i każdy zrobił sobie płot. Pośrodku (ok 25cm) "ziemia niczyja" w którą przechodzący smakosze wrzucają puszki po piwie i butelki po małpkach. Obyś nie miał podobnej sytuacji.

Edytowane przez Pytajnick

Nie wiem, pewnie o dostęp do „rowu” chodziło.

Ale właścicielem tego nie jest gmina jak ktoś wyżej pisał. Na mapie wygląda to jak wygląda a w rzeczywistości jest trochę inaczej. Dla urzędu liczy się chyba to co jest na mapce a nie w rzeczywistości. Gdyby ktoś przed decyzją pofatygował się zobaczyć jak to wygląda to byłaby inna decyzja pewnie. A tak to teraz muszę zadecydować czy podporządkować się abstrakcyjnej decyzji czy zrobić po swojemu z ryzykiem że każą rozebrać.

Liczę na podpowiedzi czy mała czy duża szansa że urzędowi będzie to przeszkadzać.

Czy do odbioru muszę pokazać ogrodzenie i czy ogrodzenie geodeta nanosi na mapy.

Co do smakoszy na szczęscie tego ryzyka nie ma u mnie. Tam nie ma kto i gdzie chodzić, tylko ja i sąsiad na szczęście.

Edytowane przez boconek03

Ja mam taki rów w granicy , więc coś na ten temat wiem . Jest ustawa która nakazuje przejmowanie urządzeń melioracyjnych na ich własność, niestety większości gminy nie mają na to ani chęci ni pieniędzy ale to kogo jest faktycznie rów nie ma znaczenia jak jest na mapie to musisz się cofnąć z płotem co ciekawsze za utrzymanie tego rowu w należytym porządku musisz sam zadbać, u mnie jest tak że część sąsiadów jest cofnięta cześć nie . Na razie grubszej afery o to nie było , był mały dym o odprowadzenie drenażu i jeden sąsiad coś grubszego odprowadzał obie sprawy skończyły się wysokimi karami i demontażem urządzeń.

Moja działka prawdopodobnie była kiedyś nasypywana aby było wyżej i aby wszystko nie spływało do sąsiada jest wykopany prymitywny rów który w sumie nie zbiera i tak wody. Natomiast prawdopodobnie z tego powodu[

w projekcie mam wzmiankę, że ogrodzenie ma nie być w granicy tylko cofnięte.

Na załączniku granica działki to kolor niebieski a ogrodzenie to fioletowy.

Zapytaj projektanta dlaczego zrobił taki zapis w projekcie.

Nie wiem, pewnie o dostęp do „rowu” chodziło.

Ale właścicielem tego nie jest gmina jak ktoś wyżej pisał. Na mapie wygląda to jak wygląda a w rzeczywistości jest trochę inaczej. Dla urzędu liczy się chyba to co jest na mapce a nie w rzeczywistości. Gdyby ktoś przed decyzją pofatygował się zobaczyć jak to wygląda to byłaby inna decyzja pewnie. .

w rzeczywistości jest trochę inaczej -

To może oznaczać że wykonawca mapy dał @upy !!! Mapa ma być odzwiercielaniem terenu w zadanej skali. Wykonafca mapy nie wykonał "porównania mapy z terenem" (lub "notatnika zmian" w innej części PL), lub w terenie nie był w ogóle czyli można wątpić w pomiar. Zgroza! Co by mnie nie zdziwiło, szczególnie gdy słyszę niekiedy ceny za "mapkę do celów proj" w necie.

Jaka mapka taka budowka. Jaka cena, taki towar a teraz cykor.

....Gdyby....

Jeśli mapa była wykonana nierzetelnie, to urzędnik został wprowadzony w błąd i trudno dopatrywać się jego winy.