Zbyszko.O 27.01.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Witam Ja właśnie jestem na tym etapie budowy że wybieram kierownika budowy. I teraz pytanie do Was Jaki powinien być Kierownik budowy? O co pytać na spotkaniu? Jeśli to nie tajemnica o ile taki Kierownik się ceni i co powinno być w usłudze (ile wizyt? itp) Czy kierownik budowy i np. architekt mojego projektu to nie błąd? W czym wasz kierownik był przydatny, pomocny a w czym Was irytował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2020 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Kierbud to formalność - bierz najtańszego a o jakość dbaj sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Kierbud to formalność - bierz najtańszego a o jakość dbaj sam. Czyli pracę kierownika w zakresie dbałości o zgodność z projektem, normami i przepisami ma wykonywać Inwestor albo Wykonawca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2020 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 ja miałam polecanego kierownika z białej listy i sprawdzał poziomy, kąty, konsultował z wykonawcą sposób wykonania zbrojenia i zalewania słupów i podciągów. Sprawdzał zagęszczenie gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Czyli pracę kierownika w zakresie dbałości o zgodność z projektem, normami i przepisami ma wykonywać Inwestor albo Wykonawca ? U mnie kierbud nie wychwycił niewłaściwego umieszczenia eLek w zbrojeniu ław, puścił brak uziomu fundamentowego (wymagany prawem), o EP i wymogach energetycznych miał pojęcie żadne. W zasadzie to cokolwiek interesowała go konstrukcja. Reszta byle wpisać do DB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Może dlatego że wybrałeś prawie najtańszego? Ale wiedział że Ty go sprawdzasz i nie przykładał się do swoich obowiązków. Kto odpowiada za wypadek na placu budowy domu jednorodzinnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.01.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 A mój był na budowie co dnia. Miałem do niego zaufanie i miał pieczę nad wszystkim. Do tego był moim projektantem. Mogliśmy wszystko przedyskutować. Bardzo ważna osoba przy budowie domu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2020 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Słuszne podejście do tematu KB ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 A mój był na budowie co dnia. Miałem do niego zaufanie i miał pieczę nad wszystkim. Do tego był moim projektantem. Mogliśmy wszystko przedyskutować. Bardzo ważna osoba przy budowie domu. I przeliczył PChE jak montowałeś kocioł elektryczny? Bo chyba nie jest to zgodne z projektem? Rekuperator masz taki, jak w projekcie? Ja nie - w ogóle nie patrzył, jaki montowałem i czy parametry ma chociaż podobne. Puścił takiego babola, jak instalacja grzewcza w płycie konstrukcyjnej? To niedopuszczalne wg Rozporządzenia w sprawie WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Ile wynosiło wynagrodzenie tego KB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.01.2020 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Nie mogę zdradzać tu szczegółów finansowych, zresztą - szczerze - nie pamiętam już, bo było to w 2010 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.01.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 I przeliczył PChE jak montowałeś kocioł elektryczny? Bo chyba nie jest to zgodne z projektem? Dlaczego uważasz, że nie jest to zgodne z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.01.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 U mnie kierbud nie wychwycił niewłaściwego umieszczenia eLek w zbrojeniu ław, puścił brak uziomu fundamentowego (wymagany prawem), o EP i wymogach energetycznych miał pojęcie żadne. W zasadzie to cokolwiek interesowała go konstrukcja. Reszta byle wpisać do DB. U mnie nie Kierbud ale np.elektryk pamiętał np.bym z trzech stron w razie "W" uziemić chałupę zaczynając od ławy .Widzę ,że co budowa to inna właściwość dla Kierbuda.. To byle co o którym wspominasz nawet u kiepskiego Kierbuda jest na koniec dla każdego inwestora zbawienne. On dokonuje wpisu podając nr, uprawnień w DB.Mojego Kierbuda wspomagali fachowością fachowcy z ekip.Patrzyli na siebie z dystansem ale na wisus żyli w symbiozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2020 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Dlaczego uważasz, że nie jest to zgodne z projektem? Nie wiem. Pytam. Od 2014 nie spełniłoby EP. Jak był liczone wymagane wtedy świadectwo energetyczne nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 (edytowane) U mnie nie Kierbud ale np.elektryk pamiętał np.bym z trzech stron w razie "W" uziemić chałupę zaczynając od ławy .Widzę ,że co budowa to inna właściwość dla Kierbuda. Elektryków przepytałem trzech (potencjalnych wykonawców WLZ) na etapie, gdy mogłem zrobić uziom fundamentowy, bo coś mi świtało. Wszyscy twierdzili zgodnie, że nie trzeba. Kierbud też przytaknął. Znaczy żaden nie znał przepisów. A po zabetonowaniu nie da zrobić się uziomu fundamentowego. To największy babol w moim domu. Obowiązki kierbuda masz wypunktowane w Prawie Budowlanym. Kogoś kierbud zapraszał do sprawdzenia robót ulegających zakryciu? Nie, to nie inwestor powinien zapraszać kierbuda, tylko kierbud inwestora (p. 7). Mieliście takie zaproszenia? Komuś przyblokował budowę, jak przyjechał materiał bez CE (np więźba bez certyfikatu, co jest standardem)? To świadczy o tym, jak rozjeżdża się teoria z praktyką. W teorii to kierbud powinien prowadzić budowę (zgodnie zresztą z nazwą). Edytowane 27 Stycznia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 W budownictwie prywatnym, metodą gospodarczą, to w rzeczywistości kierbudem jest majster na budowie a kierbud pełni rolę nadzoru inwestorskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.01.2020 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 (edytowane) W budownictwie prywatnym, metodą gospodarczą, to w rzeczywistości kierbudem jest majster na budowie a kierbud pełni rolę nadzoru inwestorskiego. Elfir proszę nie myl jak dla mnie tych dwóch funkcji na budowie. Kierbud to Kierownik budowy z takimi uprawnieniami : Obowiązki kierownika budowy Na każdej budowie musi być osoba, która będzie kierowała robotami budowlanymi. Prawo nie przewiduje taryfy ulgowej dla żadnych obiektów. A zatem niezależnie od tego, czy zamierzamy wybudować okazałą rezydencję, czy też garaż lub domek letniskowy składany z gotowych elementów, musimy zaangażować kierownika budowy. Jest to osoba, która pokieruje budową i poprowadzi dokumentację przebiegu robót. Nadzór inwestorski to inna postać inne obowiązki.Dla potomnych Inspektor nadzoru inwestorskiego Z inspektorem nadzoru inwestorskiego sprawa wygląda inaczej. Jest to osoba, która ma na budowie chronić interesy inwestora, czyli dbać o dobrą jakość wykonywanych prac, a także wyłapywać wszelkie nieprawidłowości podczas budowy domu. Prawo budowlane nie wymaga zatrudniania inspektora przy budowie domów jednorodzinnych lub innych niewielkich obiektów (na przykład garaży, budynków gospodarczych). Zatrudnienie inspektora nadzoru inwestorskiego jest obowiązkowe jedynie w przypadku dużych i skomplikowanych budynków Pisałem już tyle razy .pozabijają się na budowie .Majster będzie w roli Kierbuda , a Kierbud Inspektorem nadzoru Edytowane 27 Stycznia 2020 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2020 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Obowiązki kierbuda masz wypunktowane w Prawie Budowlanym. Kogoś kierbud zapraszał do sprawdzenia robót ulegających zakryciu? Nie, to nie inwestor powinien zapraszać kierbuda, tylko kierbud inwestora (p. 7). Mieliście takie zaproszenia? Komuś przyblokował budowę, jak przyjechał materiał bez CE (np więźba bez certyfikatu, co jest standardem)? To świadczy o tym, jak rozjeżdża się teoria z praktyką. W teorii to kierbud powinien prowadzić budowę (zgodnie zresztą z nazwą). Ładnie piszesz o obowiązkach KB. Czy w ślad za tymi obowiązkami idzie też wynagrodzenie KB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Nie mogę zdradzać tu szczegółów finansowych, zresztą - szczerze - nie pamiętam już, bo było to w 2010 r. Dziękuję za info Pytanie było do @Kaizen w nawiązaniu do postu #9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2020 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Ładnie piszesz o obowiązkach KB. Ja? Moją opinię masz w pierwszym moim poście w tym wątku. To Ty i reszta macie odmienne, jak rozumiem, zdanie. A czy za tym idzie co miesiąc przelew na średnią krajową, to pytanie do Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts