Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybieram Kierownika budowy, pomóżcie

Recommended Posts

Witam

Ja właśnie jestem na tym etapie budowy że wybieram kierownika budowy. I teraz pytanie do Was Jaki powinien być Kierownik budowy? O co pytać na spotkaniu? Jeśli to nie tajemnica o ile taki Kierownik się ceni i co powinno być w usłudze (ile wizyt? itp) Czy kierownik budowy i np. architekt mojego projektu to nie błąd? W czym wasz kierownik był przydatny, pomocny a w czym Was irytował?

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli pracę kierownika w zakresie dbałości o zgodność z projektem, normami i przepisami ma wykonywać Inwestor albo Wykonawca ? :D

U mnie kierbud nie wychwycił niewłaściwego umieszczenia eLek w zbrojeniu ław, puścił brak uziomu fundamentowego (wymagany prawem), o EP i wymogach energetycznych miał pojęcie żadne. W zasadzie to cokolwiek interesowała go konstrukcja. Reszta byle wpisać do DB.

A mój był na budowie co dnia. Miałem do niego zaufanie i miał pieczę nad wszystkim. Do tego był moim projektantem. Mogliśmy wszystko przedyskutować. Bardzo ważna osoba przy budowie domu.

I przeliczył PChE jak montowałeś kocioł elektryczny? Bo chyba nie jest to zgodne z projektem? Rekuperator masz taki, jak w projekcie? Ja nie - w ogóle nie patrzył, jaki montowałem i czy parametry ma chociaż podobne. Puścił takiego babola, jak instalacja grzewcza w płycie konstrukcyjnej? To niedopuszczalne wg Rozporządzenia w sprawie WT.

U mnie kierbud nie wychwycił niewłaściwego umieszczenia eLek w zbrojeniu ław, puścił brak uziomu fundamentowego (wymagany prawem), o EP i wymogach energetycznych miał pojęcie żadne. W zasadzie to cokolwiek interesowała go konstrukcja. Reszta byle wpisać do DB.

U mnie nie Kierbud ale np.elektryk pamiętał np.bym z trzech stron w razie "W" uziemić chałupę zaczynając od ławy .Widzę ,że co budowa to inna właściwość dla Kierbuda.;). To byle co o którym wspominasz nawet u kiepskiego Kierbuda jest na koniec dla każdego inwestora zbawienne. On dokonuje wpisu podając nr, uprawnień w DB.Mojego Kierbuda wspomagali fachowością fachowcy z ekip.Patrzyli na siebie z dystansem ale na wisus żyli w symbiozie.

U mnie nie Kierbud ale np.elektryk pamiętał np.bym z trzech stron w razie "W" uziemić chałupę zaczynając od ławy .Widzę ,że co budowa to inna właściwość dla Kierbuda.;)

Elektryków przepytałem trzech (potencjalnych wykonawców WLZ) na etapie, gdy mogłem zrobić uziom fundamentowy, bo coś mi świtało. Wszyscy twierdzili zgodnie, że nie trzeba. Kierbud też przytaknął. Znaczy żaden nie znał przepisów. A po zabetonowaniu nie da zrobić się uziomu fundamentowego. To największy babol w moim domu.

Obowiązki kierbuda masz wypunktowane w Prawie Budowlanym.

Kogoś kierbud zapraszał do sprawdzenia robót ulegających zakryciu? Nie, to nie inwestor powinien zapraszać kierbuda, tylko kierbud inwestora (p. 7). Mieliście takie zaproszenia?

Komuś przyblokował budowę, jak przyjechał materiał bez CE (np więźba bez certyfikatu, co jest standardem)? To świadczy o tym, jak rozjeżdża się teoria z praktyką. W teorii to kierbud powinien prowadzić budowę (zgodnie zresztą z nazwą).

Edytowane przez Kaizen

W budownictwie prywatnym, metodą gospodarczą, to w rzeczywistości kierbudem jest majster na budowie a kierbud pełni rolę nadzoru inwestorskiego.

Elfir proszę nie myl jak dla mnie tych dwóch funkcji na budowie. Kierbud to Kierownik budowy z takimi uprawnieniami :

Obowiązki kierownika budowy

Na każdej budowie musi być osoba, która będzie kierowała robotami budowlanymi. Prawo nie przewiduje taryfy ulgowej dla żadnych obiektów. A zatem niezależnie od tego, czy zamierzamy wybudować okazałą rezydencję, czy też garaż lub domek letniskowy składany z gotowych elementów, musimy zaangażować kierownika budowy. Jest to osoba, która pokieruje budową i poprowadzi dokumentację przebiegu robót.

Nadzór inwestorski to inna postać inne obowiązki.Dla potomnych

Inspektor nadzoru inwestorskiego

Z inspektorem nadzoru inwestorskiego sprawa wygląda inaczej. Jest to osoba, która ma na budowie chronić interesy inwestora, czyli dbać o dobrą jakość wykonywanych prac, a także wyłapywać wszelkie nieprawidłowości podczas budowy domu. Prawo budowlane nie wymaga zatrudniania inspektora przy budowie domów jednorodzinnych lub innych niewielkich obiektów (na przykład garaży, budynków gospodarczych).

Zatrudnienie inspektora nadzoru inwestorskiego jest obowiązkowe jedynie w przypadku dużych i skomplikowanych budynków

Pisałem już tyle razy .pozabijają się na budowie .Majster będzie w roli Kierbuda , a Kierbud Inspektorem nadzoru

Edytowane przez niktspecjalny

Obowiązki kierbuda masz wypunktowane w Prawie Budowlanym.

Kogoś kierbud zapraszał do sprawdzenia robót ulegających zakryciu? Nie, to nie inwestor powinien zapraszać kierbuda, tylko kierbud inwestora (p. 7). Mieliście takie zaproszenia?

Komuś przyblokował budowę, jak przyjechał materiał bez CE (np więźba bez certyfikatu, co jest standardem)? To świadczy o tym, jak rozjeżdża się teoria z praktyką. W teorii to kierbud powinien prowadzić budowę (zgodnie zresztą z nazwą).

Ładnie piszesz o obowiązkach KB.

Czy w ślad za tymi obowiązkami idzie też wynagrodzenie KB?