Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybieram Kierownika budowy, pomóżcie

Recommended Posts

Kierbud to praktyce budownictwa indywidualnego fikcja. Bo jak majster będzie źle robił, albo nie przestrzegał BHP - to co? Zwolni go?

Nie, bo pracodawcą jest inwestor. I to on podejmuje wiele decyzji będących w gestii kierbuda.

Jako kierownik budowy nie mogłem zwolnić na domku ekipy, a że spór był o strop, poinformowałem inwestora że kończę wpisy w DB na ścianach, i stropu w takiej formie jak inwestor chce aby ekipa wykonała nie podpisze.

Strop wykonano zgodnie z projektem.

Z tym pisaniem o tym że kierownik wybiera ekipy czy firmy na dużych budowach to też przesada, teraz jest kierownik kontraktu który w tych kwestiach ma sporo do powiedzenia, czy dyrektor kontraktu jak zwał tak zwał. A kierownik zajmuje się bardziej techniczna stroną realizacji.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeczytaj jeszcze raz mój wpis. Na spokojnie i bez emocji. Zrozumiesz, że nie pisałam o istniejących zapisach.

Który wpis i w którym edytowanym poście ? Nie kumam dlaczego edytujesz-poprawiasz swoje posty. Pogubiłem się i jak kasujesz moje posty to zanika ciąg myślowy i robi się drobna niedorzeczność.

Dobranoc.:sick:

Jakoś kolega, co ma grzewczą płytę nie dostał wpisu kierbuda do DB wstrzymującego budowę za:

§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji

budynku.

...

Tak Ci powiedział kierbud?

Art. 24. 1. Łączenie funkcji kierownika budowy i inspektora nadzoru inwestorskiego nie jest dopuszczalne.

Wszystko co piszesz dotyczy jednak KASY !! Już to wcześniej opisałem.

Jak jest tanio to nie jest dobrze. I wszyscy się na to godzą bo kasa jest najważniejsza.

Art.24.1 dotyczy sytuacji w której inspektor nadzoru inwestorskiego jest powoływany z urzędu.

Na budowie domów jednorodzinnych urząd nie wymaga INI. Proste.

Dyskutujemy o nadzorze na budową domów jednorodzinnych.

Może potoczna nazwa inspektor nadzoru inwestorskiego powinny być zmieniona aby nie godziło to a przytoczony art.24.1 nie powodowało jałowej dyskusji :)

Dziwnie to funkcjonuje na budowach domków jednorodzinnych systemem gospodarczym.

Wg prawa kierbud odpowiada za wszystko. A realnie jest gościem na budowie. U mnie zadbał tylko o zbrojenie i słupy. Później go nie było wogole.

Poważni inżynierowie, biorą nieduże kwoty rzędu 2,3 tysięcy, żeby przez rok czy dwa odpowiadać za całą budowę.

A może tak naprawdę odpowiedzialności kierbuda nie jest tak duża?

Dziwnie to funkcjonuje na budowach domków jednorodzinnych systemem gospodarczym.

[Wg prawa kierbud odpowiada za wszystko. A realnie jest gościem na budowie. U mnie zadbał tylko o zbrojenie i słupy. Później go nie było wogole.

Poważni inżynierowie, biorą nieduże kwoty rzędu 2,3 tysięcy, żeby przez rok czy dwa odpowiadać za całą budowę.

A może tak naprawdę odpowiedzialności kierbuda nie jest tak duża?

Pewnie nie są to jednak odpowiedzialni inżynierowie.

Wg prawa kierbud odpowiada za wszystko.

Odpowiedzialność KB jest duża tylko prawie wszyscy podchodzą do tematu lekko i "jakoś to będzie" albo, co bardziej prawdopodobne, mało wiedzą o tym co KB powinien robić i jaka jest jego ważna i odpowiedzialna rola.

Dlatego mogę się zgodzić z propozycją likwidacji obowiązku "posiadania" KB na budowie domów jednorodzinnych.

Niech za wszystko odpowiada Inwestor. :)

Dłubiący sobie niech sobie zatrudni inspektora nadzoru który będzie mu doradzał tak jak teraz "doradzamy" na FM :)

Niestety prawda jest taka jak pisz Kaizen.

90% kierownikow praktycznie nic nie robi, nawet nie ma przy sobie projektu jak przychodzi na odbior stropu, wiezby itp.

moj kosztowal: 3000

sasiada nr 1: 5000

sasiada nr 2 : 1000

sasiada nr 3: Kierownik 3000k + inspektor nadzoru 7000k

Wszyscy byli tyle samo warci, czyli nic. Zwracali uwage na pierdoly, zbrojenie odbierali jak juz bylo wszystki zrobione, zadnych powazniejszych uzgodnien z wykonawcami. U innych znajomych jest to samo. Najlepiej jesli masz kogos naprawde poleconego i wiesz ze gosc faktycznie sie przyklada to umowic sie z nim na cene za wizyte ale tylko na twoje wezwanie. W przeciwnym razie brac najtanszego to przynajmniej kasy nie wydasz niepotrzebnie,

Najlepiej jesli masz kogos naprawde poleconego i wiesz ze gosc faktycznie sie przyklada to umowic sie z nim na cene za wizyte ale tylko na twoje wezwanie. W przeciwnym razie brac najtanszego to przynajmniej kasy nie wydasz niepotrzebnie,

Ale taki polecony człowiek "na wezwanie" nie może być kierownikiem budowy.

Jaką cenę proponujesz za wizytę na wezwanie?

Może babol, nie interesuje mnie to.

Zobacz ile rzeczy nielegalnych dopuścił się Twój, którego nie było prawie w ogóle na budowie.

Z czego wnioskujesz, że nie było go na budowie?

Pewnie z tego wpisu

U mnie kierbud nie wychwycił niewłaściwego umieszczenia eLek w zbrojeniu ław, puścił brak uziomu fundamentowego (wymagany prawem), o EP i wymogach energetycznych miał pojęcie żadne. W zasadzie to cokolwiek interesowała go konstrukcja. Reszta byle wpisać do DB.
  • Like 1

To by było urojenie, bo nie ma tu słowa o czasie spędzonym na budowie.

Czyli był na budowie i dopuścił...

Czy KB musi mieć pojęcie o EP i wymogach energetycznych?

Ma pilnować wykonania domu zgodnie z projektem.

Przecież "Kierbud to formalność"

Sam piszesz

Rekuperator masz taki, jak w projekcie? Ja nie - w ogóle nie patrzył, jaki montowałem i czy parametry ma chociaż podobne. Puścił takiego babola, jak instalacja grzewcza w płycie konstrukcyjnej? To niedopuszczalne wg Rozporządzenia w sprawie WT.

Twój KB miał nie zgodzić się na rekuperator jaki Ty sam sobie wybrałeś i montowałeś?

KB nie zastępuje projektanta.

Czyli był na budowie i dopuścił...

Na etapie SSO był cały czas. Tak, dopuścił. Ile znasz przypadków, że zatrzymał budowę przez brak CE na więźbę? Jakim cudem powstały grzewcze płyty fundamentowe?

Ma pilnować wykonania domu zgodnie z projektem.

I przepisami. Ale faktycznie nie ma w obowiązkach "zgodnie ze sztuką budowlaną". Zatem chyba nie powinienem mieć zastrzeżeń do eLek, skoro nie precyzuje tego projekt ani przepisy.

Zatem skoro nie obchodzi go "sztuka budowlana" to tym bardziej musi o to dbać sam inwestor.

Przecież "Kierbud to formalność"

Dokładnie na to podaję przykłady. Nie polemizujesz z tym?

Twój KB miał nie zgodzić się na rekuperator jaki Ty sam sobie wybrałeś i montowałeś?

KB nie zastępuje projektanta.

W projekcie miałem wpisany model rekuperatora. Nie sądzisz, że działając zgodnie z prawem powinien zainteresować się i odesłać do projektanta, żeby to zmienił? Zwłaszcza, jak sam nie jest w stanie ocenić, czy to podobne urządzenie? Moim zdaniem tak powinien zrobić, gdyby zakres obowiązków kierbuda nie był fikcją.

Jeździsz do mechanika z autem? Dbasz o jakość sam u niego?

A u dentysty też?

Czy jednak ufasz nieraz innym?

No i sedno sprawy, jak można nie ufać kierownikowi i wykonawcy?

Przecież oni tak jak powyżej wymienieni wykonawcy też powinni robić swoją robotę jak należy a człowiek nie musi się na wszystkim znać.

Czy przykładowo stawka 300-400 zł za przyjazd na 1-2h to bieda? Według mnie nikt nie powinien narzekać.

Na etapie SSO był cały czas. Tak, dopuścił. Ile znasz przypadków, że zatrzymał budowę przez brak CE na więźbę? Jakim cudem powstały grzewcze płyty fundamentowe?

I przepisami. Ale faktycznie nie ma w obowiązkach "zgodnie ze sztuką budowlaną". Zatem chyba nie powinienem mieć zastrzeżeń do eLek, skoro nie precyzuje tego projekt ani przepisy.

Zatem skoro nie obchodzi go "sztuka budowlana" to tym bardziej musi o to dbać sam inwestor.

Dokładnie na to podaję przykłady. Nie polemizujesz z tym?

W projekcie miałem wpisany model rekuperatora. Nie sądzisz, że działając zgodnie z prawem powinien zainteresować się i odesłać do projektanta, żeby to zmienił? Zwłaszcza, jak sam nie jest w stanie ocenić, czy to podobne urządzenie? Moim zdaniem tak powinien zrobić, gdyby zakres obowiązków kierbuda nie był fikcją.

1. Zła lokalizacja eLek w zbrojeniu to ewidentny błąd KB że dopuścił i Wykonawcy że tak wykonał.

To Ty zatrudniłeś takiego kiepskiego Wykonawcę?

2. Grzewcza płyta fundamentowa była w projekcie czy to pomysł KB czy Inwestora?

KB ma zabronić wykonania czegoś co chce Inwestor i jego pracodawca posiadać?

3. Na jakiej podstawie wyciągasz taki wniosek:

Na podstawie własnego przypuszczenia:

Ale faktycznie nie ma w obowiązkach "zgodnie ze sztuką budowlaną".

Jesteś w błędzie.

Każdy inżynier i każdy Wykonawca ma obowiązek działania w zgodzie ze sztuką budowlaną.

4. Polemizuję z twoim fałszywym stwierdzeniem

"Kierbud to formalność"

Nie masz racji.

5. W projekcie miałeś wpisany inny model rekuperatora niż Ty sam na własne życzenie zmieniłeś i sam zamontowałeś.

To do kogo masz pretensje?

Do KB? Za co ?? :D

A Ty nie zapytałeś się projektanta o zdanie w sprawie rekuperatora?

KB ma być omnibusem i za wszystko odpowiadać, decydować za inwestora co zmienić w projekcie a czego nie zmieniać a Inwestor nie tylko nie chce mu uczciwie zapłacić a jeszcze rozpowszechnia na FM opinie typu:

"Kierbud to formalność"

Takie podejście "Kierbud to formalność" to świadomy wybór Inwestora.