Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybieram Kierownika budowy, pomóżcie

Recommended Posts

1. Zła lokalizacja eLek w zbrojeniu to ewidentny błąd KB że dopuścił i Wykonawcy że tak wykonał.

Podasz podstawę prawną, że to jest źle?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=376020

Albo że kierbud ma tego pilnować nawet, jak tego nie ma w przepisach ani projekcie?

To Ty zatrudniłeś takiego kiepskiego Wykonawcę?

Wielokrotnie pisałem, że Nie ma dobrych wykonawców, bywają dopilnowani.. I tak, niedopilnowałem.

2. Grzewcza płyta fundamentowa była w projekcie czy to pomysł KB czy Inwestora?

Jakie to ma znaczenie, skoro jest niezgodna z prawem? Kierbud nie ma prawa puścić czegoś, co jest niezgodne z prawem, jeżeli nie jego obowiązki z PB nie są fikcją.

3. Na jakiej podstawie wyciągasz taki wniosek:

Na podstawie własnego przypuszczenia:

Na podstawie tego, że ustawodawca nie nałożył na niego takiego obowiązku. Czy może zacytujesz taki obowiązek? Czy może to Twoje wyobrażenie, o obowiązkach kierbuda?

Każdy inżynier i każdy Wykonawca ma obowiązek działania w zgodzie ze sztuką budowlaną.

Zacytujesz podstawę prawną takiego obowiązku?

5. W projekcie miałeś wpisany inny model rekuperatora niż Ty sam na własne życzenie zmieniłeś i sam zamontowałeś.

To do kogo masz pretensje?

Kierbud ma pilnować zgodności z projektem i przepisami. Nawet wbrew woli inwestora. Jakby to nie była fikcja, to MTK ciągle by stały.

Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. zdjęcie - to wynika z wiedzy jaki jest cel tego kotwienia i jak musi być zamontowane aby kotwienie było skuteczne.

Czyli wiedza.

Gdzie jest podbeton, szalunki, folia?

Na czym stoi zbrojenie, jaki jest rozstaw strzemion, głębokość posadowienia?

2. Są dobrzy wykonawcy, jak w każdym zawodzie.

Trzeba ich poszukać i im godziwie zapłacić.

Zatrudnisz tanio to zatrudniasz słabych.

3. Płyta niezgodna z prawem? To kto ją wymyślił? KB czy Inwestor.

Rozumiem że KB jeżeli nie wymusi na Inwestorze zmiany na zgodną z przepisami to powinien zwolnić się z obowiązków i zgłosić zmianę do NB jako potencjalne przestępstwo?

Przecież jest KB i ma wiedzę że Inwestor planuje takie przestępstwo a on (KB) jie jest fikcyjnym KB.

4. Działanie KB zgodne z zasadami sztuki budowlanej wynika logiki mimo że nie ma takiego zapisu w PB.

Mimo że w Prawie budowlanym (Pb) funkcje projektowania i wykonywania obiektu są rozdzielone, to jednak i projektant, i wykonawca mają ustawowo zapewnioną możliwość – nazwijmy ją – współpracy w toku budowy. Obie strony powinny być świadome, że każda z nich może popełnić błędy w swojej aktywności. Niedobrze się stało, że w ustawie – Prawo budowlane nie wprowadzono dla kierownika budowy wymagania zgodności z zasadami wiedzy technicznej lub zgodności ze sztuką budowlaną, podczas gdy zadbano w niej, w sposób niebudzący zastrzeżeń, o dwa etapy zabiegów o tę zgodność w fazie projektowania. Stąd wynika ten pogląd, że projektant ponosi wyłączną odpowiedzialność za projektowanie i realizację obiektu. Niedobrze jest wtedy – a to, niestety, ma miejsce – gdy wykonawca, widząc w projekcie niejasności, przystępuje do wykonania robót bez zgłaszania zastrzeżeń, a jeszcze gorzej – gdy żadnych niejasności i zagrożeń nie widzi.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,co_oznacza_termin_zasady_wiedzy_technicznej,7234

5. Przykład z katastrofą MTK jest zupełnie nietrafiony.

Poczytaj jakie były przyczyny katastrofy, na jaki etapie pojawiły się błędy, kto o nich wiedział i jaki był współudział tych co MTP eksploatowali i kontrolowali obiekt.

6. Piszesz

Kierbud ma pilnować zgodności z projektem i przepisami. Nawet wbrew woli inwestora.

Dlaczego zmieniłeś rekuperator i co byś zrobił ze swoim KB jak by on nie zgodził się na zmianę rekuperatora?

Byś wystąpił do projektanta o zgodę? A może wystąpiłeś o taką zgodę czy sam sobie wybrałeś na podstawie swojej wiedzy?

Czy postąpiłeś niezgodnie z prawem bo nie uzyskałeś takiej zgody od projektanta?

Edytowane przez d7d

kaizen może i te elki są u Ciebie zamocowane niezgodnie ze sztuką budowlaną ale myślę że twój domek będzie stał długie lata i przeżyje Ciebie i mnie ;-)

Zawsze co by nie było ale jakieś te elki tam są i na pewno coś dają :-)

Dom moich rodziców ma fundamenty lane do doła bez ławy fundamentowej i żadnego zbrojenia i stoi już 30 lat :-)

Czy ktoś z was sądził się kiedyś z wykonawcą ? proszę poczytać jak kończą się takie batalie. Sprawy trwają długie lata a jak się już wygra to okazuje się ze partacz wykonawca nic nie ma i znowu du..a... Podobnie jest z kierownikiem , niby ma obowiązkowe ubezpieczenie na 50 tyś euro ale ubezpieczyciel bez walki i tak wam kasy nie da .... znowu sprawa może się toczyć długie lata a i może się odwołać od wyroku. I co będziecie czekać 5 lata z wprowadzeniem się do swojego domu ? bo przecież nie możecie zacierać śladów zbrodni :-P

Rozumiem że KB jeżeli nie wymusi na Inwestorze zmiany na zgodną z przepisami to powinien zwolnić się z obowiązków i zgłosić zmianę do NB jako potencjalne przestępstwo?

Jakbyś znał PB to byś nie zadawał takich pytań. Niby polemizujesz z tezą, że kierbud to fikcja - a co zdanie to dostarczasz argumentów i dowodów, że tak jest. Co należy do obowiązków kierbuda?

5) zawiadomienie inwestora o wpisie do dziennika budowy dotyczącym wstrzymania robót budowlanych z powodu wykonywania ich niezgodnie z projektem;

Jakbyś znał PB to byś nie zadawał takich pytań. Niby polemizujesz z tezą, że kierbud to fikcja - a co zdanie to dostarczasz argumentów i dowodów, że tak jest. Co należy do obowiązków kierbuda?

5) zawiadomienie inwestora o wpisie do dziennika budowy dotyczącym wstrzymania robót budowlanych z powodu wykonywania ich niezgodnie z projektem;

Czyli KB zawiadamia Inwestora że wstrzymuje jego budowę bo Inwestor zamontował rekuperator niezgodny z projektem.

I co wtedy robi Inwestor?

Oddaje rekuperator do sprzedawcy i kupuje i montuje ten który jest wpisany w projekcie.

Czy może mówi do KB - mój wybór, proszę się nie zajmować tym tematem bo zwolnię z funkcji KB?

Nie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego zamontowałeś rekuperator niezgodny z projektem i dlaczego nie poinformowałeś swojego KB o takiej zmianie.

Ponieważ Ty (jak sądzę) pilnowałeś i KB i wykonawcę to mogłeś też poinformować swojego KB że wykonujesz prace niezgodne z projektem i żeby postąpił czyli zgodnie z prawem i wstrzymał budowę.

Domyślam, się ze posiadasz uprawnienia projektowe do doboru (zaprojektowania) instalacji z rekuperatorem.

Ja mam pozytywne.

Trochę papierologii, zgodne deklaracje obu stron i wypłata odszkodowania.

Może dwa miesiące i po temacie.

wow to może byś opisał sprawę..... o co chodziło itp.

u mnie to same dosyłanie papierów to trwało ok 3 miesiące.... bo ciągle coś im się przypominało itp.

później był jakiś spec który robił zdjęcia itp. a po 4-5 miesiącach długie pismo że mimo że może i są jakieś nieprawidłowości itp.ale ogólnie budynek nie grozi zawaleniem , pęknięć takich ze wchodzi palec też nie stwierdzono . Wszystko będzie stało .... Otrzymałem pismo od jakiegoś rzeczoznawcy na 5 stron czyli sam bełkot... no i teraz bym musiał kierować sprawę do sądu bo oni się nie poczuwają..

aaaa czyli u Ciebie kierownik poparł twoją stronę ? jeżeli tak to się nie dziwie że poszło tak szybko. Mój to zakapior który wszystkie rozumy pozjadał. I wszystkie oskarżenia odrzucał.

Obie strony były zgodne co do powstałego błędu.

Ot tajemnica całego sukcesu :)

Ubezpieczyciel wypłacił należne odszkodowanie.

Sprawdzał też czy obie strony sprawy nie "kombinują" ale nie kombinowały.

Zgodnie potwierdzały fakty.

Edytowane przez d7d

Obie strony były zgodne co do powstałego błędu.

Ot tajemnica całego sukcesu :)

Ubezpieczyciel wypłacił należne odszkodowanie.

Sprawdzał też czy obie strony sprawy nie "kombinują" ale nie kombinowały.

Zgodnie potwierdzały fakty.

No i wszystko jasne . Ja trafiłem na wykonawcę partacza a kierownik był jeszcze gorszy . Mocny tylko w gębie ale już po spartolonej robocie jak przyszło do tego że musiał siebie usprawiedliwiać

Artykuł co może zdziałać człowiek wytrwały:

https://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/zakonczenie-budowy-odszkodowanie-wady-budynku-aa-aF67-wmHW-iUFJ.html

Po 22 latach pociągnął kierownika do odpowiedzialności

.

Edytowane przez Nervil18

I co wtedy robi Inwestor?

Oddaje rekuperator do sprzedawcy i kupuje i montuje ten który jest wpisany w projekcie.

Czy może mówi do KB - mój wybór, proszę się nie zajmować tym tematem bo zwolnię z funkcji KB?

Wg uznania. Ciekawe, czy nowy kierbud by ruszyl budowę, jakby swoje obowiązki traktował poważnie.

Nie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego zamontowałeś rekuperator niezgodny z projektem i dlaczego nie poinformowałeś swojego KB o takiej zmianie.

Bo taki znalazłem używany, potrzebowałem wentylacji a oferenci kasowali gwarancję w przypadku montażu przed ukończeniem prac wykończeniowych. Jakie to ma znaczenie dla kierbuda sumiennie wywiązującego się z obowiązków? To on ma obowiązek zaprosić mnie na odbiór - nie ja jego. To on ma panować nad tym, co się dzieje na budowie... Chyba, że to fikcja co ma w obowiązkach wg Ustawy PB...

Ponieważ Ty (jak sądzę) pilnowałeś i KB i wykonawcę to mogłeś też poinformować swojego KB że wykonujesz prace niezgodne z projektem i żeby postąpił czyli zgodnie z prawem i wstrzymał budowę.

A dziękuję, że popierasz moją tezę, że o jakość musi dbać inwestor, bo kierbud jest od wypełniania DB.

Edytowane przez Kaizen

A jakie było Twoje uznanie? Zamontowałeś i nie przejmowałeś się ty KB to zaakceptuje czyt tez nie zaakceptuje.

Płacisz mu więc wymagasz i Ty decydujesz co jest dobre dla Ciebie a co jest złe.

Po co KB ma Ciebie zapraszać na odbiór wykopów czy zbrojenia?

Przecież się na tym nie znasz. Chyba tylko po to abyś stwierdził że KB wywiązał się z obowiązku zgłoszenia etapu robót Inwestorowi.

Fikcja w wykonaniu KB zaczyna się od tego, że Ty mu mało płacisz i go nie szanujesz i nie wymagasz od niego.

Ty pilnowałeś swojego KB bo zatrudniłeś na własne życzenie słabego kierownika budowy za słabe wynagrodzenie.

Ile płacisz tyle masz.

Nie wiem na jakie podstawie wyciągasz taki błędny wniosek

A dziękuję, że popierasz moją tezę, że o jakość musi dbać inwestor, bo kierbud jest od wypełniania DB.

Cały czas piszę że KB jest bardzo ważnye i odpowiedzialnym "elementem" procesu inwestycyjnego.

To Ty KB kreuszjesz na niepotrzebny i zbędny element bo tak Ty uważasz.

Nie wmawiaj innym swoich poglądów.

Przeczytaj w PB jakie obowiązki i jaką ma odpowiedzialność KB.

Po co KB ma Ciebie zapraszać na odbiór wykopów czy zbrojenia?

Bo ma taki obowiązek.

Fikcja w wykonaniu KB zaczyna się od tego, że Ty mu mało płacisz i go nie szanujesz i nie wymagasz od niego.

Naprawdę zapraszał Cię? Czy tez lekceważył obowiązki nałożone na niego przez ustawodawcę - czyli potwierdzał fikcyjność jego roli?

Cały czas piszę że KB jest bardzo ważnye i odpowiedzialnym "elementem" procesu inwestycyjnego.

I co chwila potwierdzasz, że nie wywiązuje się ze swoich obowiązków.

Przeczytaj w PB jakie obowiązki i jaką ma odpowiedzialność KB.

Przecież cytowałem. To Ty co chwilę błyszczysz pytaniami dowodzącymi, że nie robił u Ciebie tego, co ma w obowiązkach a Ty nawet tego nie wiesz.

Dla kompletu:

Art. 22. Do podstawowych obowiązków kierownika budowy należy:

1) protokolarne przejęcie od inwestora i odpowiednie zabezpieczenie terenu budowy wraz ze znajdującymi się na nim obiektami budowlanymi, urządzeniami technicznymi i stałymi punktami osnowy geodezyjnej oraz podlegającymi ochronie elementami środowiska przyrodniczego i kulturowego;

2) prowadzenie dokumentacji budowy;

3) zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiektu oraz zorganizowanie budowy i kierowanie budową obiektu budowlanego w sposób zgodny z projektem lub pozwoleniem na budowę, przepisami, w tym techniczno-budowlanymi, oraz przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy;

3a) koordynowanie realizacji zadań zapobiegających zagrożeniom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia:

a) przy opracowywaniu technicznych lub organizacyjnych założeń planowanych robót budowlanych lub ich poszczególnych etapów, które mają być prowadzone jednocześnie lub kolejno,

b) przy planowaniu czasu wymaganego do zakończenia robót budowlanych lub ich poszczególnych etapów;

3b) koordynowanie działań zapewniających przestrzeganie podczas wykonywania robót budowlanych zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia zawartych w przepisach, o których mowa w art. 21a ust. 3, oraz w planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia;

3c) wprowadzanie niezbędnych zmian w informacji, o której mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1b, oraz w planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, wynikających z postępu wykonywanych robót budowlanych;

3d) podejmowanie niezbędnych działań uniemożliwiających wstęp na budowę osobom nieupoważnionym;

3e) zapewnienie przy wykonywaniu robót budowlanych stosowania wyrobów, zgodnie z art. 10;

4) wstrzymanie robót budowlanych w przypadku stwierdzenia możliwości powstania zagrożenia oraz bezzwłoczne zawiadomienie o tym właściwego organu;

6) realizacja zaleceń wpisanych do dziennika budowy;

7) zgłaszanie inwestorowi do sprawdzenia lub odbioru wykonanych robót ulegających zakryciu bądź zanikających oraz zapewnienie dokonania wymaganych przepisami lub ustalonych w umowie prób i sprawdzeń instalacji, urządzeń technicznych i przewodów kominowych przed zgłoszeniem obiektu budowlanego do odbioru;

8 ) przygotowanie dokumentacji powykonawczej obiektu budowlanego;

9) zgłoszenie obiektu budowlanego do odbioru odpowiednim wpisem do dziennika budowy oraz uczestniczenie w czynnościach odbioru i zapewnienie usunięcia stwierdzonych wad, a także przekazanie inwestorowi oświadczenia, o którym mowa w art. 57 ust. 1 pkt 2.

Z tego, co raczej zgodnie wszyscy w Internecie twierdzą ogranicza się do prowadzenia dokumentacji i (chociaż to już nie zawsze) sprawdzenia zbrojenia przed betonowaniem. Do tego wchodzi często w nie swoje buty "wpisując do DB" jakieś zmiany.

U Ciebie co jeszcze robił z tej listy?

Nawet twierdziłeś, że

Mądry Inwestor zatrudnia swojego Inspektora Nadzoru który może jednocześnie być KB.

czego Prawo Budowlane wprost zabrania.

EOT z mojej strony.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen ma trochę racji bo tak się dzieje w polskim budownictwie. D7d natomiast mówi jak powinno być i jakby wszyscy przestrzegali prawa nie było by takich sytuacji. Dlatego jestem za tym aby wypierdalać ze środowiska budowlanego nieudaczników z uprawnieniami. Przepraszam za słownictwo.

Bo ma taki obowiązek.

Naprawdę zapraszał Cię? Czy tez lekceważył obowiązki nałożone na niego przez ustawodawcę - czyli potwierdzał fikcyjność jego roli?

Przecież cytowałem. To Ty co chwilę błyszczysz pytaniami dowodzącymi, że nie robił u Ciebie tego, co ma w obowiązkach a Ty nawet tego nie wiesz. Nawet twierdziłeś, że

czego Prawo Budowlane wprost zabrania.

EOT z mojej strony.

Wypisujesz swoje wyobrażenia. Nie wkładaj swoich myśli w moje posty.

Jesteś dobry w toczeniu bezsensownej dyskusji.

Nigdzie nie napisałem że nie byłem przy odbiorach. Z którego wpisu wyciągasz taki wniosek?

Nigdzie nie potwierdzałem że KB nie wywiązuje się ze swoich

To Ty potwierdzasz że takiego zatrudniłeś takiego KB który nie wypełniał swoich obowiązków i teraz wmawiasz, że wszyscy tacy są?

To był Twój świadomy wybór bo nie warto KB płacić bo jest "fikcją".

Łączenie funkcji KB z funkcją IN jest zabroniona. Ale cały czas jest mowa o budowie domu jednorodzinnego przy której ta funkcja (IN) nie jest wymagana przepisami prawa budowlanego.

Ten inspektor nadzoru inwestorskiego nie pełni takiej funkcji inspektora nadzoru wg wymagań art.19 PB więc można ją "łączyć".

To jest tylko umowna i zwyczajowa nazwa i dobrze o tym wiesz.

Żeby więcej nie wracać do tematu to ten "inspektor" to faktycznie pełni funkcję "inwestora zastępczego".

Teraz pasuje?

:)

Kaizen ma trochę racji bo tak się dzieje w polskim budownictwie. D7d natomiast mówi jak powinno być i jakby wszyscy przestrzegali prawa nie było by takich sytuacji. Dlatego jestem za tym aby wypierdalać ze środowiska budowlanego nieudaczników z uprawnieniami. Przepraszam za słownictwo.

Tak się dzieje jak piszesz i kaizen też ma rację ale sam się do tego przykłada powielając swoją opinię i zalecając "płacić jak najmniej".

Czyli swoim działaniem popiera "nieudaczników z uprawnieniami".

Na FM powinniśmy tłumaczyć jak powinno być a nie jak jest najtaniej i najgorzej.