Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki typ sieci?

Recommended Posts

Witam,

pytanie jak w temacie - jaki mam typ sieci?

Żeby nie było że nie czytałem i nie szukałem - doczytałem ze w wieksości przypadków w Polsce jest to TN-C. Ale...

1. W warunkach przyłącza od Energi mam podany typ TN-C co by się w sumie zgadzało z tym co mam na słupie z którego schodzi przewód (4 żyły tj. YAKXS 4x120) do sąsiadującej z nim skrzynki ZE na granicy mojej działki

ZE.jpg

2. W rozdzielni elektrycznej ZE na granicy działki (do której prowadzi ten 4 żyłowy przewód) wyprowadzone mam złącze 5 stykowe i podpięte przewody pod wszystkie styki. Dlatego tez do budynku wkopałem/doprowadziłem przewód Cu YKY 5x100.

zlacze.jpg

Czy dobrze wnioskuje że skoro w skrzynce na granicy działki mam już 5 żył to podwykonawca Energi montujący ją dokonał podziału PEN (nie wiem czy takie miał wytyczne z Energi czy sam przyjął takie wykonanie) i tym samym od tego miejsca mam już sieć typu TN-S?

Uprzedzając pytania nie mam jeszcze elektryka chcę sobie na spokojnie poszukać w sensownej cenie i zakupić ochronnik przeciwprzepięciowy DEHN (co by mi elektryk nie zamontował jakiegoś szajsu na warystorze) i nie wiem czy szukać takiego pod TN-S czy może jednak TN-C (będzie montowany w rozdzielni głównej budynku z racji instalacji odgromowej w projekcie).

Z góry dziękuję za pomoc ;)

jest wykonany uziom fundamentowy + dodatkowo zakopane około 30m bednarki nierdzewne 30x3 na głębokości ~ 1,5m w glinie. Dodam tylko że jedyny uziom jaki proponowali elektrycy to wrzucenie bednarki ocynkowanej do wykopu pod WLZ co by nie robić sobie za dużo roboty... Edytowane przez Krzsiek85

jest wykonany uziom fundamentowy + dodatkowo zakopane około 30m bednarki nierdzewne 30x3 na głębokości ~ 1,5m w glinie.
Ja się pytam, po co takie wygibasy ? I co z ewentualną korozją elektrochemiczną różnych materiałów ?

Dodam tylko że jedyny uziom jaki proponowali elektrycy to wrzucenie bednarki ocynkowanej do wykopu pod WLZ co by nie robić sobie za dużo roboty...
No tak. Jak pięć żył, to za mało - trzeba dołożyć szóstą, dla pewności ! Ehhh.

PS. Jest chociaż GSW w budynku podłączona do szyny PE instalacji elektr. i któregoś z tych uziomów?

Bo możliwe, że kolega ma połączone metalicznie uziom roboczy sieci przesyłowej z własnym uziemieniem ochronnym. A to źle.

Edytowane przez elpapiotr

Faktycznie popełniłem błąd - oczywiście 5x10.

O taką konkretną odpowiedź mi chodziło. Rozdzielni w budynku jeszcze nie ma (tylko doprowadzony WLZ), ja póki co chce tylko skompletować droższe graty.

Rozdzielni nie masz i pewnie nigdy mieć nie będziesz.

Kto te kabelki spinał? Są niby dwie szkoły - ale szare L1 to jakaś nowa szkoła.

Jak na papierze jest TN-C to bym podpinał 4x. Bo jaką masz pewność, co jest wystawione na żółto-zielonym i czy nie zmieni się to w przyszłości? Skoro wystawiają TN-C, to się do takiej sieci podłączaj.

No cóż - są również szkoły normatywne, o których kolega nie słyszał.

Zapraszam do PN-HD 308 S2 :

[ATTACH=CONFIG]440233[/ATTACH]

Możesz na tym obrazku zaznaczyć, który kolor odpowiada której fazie?

Tak, jak np. w takiej normie:

6433463300_1380386912.jpg

Obrazek z wątku na Elektrodzie, w którym się udzielałeś.

Edytowane przez Kaizen