zori87 29.01.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Witam Postanowiłem wymienić instalację elektryczną w mieszkaniu spółdzielczo - własnościowym (akt notarialny na zakup nieruchomości) proste pytanie:co to jest część współna lokalui czy mam prawo modernizować instalacje po nowej trasie z tego co wiem muszę mieć ( tak piszą w poradnikach oraz różni fachowcy -jedni mówią, że mogę inni, że nie mogę) 1. firmę - bo nie mogę sam (chodzi o fakturę jako dowód)2. znać prawa budowlane, spółdzielcze, regulaminy, etc - w których na ten temat nic nie ma - dlatego pytam tutaj 3. elektryk z odpowiednimi uprawnieniami 4. plany elektryki 5. plomby od ZE 6. odbiór instalacji 7. oraz plany bloku i plany zagospodarowania przestrzennego dzielnicy jeśli nie mają go w urzędzie gminy 8. pozwolenia od nadzoru budowlanego, od spółdzielni oraz od urzędu gminy Jednak że z orzecznictwem sądów o prawie budowlanym utarło się, że elektryka czy kanalizacja nie należy do części wspólnej bloku pomimo, że stanowi ona jego integralną część - innymi słowy cześć spólna ścian nośnych kończy się do licznika, wszystko co po za licznikiem należy do właściciela lokalu, ale bez możliwości ich przesuwania burzenia etc, jedynie wymiana ich składu wewnętrznego czyli urządzeń wmurowanych link do strony https://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/prawo/746512,Czesci-wspolne-nieruchomosci.html więc jak to jest w końcu ?? można wymieniać instalacje elektryczną czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.01.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Przy spółdzielczym prawie do lokalu nie ma części wspólnych - cały blok jest własnością spółdzielni (sprawdź w KW zabudowanej działki). Ty masz tylko specyficzną wartość niematerialną i prawną spółdzielcze własnościowe PRAWO do lokalu. Nie obowiązuje też Ustawa o własności lokali, tylko o spółdzielniach mieszkaniowych.Sprawdź w statucie spółdzielni co możesz - prawdopodobnie na wszystko potrzebujesz jej zgody. Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zori87 29.01.2020 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Czytałem STATUS i nie ma to wzmianki, ani o remontach, ani o instalacjachzgadnie z prawem, jeśli coś jest nie napisane, to oznacza, że nie jest zabronione chyba, że STATU wynika z ustawy jakiegoś dziennika ustaw, ale jakiego ? budowlanego, o BHP. spółdzielczego ??Dodam, że w ustawie o prawie spółdzielczym też nie ma o remontach, ani o instalacjach, ani o częściach wspólnych budynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.01.2020 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19940850388 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.01.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Czytałem STATUS i nie ma to wzmianki, ani o remontach, ani o instalacjach zgadnie z prawem, jeśli coś jest nie napisane, to oznacza, że nie jest zabronione chyba, że STATU wynika z ustawy jakiegoś dziennika ustaw, ale jakiego ? budowlanego, o BHP. spółdzielczego ?? Dodam, że w ustawie o prawie spółdzielczym też nie ma o remontach, ani o instalacjach, ani o częściach wspólnych budynków Kaizen napisał: sprawdź w statucie spółdzielni. To było w miejscowniku [h=1]Odmiana przez przypadki rzeczownika statut[/h][h=3]statut; rzeczownik;[/h][h=1][TABLE=width: 835] [TR] [/TR] [/TABLE][/h][TABLE=width: 1] [TR] [TD=align: right]Przypadek[/TD] [TD=align: center]Liczba pojedyncza[/TD] [TD=align: center]Liczba mnoga[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]Mianownik (kto? co?):[/TD] [TD=align: center]statut[/TD] [TD=align: center]statuty[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]Dopełniacz (kogo? czego?):[/TD] [TD=align: center]statutu[/TD] [TD=align: center]statutów[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]Celownik (komu? czemu?):[/TD] [TD=align: center]statutowi[/TD] [TD=align: center]statutom[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]Biernik (kogo? co?):[/TD] [TD=align: center]statut[/TD] [TD=align: center]statuty[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]Narzędnik (z kim? z czym?):[/TD] [TD=align: center]statutem[/TD] [TD=align: center]statutami[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]Miejscownik (o kim? o czym?):[/TD] [TD=align: center]statucie[/TD] [TD=align: center]statutach[/TD] [/TR] [TR=bgcolor: #F6F6F6] [TD=align: right]Wołacz (hej!):[/TD] [TD=align: center]statucie[/TD] [TD=align: center]statuty[/TD] [/TR] [/TABLE] Ty wybrałeś status do sprawdzenia, twój problem. Polska języka trudna języka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.01.2020 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 chyba, że STATU wynika z ustawy jakiegoś dziennika ustaw, ale jakiego ? budowlanego, o BHP. spółdzielczego ?? Nie obowiązuje też Ustawa o własności lokali, tylko o spółdzielniach mieszkaniowych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 30.01.2020 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Witam Postanowiłem wymienić instalację elektryczną w mieszkaniu spółdzielczo - własnościowym (akt notarialny na zakup nieruchomości) proste pytanie: co to jest część współna lokalu i czy mam prawo modernizować instalacje po nowej trasie z tego co wiem muszę mieć ( tak piszą w poradnikach oraz różni fachowcy -jedni mówią, że mogę inni, że nie mogę) 1. firmę - bo nie mogę sam (chodzi o fakturę jako dowód) 2. znać prawa budowlane, spółdzielcze, regulaminy, etc - w których na ten temat nic nie ma - dlatego pytam tutaj 3. elektryk z odpowiednimi uprawnieniami 4. plany elektryki 5. plomby od ZE 6. odbiór instalacji 7. oraz plany bloku i plany zagospodarowania przestrzennego dzielnicy jeśli nie mają go w urzędzie gminy 8. pozwolenia od nadzoru budowlanego, od spółdzielni oraz od urzędu gminy [...] można wymieniać instalacje elektryczną czy nie Co rozumiesz przez "nową trasę" (czy jest ona poza Twoim mieszkaniem czy w mieszkaniu)? W mieszkaniu - zwykle wystarczy tylko zgoda spółdzielni, przebieg instalacji to Twoja "inwencja"(w sensie liczby gniazdek, punktów świetlnych - oczywiście powinno to wszystko trzymać sie norm). Wszelkie modyfikacje w lokalu robisz od bezpieczników - tam nie ma plomb (zwykle). Ad 1. Możesz sam, jak masz uprawnienia (teoria), praktycznie nikt tego nie sprawdza (jeśli nie ruszasz licznika i plomb). Ad 7. Poza planami bloku reszta kompletnie niepotrzebna. Ad8. Jak pisali przedmówcy sprawdż statut, ale pewnie skończy sie na spółdzielni. Edytowane 30 Stycznia 2020 przez sebasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts