Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Część wspólna ściany

Recommended Posts

Witam

Postanowiłem wymienić instalację elektryczną w mieszkaniu spółdzielczo - własnościowym (akt notarialny na zakup nieruchomości)

proste pytanie:

co to jest część współna lokalu

i czy mam prawo modernizować instalacje po nowej trasie

z tego co wiem muszę mieć ( tak piszą w poradnikach oraz różni fachowcy -jedni mówią, że mogę inni, że nie mogę)

1. firmę - bo nie mogę sam (chodzi o fakturę jako dowód)

2. znać prawa budowlane, spółdzielcze, regulaminy, etc - w których na ten temat nic nie ma - dlatego pytam tutaj

3. elektryk z odpowiednimi uprawnieniami

4. plany elektryki

5. plomby od ZE

6. odbiór instalacji

7. oraz plany bloku i plany zagospodarowania przestrzennego dzielnicy jeśli nie mają go w urzędzie gminy

8. pozwolenia od nadzoru budowlanego, od spółdzielni oraz od urzędu gminy

Jednak że z orzecznictwem sądów o prawie budowlanym utarło się, że elektryka czy kanalizacja nie należy do części wspólnej bloku pomimo, że stanowi ona jego integralną część - innymi słowy cześć spólna ścian nośnych kończy się do licznika, wszystko co po za licznikiem należy do właściciela lokalu, ale bez możliwości ich przesuwania burzenia etc, jedynie wymiana ich składu wewnętrznego czyli urządzeń wmurowanych

link do strony https://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/prawo/746512,Czesci-wspolne-nieruchomosci.html

więc jak to jest w końcu ?? można wymieniać instalacje elektryczną czy nie

Przy spółdzielczym prawie do lokalu nie ma części wspólnych - cały blok jest własnością spółdzielni (sprawdź w KW zabudowanej działki). Ty masz tylko specyficzną wartość niematerialną i prawną spółdzielcze własnościowe PRAWO do lokalu. Nie obowiązuje też Ustawa o własności lokali, tylko o spółdzielniach mieszkaniowych.

Sprawdź w statucie spółdzielni co możesz - prawdopodobnie na wszystko potrzebujesz jej zgody.

Edytowane przez Kaizen

Czytałem STATUS i nie ma to wzmianki, ani o remontach, ani o instalacjach

zgadnie z prawem, jeśli coś jest nie napisane, to oznacza, że nie jest zabronione

chyba, że STATU wynika z ustawy jakiegoś dziennika ustaw, ale jakiego ? budowlanego, o BHP. spółdzielczego ??

Dodam, że w ustawie o prawie spółdzielczym też nie ma o remontach, ani o instalacjach, ani o częściach wspólnych budynków

Czytałem STATUS i nie ma to wzmianki, ani o remontach, ani o instalacjach

zgadnie z prawem, jeśli coś jest nie napisane, to oznacza, że nie jest zabronione

chyba, że STATU wynika z ustawy jakiegoś dziennika ustaw, ale jakiego ? budowlanego, o BHP. spółdzielczego ??

Dodam, że w ustawie o prawie spółdzielczym też nie ma o remontach, ani o instalacjach, ani o częściach wspólnych budynków

Kaizen napisał: sprawdź w statucie spółdzielni. To było w miejscowniku

[h=1]Odmiana przez przypadki rzeczownika statut[/h][h=3]statut; rzeczownik;[/h][h=1][TABLE=width: 835]

[TR]

[/TR]

[/TABLE][/h][TABLE=width: 1]

[TR]

[TD=align: right]Przypadek[/TD]

[TD=align: center]Liczba pojedyncza[/TD]

[TD=align: center]Liczba mnoga[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]Mianownik (kto? co?):[/TD]

[TD=align: center]statut[/TD]

[TD=align: center]statuty[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]Dopełniacz (kogo? czego?):[/TD]

[TD=align: center]statutu[/TD]

[TD=align: center]statutów[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]Celownik (komu? czemu?):[/TD]

[TD=align: center]statutowi[/TD]

[TD=align: center]statutom[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]Biernik (kogo? co?):[/TD]

[TD=align: center]statut[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]Narzędnik (z kim? z czym?):[/TD]

[TD=align: center]statutem[/TD]

[TD=align: center]statutami[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]Miejscownik (o kim? o czym?):[/TD]

[TD=align: center]statucie[/TD]

[TD=align: center]statutach[/TD]

[/TR]

[TR=bgcolor: #F6F6F6]

[TD=align: right]Wołacz (hej!):[/TD]

[TD=align: center]statucie[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Ty wybrałeś status do sprawdzenia, twój problem.

Polska języka trudna języka.

Witam

Postanowiłem wymienić instalację elektryczną w mieszkaniu spółdzielczo - własnościowym (akt notarialny na zakup nieruchomości)

proste pytanie:

co to jest część współna lokalu

i czy mam prawo modernizować instalacje po nowej trasie

z tego co wiem muszę mieć ( tak piszą w poradnikach oraz różni fachowcy -jedni mówią, że mogę inni, że nie mogę)

1. firmę - bo nie mogę sam (chodzi o fakturę jako dowód)

2. znać prawa budowlane, spółdzielcze, regulaminy, etc - w których na ten temat nic nie ma - dlatego pytam tutaj

3. elektryk z odpowiednimi uprawnieniami

4. plany elektryki

5. plomby od ZE

6. odbiór instalacji

7. oraz plany bloku i plany zagospodarowania przestrzennego dzielnicy jeśli nie mają go w urzędzie gminy

8. pozwolenia od nadzoru budowlanego, od spółdzielni oraz od urzędu gminy

[...] można wymieniać instalacje elektryczną czy nie

Co rozumiesz przez "nową trasę" (czy jest ona poza Twoim mieszkaniem czy w mieszkaniu)?

W mieszkaniu - zwykle wystarczy tylko zgoda spółdzielni, przebieg instalacji to Twoja "inwencja"(w sensie liczby gniazdek, punktów świetlnych - oczywiście powinno to wszystko trzymać sie norm).

Wszelkie modyfikacje w lokalu robisz od bezpieczników - tam nie ma plomb (zwykle).

Ad 1.

Możesz sam, jak masz uprawnienia (teoria), praktycznie nikt tego nie sprawdza (jeśli nie ruszasz licznika i plomb).

Ad 7.

Poza planami bloku reszta kompletnie niepotrzebna.

Ad8.

Jak pisali przedmówcy sprawdż statut, ale pewnie skończy sie na spółdzielni.

Edytowane przez sebasto