Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie na muszli klozetowej

Wulfgar

Recommended Posts

Tak jak w temacie, od jakiegoś czasu na muszli jest pęknięcie najprawdopodobniej spowodowane uderzeniem czegoś twardego. Taki pajączek nie wygląda estetycznie, a nie widzi mi się wymiana sedesu, ponieważ muszla jest stosunkowo nowa. Pęknięcie jest wyczuwalne pod paznokciem, próbowałem to wyczyścić izopropanolem, ale bez większego rezultatu. Myślałem o tym, aby to zeszlifować papierem wodnym ale obawiam się wymatowienia. Ma ktoś sprawdzony sposób ukrywania podobnych pęknięć?

Tak to wygląda

IMG_20200201_164325.jpg

W zasadzie nie jest takie duże, zoom na zdjęciu może sprawiać wrażenie większego.

Trochę szukałem i wszędzie pojawiają się pojęcia "szkliwa naprawcze", kit/zestaw naprawczy, itp. Nie są drogie, ale pytanie na ile to warte i czy w ogóle skuteczne? Nie zależy mi na ideale, chciałem tylko, żeby się nie rzucało w oczy.

Miałem podobny pomysł, gorzej z jego wykonaniem. Nie masz może pomysłu jak czyścić takie drobne pęknięcia? Wacik + izopropanol nic nie wniosły, środek sam sobie brudu nie rozpuścił, a wacik zdaje się być zbyt duży, aby dostać się w tak drobną szczelinę. Mam jeszcze pod ręką birol, ale trochę się*obawiam, że będzie więcej szkód niż pożytku

Wacik i izopropanol :) Chyba żartujesz tylko chemia. Spróbuj płyn do WC Tytan papka z sody oczyszczonej lub Środek do czyszczenia fug.

Pęknięcie szkliwa osdłoniło ceramikę która jest porowata i podatna na wszelkie zabrudzenia które się tam gromadzą.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Wacik i izopropanol :) Chyba żartujesz tylko chemia. Spróbuj płyn do WC Tytan papka z sody oczyszczonej lub Środek do czyszczenia fug.

Pęknięcie szkliwa osdłoniło ceramikę która jest porowata i podatna na wszelkie zabrudzenia które się tam gromadzą.

Próbowałem domestosem jakimś wybielającym i szczoteczką, fugi czyści do cna ale w tym przypadku szczelinka jest zbyt mała i chyba nie jest w stanie się dostać. Nie wiedziałem czym jest tamten brud, dopiero mnie uświadamiasz, że faktycznie może być to grzyb. Spróbuję czymś rzadszym typu "Savo", zobaczymy czy coś ruszy

• 3 weeks później...
Jakby kogoś interesowało, kupiłem jakieś dziadostwo z Castoramy, Technicqll - emalia epoksydowa. Jest nieco bielsza od samej muszli, ale wypełniła szczelinki, a po zeszlifowaniu i spolerowaniu papierem wodnym nie rzuca się tak bardzo w oczy. Szału nie ma ale spełnia swoje zadanie

• 3 years później...