Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka rozkład rurek

artur15110

Recommended Posts

Witam.

Planuje w domu zrobić ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się w ilu obwodach zrobić.

Zrobiłem projekt parter 5 obwodów i piętro 4.

Kuchnia salon i pokoje rurki co 15cm

Łazienki rurki co 10cm

Kotłownia i garderoba co 20cm lub 30cm.

Czy na parterze mogę to jakoś zmniejszyć na 4 obwodowy.

Co o tym myślicie i pomóżcie zaprojektować mi to jak najlepiej.

Parter podłogowka.jpgpietro podłogowka.jpg

Załączam tez 2 zdjęcia projektu domu.

parter 1.jpgpietro1.jpg

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz obciążenia poszczególnych pomieszczeń? Bez tego to zgadywanie. Jak masz - to Purmo SDG i policzy Ci % pokrycia zapotrzebowania przy danym rozstawie, przepływach i tz w każdym pomieszczeniu.

Jak nie masz - to policz najpierw obciążenia. Na 99% potrzebne będzie zagęszczenie rurek na poddaszu w porównaniu z podobnym pomieszczeniem na parterze.

Na pierwszy rzut oka wygląda w porządku. Kilka uwag:

- jaką długość mają pętle? Myśl raczej o zwiększeniu liczby obwodów niż o zmniejszeniu

- w kuchni pod szafkami i pod innymi zabudowami przemyśl, czy nie dać chociaż jednej rurki np. powrotu. Zawsze to jakiś dodatkowy ruch powietrza i mniejsza szansa na ewentualne zawilgocenie.

- w pomieszczeniu z rozdzielaczem na parterze (kotłownia?) nie ma potrzeby rozkładać zasilania i później wchodzić do łazienki. Lepiej jak najwyższą temperaturę kierować od razu do łazienki a ewentualnie powrót puścić do kotłowni.

- ogólnie lepiej dołożyć rurki. Pomyśl nad na mieszaniem rozkładu 10 i 15 w pokojach (i oczywiście dołożeniem obwodów). Lepiej mieć zapas niż zasilać później większą temperaturą

- w łazience daj nawet mniej niż co 10cm

- pomyśl o izolacji dobiegów do pomieszczeń i dylatacjach

- daj sobie spokój z liczeniem obciążeń cieplnych - to nie apteka. Masz już bazowy projekt, teraz tylko dopracować szczegóły i przyłożyć się do wykonania.

- w łazience daj nawet mniej niż co 10cm

.

- daj sobie spokój z liczeniem obciążeń cieplnych - to nie apteka. Masz już bazowy projekt, teraz tylko dopracować szczegóły i przyłożyć się do wykonania.

Nie ma sensu mniejszy rozstaw niz 10 cm, zmiejszenie zostawu z 10 do 7,5 cm to tylko ok 13% wzrostu mocy grzejnika podłogowego. Lepiej brakujacą moc uzupełnic grzejnikiem drabinkowym.

Racja, liczenie obciązenien cieplnym przez laika to bład rzedu 50% albo i wiekszy, nie ma sensu jego liczenia samemu.

To nie jest projekt bazowy, to tylko proponowana lokalizacja rozdzielaczy. Przyjete rozstawy sa tak bardziej na intuicje i przypuszczenia, nie poparte zadnymi obliczeniami. Juz lepiej jak nie ma zadnych obliczen dac rozstawy co 10 cm, w takim przypadku zawsze mozemy zmniejszyc przeplyw, przy zbyt duzym rozstawie nie mozemy zrobic niz poza zwiekszeniem Tz, a to nie zawsze jest uzasadnione ekonomicznie.

Czyli tak parter ilość obwodów 5 bez zmian zostaje.

Poddasze policzyłem długości pętli.

Łazienka - 75m rozstaw co 10 cm i co 20 cm w pralni.

sypialnia duza - 95.5m rozstaw co 15 cm

sypialna mała 1- 65m rozstaw co 15 cm

sypialnia mała 2- 77m rozstaw co 15 cm

Jeśli na poddaszu mam zmniejszyć rozstaw rurek do 10 cm to w małych sypialniach wyjdzie około 90m 1 pętla.

w dużej sypialni przy 10 cm zastosować 2 obiegi.

Czy jest obiegi powinny mieć ta sama długość czy nie jest to ważne?

W obydwu łazienkach maja być grzejniki drabinkowe.

Jak to połączyć z podłogówka ??

W danym pomieszczeniu pętle powinny być mniej więcej tej samej długości.Wg.mnie jak sama podłogówka to bez sensu podłączać grzejnik drabinkowy pod rozdzielacz podłogówki.Nie dość że tego typu grzejnik jest już sam w sobie słaby jeżeli chodzi o moc to zasilając go temp.podłogówki da mizerne rezultaty.

To już lepiej drabinka z grzałką elektryczną albo deficyt w łazience uzupełnić ogrzewaniem ściennym tylko aby znać ten deficyt to trzeba rzetelne OZC a tak to przysłowiowe wróżenie z fusów

Czyli tak parter ilość obwodów 5 bez zmian zostaje.

Poddasze policzyłem długości pętli.

Łazienka - 75m rozstaw co 10 cm i co 20 cm w pralni.

sypialnia duza - 95.5m rozstaw co 15 cm

sypialna mała 1- 65m rozstaw co 15 cm

sypialnia mała 2- 77m rozstaw co 15 cm

Jeśli na poddaszu mam zmniejszyć rozstaw rurek do 10 cm to w małych sypialniach wyjdzie około 90m 1 pętla.

w dużej sypialni przy 10 cm zastosować 2 obiegi.

Czy jest obiegi powinny mieć ta sama długość czy nie jest to ważne?

W obydwu łazienkach maja być grzejniki drabinkowe.

Jak to połączyć z podłogówka ??

Na poddaszu miałem podobny dylemat. 10cm wydawało mi się za dużo a 15cm za mało. W końcu zrobiłem po 2 pętle w każdym pokoju w rozstawach co 10cm od ściań zewnętrznych i 15 od wewnętrznych. Nadmiar rurki z małych pomieszczeń wykorzystałem w korytarzu. Spokojnie sprawdza się to i jest spory zapas, bo obecnie mam przepływy zdławione w pokojach na rzecz łazienki. W łazience mam rurki co 5cm + drabinkę wpiętą do rozdzielacza podłogówki. Drabinka służy głównie do suszenia ręczników, ale testowałem podłączoną grzałkę i wtedy całkiem nieźle grzeje. Jakbys chciał mieć mega ciepło w łazience przy nie zdławionych innych pętlach, to pomyśl nad dodatkowym ogrzewaniem ściennym lub sufitowym.

Dzięki za zainteresowanie i cenne rady..

Zwiększyłem ilość obwodów do 5 na poddaszu.

Parter Policze po pracy dzis.

Zastosowanie układu rurek 10cm i 15cm ( 50/50 1 obieg ) wydaje sie optymalnym rozwiązaniem.

pietro podłogowka 1 .jpg

Poddasze policzyłem długości pętli. przy rozstawie 10cm.

Łazienka - 75m

sypialnia duża - 1(obieg) - 111 m

2(obieg) - 100 m

sypialna mała 1- 101,2 m

sypialnia mała 2-102,9 m

Czy to nie są za długie obiegi?

Grzejniki w łazience planuje połączyć w taki sposób jak na zdjęciu.

grzejniki i podłogowka.jpg

Dziękuję!

W ramach projektu instalacji podłogowej jest też wyliczenie zapotrzebowania ciepła dla każdego pomieszczenia?

Na podstawie tych danych robi się projekt więc jest to konieczne. Sam rozkład rurek i jego zagęszczenie właśnie z niego wynika. Bez tych danych zaprojektować możesz sobie sam i przyjąć dane z sufitu, projektu budowlanego bądź też pobieżnych wyliczeń ze strony ciepłowłaściwe

Przykład znajdziesz w google np:

http://www.konin.pl/mtbs/przetargi/2016.03.23_dom_lewkoniowa/projekt_instalacji_ogrzewania_podlogowego.pdf

Dziękuję!

W ramach projektu instalacji podłogowej jest też wyliczenie zapotrzebowania ciepła dla każdego pomieszczenia?

Nie wylicza sie zapotrzebowania ciepła dla poszczegolnych pomieszczen., do niczego to nie jest przydatne. Do projektu ogrzewania podłogowego konieczne jest obliczenie

obciązenia cieplnego dla poszczegolnych pomieszczen.

Też dziękuję za info. To obciążenie cieplne pomieszczeń oblicza projektanta instalacji podłogowej na podstawie informacji o budynku czy inwestor musi je dostarczyć?

Obciązenie cieplne wyliczamy w OZC (oczywiscie nie kazdy program wspomagajacy to umozliwia). Inwestor nie musi ich dostarczac, bo projektant ma je obliczy. Inwestor powinien najdokladniej jak moze przygotowac dane swojego budynku konieczne do wykonania obliczen OZC. Powinien tez podac rodzaje okladzin posadzek i temperatury oczekiwane(planwane dla poszczegolnych pomieszczen), moze tez podac proponowane lokalizacje rozdzielaczy.

Projektant nie moze sie sugerowac obliczeniami w projekcie gdyz te obliczenia nie sa wiarygodne, chociazby z powodu zmian w projekcie, innej lokalizacji, usytuowaniu budynku.

Rozrysowałem układ 15 cm i 10 cm od ścian zewnętrznych.

Czy w taki sposób to ma być rozmieszczone?

Czy nie będzie odczuwalna inna temperatura w różnej części pokoju?

Na stronie EKOHEAT projekt podłogówki kosztuje 720zł. Warto czy nie ?

Panie na co panu te projektu my tak i tak od 40 lat robimy i wszyscy klienci są zadowoleni. :p

^^

Bez przesady z tym projektem, w dobrze ocieplonych domach różnice pomiedzy pokojami są stosunkowo małe jeżeli chodzi o zapotrzebowanie. Nawet liczba ścian z 3 do 2 zewnętrzych nie wpływa diametralnie na wyniki, jedynie co to mogą wpłynąć duże przeszklenia, bardzo nietypowe np jedna cała ściana to okno.

Tak więc nawet przy braku projektu, jak coś nie zostanie schrzanione to wielkich róznic nie bedzie. Jak ktoś chce miec to dokldanie policzone to oczywiście, ale nie pieprzcie głupot, że projekt na podłogówkę w domku jednorodzinnym to mus musów .