cariota 04.02.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Witam, Czy po wykonaniu przyłącza elektrycznego przy działce, musimy od razu podłączać do niego licznik i podpisać umowę o dostarczenie energii? Chcielibyśmy w tym roku zrobić przyłącze, a z prądu zacząć korzystać za rok, kiedy wystartujemy z budową. Jest sens robić przyłącze wcześniej? Może lepiej zaczekać i zrobić je bezpośrednio przed startem budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.02.2020 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) Licznik wraz z zabezpieczeniami z reguły istnieje w skrzynce dobudowanej do złącza i nie jest podłączany przez was tylko przez zakład energetyczny. Po drugie to czy w związku z budową przyłącza prawdopodobnie będziecie podpisywali umowę w której zobowiązujecie się do poboru energii elektrycznej w określonym terminie.Po trzecie to na postawienie samej skrzynki ze złączem troszkę się czeka gdyż z reguły wykonują to podwykonawcy po przetargu.Po czwarte to do samej budowy energia nie jest niezbędna gdyż ekipy budowlane mogą posiadać agregaty a prądu w epoce betonu komórkowego i zapraw klejowych cienkowarstwowych potrzeba naprawdę niewiele.Dlatego też proponuję rozważyć występowanie o przyłącze i podpisywanie jakichkolwiek wiążących umów. Edytowane 5 Lutego 2020 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 05.02.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 zróbcie sobie teraz przyłącze, później będzie Wam potrzebne, coś się opóźnij po stronie dostawcy energii i będziecie się wkurzać. U mnie skrzynka w działce stała rok, później jak miałem pozwolnie na budowę to założyli mi licznik (miesiąc przed budową). Opinie są różne, mnie się często przydawał prąd na etapie SSO / SSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafeq 14.02.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 u nas po podpisaniu umowy i założeniu licznika, wystąpiliśmy zaraz z wnioskiem o jego demontaż żeby nie płacić. Enea miała na to 3 miesiące ale dosyć szybko przyjechali i tylko pierwszy rachunek zapłaciliśmy ok 180zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 16.02.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Moja skrzynka elektryczna stała 2 lata. Zrobili przyłącze i tylko zapłaciłem za przyłącze. Żadnego licznika nie miałem i żadnej opłaty licznikowej nie płaciłem, aż do czasu montażu licznika. Przed rozpoczęciem budowy zgłosiłem chęć podpisania umowy i za tydzień licznik był z taryfą dla przedsiębiorstw C11. Potem zgłosiłem, że chcę dopłatę do prądu (sam Tauron wymyślił, żeby zrobić ze mnie firmę na taryfie C11, chociaż buduję prywatnie), więc konsekwentnie dostałem dopłatę do prądu jako "firma". Jak założyłem dach, to szybciutko przepisałem na G11 i przestałem udawać "firmę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.02.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 A jak z wykonaniem skrzynki tzn miałeś już projekt domu czy można zrobić skrzynkę nie mając w ogóle projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 19.02.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 (edytowane) A jak z wykonaniem skrzynki tzn miałeś już projekt domu czy można zrobić skrzynkę nie mając w ogóle projektu? Można zrobić skrzynkę nie mając w ogóle projektu. Od razu jak kupiłem działkę zacząłem załatwiać media. Skrzynka elektryczna była najpierw, a cała działka porośnięta trawą po szyję. Projekt domu powstał 2 lata później. Edytowane 19 Lutego 2020 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 19.02.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Czyli po prostu wystąpiłeś o warunki przyłączenia i we wniosku wpisałeś jakieś wartości kW itp?Takie mniej więcej dla średniego domu.Mam w planie takie uzbrojenie działki w skrzynkę, budowy tam na razie nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 20.02.2020 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Czyli po prostu wystąpiłeś o warunki przyłączenia i we wniosku wpisałeś jakieś wartości kW itp? Takie mniej więcej dla średniego domu. Mam w planie takie uzbrojenie działki w skrzynkę, budowy tam na razie nie będzie. Wpisałem, że chcę przyłącze 14 kW przyjmując, że to wystarczy ekipom budowlanym (chodzi o zabezpieczenia C25). Nie warto za dużo, bo opłata abonamentowa dla firm zależy od mocy, a dla prywatnych osób opłata jest niezależna od mocy i dużo niższa. Napisałem, że przyłącze będzie docelowo 14kW, a początkowo używane do celów budowy. Dopiero jak chciałem licznik to zażądali pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.02.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Dzięki. A roczne zapotrzebowanie w kWh co wpisywałeś? 1 czy 3 fazy?aha no i przewidywalny termin rozpoczęcia poboru energii to coś wiążącego? czy wpisywać cokolwiek. Takie rubryki są w druku do wydania warunków przyłączenia.https://www.tauron.pl/-/media/formularze-i-wnioski/pdf/dom/td/wp.ashx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 20.02.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 (edytowane) Dzięki. A roczne zapotrzebowanie w kWh co wpisywałeś? 1 czy 3 fazy? aha no i przewidywalny termin rozpoczęcia poboru energii to coś wiążącego? czy wpisywać cokolwiek. Takie rubryki są w druku do wydania warunków przyłączenia. https://www.tauron.pl/-/media/formularze-i-wnioski/pdf/dom/td/wp.ashx Na pewno 3 fazy. Tu nie ma wątpliwości. Co do terminu wpisz za jakieś 2 lata. I tak zrobią wtedy, kiedy będą mieć wolne moce. U mnie dosyć szybko zrobili. Ja podałem "zasilanie docelowe wykorzystywane w pierwszym etapie dla potrzeb placu budowy", to od razu mi zrobili docelową skrzynkę. Unikasz tymczasowych rozwiązań. Nie pamiętam jakie roczne zapotrzebowanie. Wpisz jakąś kwotę zużycia z obecnych faktur w obecnym mieszkaniu powiedzmy podzieloną przez 5. Nie będą Cię ścigać jak nie założysz licznika w terminie który obiecałeś (to tylko taki straszak), ewentualnie później napiszesz podanie o przesunięcie terminu, gdyż np. "nie masz jeszcze pozwolenia na budowę". Edytowane 20 Lutego 2020 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.02.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Super, dziękuję za wyczerpanie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunia1990pn 21.02.2021 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 u nas po podpisaniu umowy i założeniu licznika, wystąpiliśmy zaraz z wnioskiem o jego demontaż żeby nie płacić. Enea miała na to 3 miesiące ale dosyć szybko przyjechali i tylko pierwszy rachunek zapłaciliśmy ok 180zł płaciliście coś za demontaż? właśnie nam zrobili przyłącze, w ciągu 2 tygodni Enea ma założyć licznik a wg umowy mamy 60 dni na podpisanie umowy kompleksowej. jak rozumiem, wy podpisaliście umowę na taryfę C11 i po kilku tygodniach wypowiedzieliście ją zaznaczając "demontaż licznika" na formularzu, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 21.02.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Nie miałem żadnego licznika, ani żadnego demontażu. Po prostu wniosek do Tauronu był o samo przyłącze bez licznika. Tauron czekał 2 lata, zanim zażądałem licznika. Spytałem tylko ile wcześniej mam zgłosić chęć montażu licznika. Jak koparki wjechały na plac budowy zgłosiłem chęć montażu licznika i wkrótce licznik był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris86k 06.11.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Odkopię nieco temat. Wysyłaliście wniosek o "skrzynkę" przez internet?Czy to jest ten wniosek czy coś innego? https://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenie-do-sieci/dokumenty-do-pobrania/dom-do-40kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts