pavell 05.02.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Witam, Chciałbym prosić o poradę w odpowiednim wyznaczeniu poziomu zero dla budynku z poddaszem bez piwnicy, architekt wykonał projekt zagospodarowania wg typowego projektu domu dodając 34cm od najwyższego punktu na działce. Jednak obserwując nowe budowle w pobliżu z wyniosłymi parterami i skarpami i z radami od każdego "buduj się jak najwyżej" naszły mnie pewnie wątpliwości Cały okoliczny teren jest lekko nachylony ze spadkiem w stronę mojej działki, droga dojazdowa jest jeszcze nieutwardzona - niewykonana. O ile w chwili obecnej dom byłby na równo z drogą, to istnieje niebezpieczeństwo, że po wykonaniu drogi przez gminę ulegnie ona podwyższeniu, pytanie tylko czy ma to jakieś znaczenie gdy działka sąsiada nad tą drogą i tak jest znacznie wyżej i woda będzie na mnie spływać tak czy siak. Link do mapy projektowej Z góry dziękuje za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McKay 05.02.2020 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Zapytać w gminie czy mają już projekt na drogę i dostosować się wysokosciowo. Z praktycznego punktu widzenia jeżeli jesteś najniżej to się podnieś bo w przypadku wystąpienia nienormatywnych opadów może cię zalewać czego byłem świadkiem u sąsiadów parę razy. Ogólnie na na to wpływ wiele czynników ale kto wie czy ktoś czegoś nie "zepsuje".Swoją drogą piszą "pierdoły" w MPZP a nie zadbają o coś co jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 No właśnie optymalnie byłoby te 15 cm nad poziom nowej drogi, ale u ciebie będzie to wymagało zbyt wysokiego wyniesienia. Dlatego, jeśli nie chcesz podnosić za wysoko domu (i cię najzupełniej popieram!) musisz opracować sobie odpowiedni układ nawierzchni i kanałów drenażowych, które odprowadzą nadmiar wody spływającej z drogi, aby woda nie wlewała ci się do garażu przy oberwaniu chmury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.02.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Kanał z kratką do odprowadzenia napływajacej wody jest dobry na wody roztopowe lub mżawkę. Na wypadek porządnej ulewy (a takie są perspektywy na najbliższe lata) pomóc może tylko takie ukształtowanie podjazdu, aby istniało ujście dla nadmiaru wody powyżej kratki a poniżej poziomu wrót garażowych, choćby na ogród. Musisz rozważyć co wywoła więcej szkód materialnych: zalanie garażu czy kilku rabatek i trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 dlatego spadek trzeba robić od garażu również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts