Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prosze o poradę. Kierownik budowy wymaga ode mnie ogrodzenia na wysokośc 1.5 m wokoł całego domu.

Dom jest w stanie developerskim, trwają prace wykończeniowe.

Czy jest to mimo to wymagane ?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a było w projekcie (np. projekcie zagospodarowania terenu)?

Jaką podstawę prawną przedstawił kierownik?

Prosze o poradę. Kierownik budowy wymaga ode mnie ogrodzenia na wysokośc 1.5 m wokoł całego domu.

Dom jest w stanie developerskim, trwają prace wykończeniowe.

Czy jest to mimo to wymagane ?

Jesteś deweloperem czy kupującym ten dom?

Przecież jasno wynika, że chłopak buduje ten dom.

A z czego to wynika?

Deweloper tez buduje...

Edytowane przez ciężkiprzypadek
Każdy plac budowy MUSI być zabezpieczony przed wejściem osób postronnych. Ja w zeszłym tygodniu musiałem lecieć na budowę, bo KB do mnie zadzwonił, że mam fragment ogrodzenia zdjęty a NB łazi i mandaciki daje.
Każdy plac budowy MUSI być zabezpieczony przed wejściem osób postronnych. Ja w zeszłym tygodniu musiałem lecieć na budowę, bo KB do mnie zadzwonił, że mam fragment ogrodzenia zdjęty a NB łazi i mandaciki daje.

Etap 'deweloperski" stan budynku zamknięty (okna, drzwi), nie ma wykopów, instalacji na wierzchu, materiałów budowlanych, ogólnie teren inwestycji bezpieczny.

Czy taka budowa - plac budowy musi posiadać ogrodzenie?

Moim zdaniem z kontekstu wynika, że kierbud chce zmusić inwestora do zrobienia ogrodzenia na gotowo.

Co de facto może być prawnie konieczne, jeśli autor miał kompleksowy projekt domu wraz z projektem ogrodzenia - bo jest elementem projektu budowlanego.

Podobnie może być z tarasem, altanką smietnikową czy nawet brukami.

Dlatego zawsze radzę budującym - wykreślajcie tarasy z projektu!

Możesz mieć rację ale napisał

Kierownik budowy wymaga ode mnie ogrodzenia na wysokośc 1.5 m wokoł całego domu.

czyli: "wokół całego domu" i "na wysokość 1,5 m"

co znowu można różnie rozumieć.

Taki był w projekcie (czyli masz rację) albo jednak tymczasowy bo wokół całego domu na 1,5m.

Może działka jest w szczerym polu i dlatego docelowy (projektowany) ma być wokół całego domu.

Podstawa to precyzyjne zapytanie z kompletem informacji :)

Etap 'deweloperski" stan budynku zamknięty (okna, drzwi), nie ma wykopów, instalacji na wierzchu, materiałów budowlanych, ogólnie teren inwestycji bezpieczny.

Czy taka budowa - plac budowy musi posiadać ogrodzenie?

Wedle tego co mnie uczono, plac budowy to plac budowy - do czasu zakończenia inwestycji. Fakt - technikum skończyłem wieki temu :D ale nie słyszałem, żeby coś się zmieniło, choć nie wykluczam, bo nie przykładam do tego wielkiej wagi.Wszędzie tam gdzie budowałem, było ogrodzenie.

Masz ogrodzenie w PZP?

Kierownik musi wypełnić oświadczenie, że wszystko jest zrobione (w tym zagospodarowanie terenu) zgodnie z projektem. Niektórzy podpisują jak najszybciej z zamkniętymi oczami i zapominają o kliencie. Inni się tak nie spieszą.

Wedle tego co mnie uczono, plac budowy to plac budowy - do czasu zakończenia inwestycji.

Pytałem lekko żartobliwie czy "płotem" mogą być ściany domu?

Chyba nigdzie nie jest napisane, że płot jako ogrodzenie placu budowy, musi być w granicach działki.

Nie jestem developerem. Kierownik kiedyś wspominał. Może i moja wina że zaniedbałem i nie zrobiłem tymczasowego ale na to nie było i nie ma kasy. Nie ma wykopów, żadnych rowów itp. W środku już hula ogrzewanie , robię wykończenie.nikt na moją działkę nie wchodzi ale dał mi ultimatum że jeżeli nie dostosuje się do jego wytycznych to zerwie umowę o kierownictwo umowy. Nie wiem co robić bo naprawdę szkoda mi wydać kilka stów na 300 metrów siatki która zaraz wyrzucę a na gotowe ogrodzenie na razie nie mamy pieniędzy.

Czyli tymczasowe :)

Szkoda pieniędzy, może KB da się przekonać "płotem" w wersji "ściany budynku" :)

Musisz postawić płot z 4 stron ?

Ustaw siatkę wzdłuż ścian budynku.