Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mój projekt kotłowni będzie działał dobrze?

malpeczka14

Recommended Posts

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum także proszę o fachową pomoc . Chcę sam zbudować kotłownie w moim domu. Kocioł będzie gazowy jednofunkcyjny + zasobnik cwy. W domu będzie 100% podłogówka i dwie drabinki elektryczne w łazienkach. Pomysł mam taki aby rozdzielacz podpiąć bezpośrednio pod kocioł i wykorzystać tylko pompę kotlową. Sterowanie będzie odbywać się przez regulator pogodowy bez siłowników. Mam kilka pytań:

1. Czy pompa kotlową wystarczy (130mk2 podłogówki)

2. Czy musi być przynajmniej jeden regulator pokojowy do dobrego działania takiej instalacji.

3. Czy dam radę sam to zrobić. Posiadam minimum zdolności manualnych ( hydraulikę i kanalizację robiłem sam).

Na OP będzie projekt i obliczenia OZC.

Edytowane przez malpeczka14

malpeczka14 napisał:

Mam kilka pytań:

1. Czy pompa kotlową wystarczy (130mk2 podłogówki)

2. Czy musi być przynajmniej jeden regulator pokojowy do dobrego działania takiej instalacji.

3. Czy dam radę sam to zrobić. Posiadam minimum zdolności manualnych ( hydraulikę i kanalizację robiłem sam).

Na OP będzie projekt i obliczenia OZC.

1. Powinna wystarczyć ale to uzależnione jest od konkretnego modelu kotła. Kotły o mniejszej mocy z reguły mają pompy o mniejszej wydajności.

Projekt powinien zawierać dane na temat przepływu całkowitego ale dobór kotła nie należy opierać o wydajność jego pompy ale o kilka innych danych.

Podłogówka jest ogrzewaniem o charakterze niskotemperaturowym więc należy zwracać uwagę na moc minimalną do której moduluje palnik

2. Jeśli oprzesz regulację o regulator pogodowy kotła to regulator pokojowy nie jest koniecznością ale ze względu na fakt że charakterystyka regulacji pogodowej według krzywej grzewczej może nie pokrywać się z charakterystyką domu i przy skrajnych temperaturach mogą wystąpić także wahania temperatury w domu to regulator pokojowy jest możliwością wyeliminowania takich odchyłek oraz wygodą w sterowaniu i programowaniu systemu grzewczego.

3. Twoje manualne zdolności nie są mi znane ale jeśli hydraulikę i kanalizację robiłeś sam i są one sprawne to mając gotowy projekt i dostęp do narzędzi ułatwiających pracę możesz pokusić się o ułożenie podłogówki samemu.

malpeczka14 napisał:
Czy jest potrzeba stosowania sprzęgła hydraulicznego?

Potrzeba stosowania wyjdzie z danych projektu podłogówki i ewentualnej propozycji kotła. Producenci w swoich schematach instalacji zalecają stosowanie sprzęgła.

Jeśli przepływ całkowity i opory hydrauliczne instalacji podawane w projekcie instalacji będą przekraczały wydajność pompy kotła to poprzez zastosowanie sprzęgła i dodatkowej pompy o wyższej wydajności umożliwi poprawną pracę.

Poza powyższymi sprzęgło czasem pozwala na dokonanie podziału instalacji grzewczej na dwa oddzielne obwody np: parter i poddasze oraz późniejsze osobne nimi sterowanie.

• 2 weeks później...
  Kondensat napisał:
W załączniku charakterystyka pompy w kotle Termet Gold

Faktycznie mocny ,junkers ma na wykresie 1200max Czyli tyle da samą pompa bez obciążenia jak jest kocioł podłączony np.do sprzegla na krótkim objegu

A czy ten termet modulujie pompka zależnie od mocy palnika

Edytowane przez romano78