Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami grzewczymi w podłodze.

twardo

Recommended Posts

Witam, mam dwa pytania. Mam zamiar założyć fotowoltaikę i ogrzewać dom kablami grzewczymi w podłodze. Czy jest ograniczenie ilości kabla na jeden sterownik? I drugie pytanie jaki powinien być przekrój kabla zasilającego ? Jeśli gdzieś na forum są te informacje bardzo proszę o linka, bo szukałem i nie znalazłem. Czekam na odpowiedź.

Wszystko jest uzależnione od konkretnego producenta, oraz od wersji maty grzejnej czyli jej powierzchni oraz mocy.

Maty są produkowane od 50 do nawet 250 W / m2

W zależności od obciążenia cieplnego pomieszczeń i izolacji budynku możemy układać różne moce tak aby zabezpieczyły one nasze zapotrzebowanie

Jeden regulator obsłuży moc maksymalną 3500W

• Like 1

Czy jest ograniczenie ilości kabla na jeden sterownik?

Zazwyczaj sterowniki mają przekaźniki 16A - ale to też obciążalność typowego kabla. Jak chcesz więcej, to trzeba pokombinować, ale też da się zrobić.

I drugie pytanie jaki powinien być przekrój kabla zasilającego ?

Standardowo - standardowe 3x2,5mm2.

• Like 1

Wszystko jest uzależnione od konkretnego producenta, oraz od wersji maty grzejnej czyli jej powierzchni oraz mocy.

Maty są produkowane od 50 do nawet 250 W / m2

W zależności od obciążenia cieplnego pomieszczeń i izolacji budynku możemy układać różne moce tak aby zabezpieczyły one nasze zapotrzebowanie

Jeden regulator obsłuży moc maksymalną 3500W

Ale autor nie chce tych nędznych mat tylko kable grzejne w wylewce...