dbx 11.02.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 z tego wynika, że w grzejniki idzie więcej jak w podłogę, tylko co to powoduje? Gdyby było odwrotnie, powodem byłoby podbieranie wody przez pompę podłogówki.Czy przed grzejnikami jest pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Tak pierwszy raz odpalone wczesniej wogole nie grzane Chcesz zrobić krzywdę podłodze? Nic jeszcze nie popękało? Tu masz świeży przykład skutków Zmniejsz tz i stopniowo podnoś - poczytaj o wygrzewaniu podłogówki np tutaj. Zimna podłoga to i ciepła wiele trzeba, by podnieść jej temperaturę. Sądząc po rotametrach przepływy przydałyby się większe. Ale to się okaże po wygrzaniu. Edytowane 11 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel222 11.02.2020 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 z tego wynika, że w grzejniki idzie więcej jak w podłogę, tylko co to powoduje? Gdyby było odwrotnie, powodem byłoby podbieranie wody przez pompę podłogówki. Czy przed grzejnikami jest pompa? Pompa jest jedna na powrocie tam gdzie jest piec,a druga w rozdzielaczu gdzie jest podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel222 11.02.2020 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 No są dwie rysy na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel222 11.02.2020 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Chcesz zrobić krzywdę podłodze? Nic jeszcze nie popękało? No są dwie rysy na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel222 11.02.2020 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Dodam jeszcze ze posadzki lane były w tamtym roku na początku listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.02.2020 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 A zawor trojdrozny powinien być ten do 43 a nie do 60stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.02.2020 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Brak ZZ we wskazanym miejscu może powodować sytuacje że będzie pobierana cieplejsza woda do podmieszania z powrotu obiegu grzejnikowego.Taka lokalizacja ZZ to standardowe rozwiązanie. Kiedyś już analizowalem to działanie bez zaworu zwrotnego i stwierdziłem ze nie ma takiej możliwości aby zaciagalo z powrotu bo jeśli ma zaciągnąć jakąś ilość wody z powrotu i na dodatek przeciwnym kierunku to taka sama ilość wody musi opuścić podlogowke czyli rurą powrotną musiała by popłynąć woda jednocześnie w dwóch kierunkach chyba ze faktycznie jest taka możliwość mam taką instalacjie bez zaworów zwrotnych w piątek tam będę to sprawdzę czy tak się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Kiedyś już analizowalem to działanie bez zaworu zwrotnego i stwierdziłem ze nie ma takiej możliwości aby zaciagalo z powrotu .... Ja analizowac nie musiałem, bo taką mozliwosc stwierdziłem w praktyce. Aby pozbyc sie takiego efektu zastosowałem dwa zawory klapowe, jeden do obiegu podłogówki, drugi do grzejników. Pomogło od razu, nie wiem byc moze poprzedni instalator tez analizował, tyle tylko z nic z tej analizy nie wyszło poza dodatkową kasą inwestora na naprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.02.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) A ja najpierw proponuję koledze żeby dał trojdrozny na np.40stopni i wtedy poobserwowal co się dzieje ja parę takich rozdzielaczy założyłem bez zwrotnego i wszystko hula jak trzeba.A może ten zawor jest do 43 bo jeśli tak jest i pokazujie 60 na termometrze to tak faktycznie się dzieje zaciąga z powrotu. Edytowane 11 Lutego 2020 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 A ja najpierw proponuję koledze żeby dał trojdrozny na np.40stopni i wtedy poobserwowal co się dzieje ja parę takich rozdzielaczy założyłem bez zwrotnego i wszystko hula jak trzeba. A może ten zawor jest do 43 bo jeśli tak jest i pokazujie 60 na termometrze to tak faktycznie się dzieje zaciąga z powrotu. A skad mysl ze nie dałem na podłogówke zaworu trojdroznego , nie da sie (nie powinno) zasilic podłogwki bez tego zaworu. Bez zaworów zwrotnych na powrocie zaciąga z obwodu grzejnikowego i nie uzyskamy niskiej Tz na podłogowce. Sprawdzone praktycznie i nie ma co nad tym deliberowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.02.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) A skad mysl ze nie dałem na podłogówke zaworu trojdroznego , nie da sie (nie powinno) zasilic podłogwki bez tego zaworu. Bez zaworów zwrotnych na powrocie zaciąga z obwodu grzejnikowego i nie uzyskamy niskiej Tz na podłogowce. Sprawdzone praktycznie i nie ma co nad tym deliberowac. Nie zrozumiałeś mój post wyżej był do autora tematu.I chodzi mi o zmniejszenie pokrętłem na 40. Edytowane 11 Lutego 2020 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel222 11.02.2020 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Nie zrozumiałeś mój post wyżej był do autora tematu.I chodzi mi o zmniejszenie pokrętłem na 40. Sprawdzałem zawór jest do 43 stopni , a jak jest na opór odkrecony termometr pokazuje 60. Gdzie montować ten zawór zwrotny ? Narazie zmniejszyłem temperaturę zaworze zasilanie leci 40 stopni a powrót 30 jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel222 11.02.2020 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Aby pozbyc sie takiego efektu zastosowałem dwa zawory klapowe, jeden do obiegu podłogówki, drugi do grzejników. Pomogło od razu Kolego gdzie zainstalować te zawory zwrotne w kotłowni na powrotach od podłogówki i grzejników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.02.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Kolego gdzie zainstalować te zawory zwrotne w kotłowni na powrotach od podłogówki i grzejników ? Jezeli mozesz narysuj schemat swojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 11.02.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Kolego gdzie zainstalować te zawory zwrotne w kotłowni na powrotach od podłogówki i grzejników ? Na poprzedniej stronie masz zaznaczone na powrocie przy rozdzielaczu wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 11.02.2020 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Kolego gdzie zainstalować te zawory zwrotne w kotłowni na powrotach od podłogówki i grzejników ? Póki co, traktuj wpisy z dystansem, bo wpędzisz się w problemy i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel222 11.02.2020 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Na poprzedniej stronie masz zaznaczone na powrocie przy rozdzielaczu wystarczy. W rozdzielaczu nie mam miejsca jedyne zostaje kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel222 11.02.2020 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 https://m.fotosik.pl/zdjecie/4522c946c57978a1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewel222 11.02.2020 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts