Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe zimny powrót

Ewel222

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak pierwszy raz odpalone wczesniej wogole nie grzane

Chcesz zrobić krzywdę podłodze? Nic jeszcze nie popękało? Tu masz świeży przykład skutków

Zmniejsz tz i stopniowo podnoś - poczytaj o wygrzewaniu podłogówki np tutaj.

Zimna podłoga to i ciepła wiele trzeba, by podnieść jej temperaturę.

Sądząc po rotametrach przepływy przydałyby się większe. Ale to się okaże po wygrzaniu.

Edytowane przez Kaizen

z tego wynika, że w grzejniki idzie więcej jak w podłogę, tylko co to powoduje? Gdyby było odwrotnie, powodem byłoby podbieranie wody przez pompę podłogówki.

Czy przed grzejnikami jest pompa?

Pompa jest jedna na powrocie tam gdzie jest piec,a druga w rozdzielaczu gdzie jest podłogówka

Brak ZZ we wskazanym miejscu może powodować sytuacje że będzie pobierana cieplejsza woda do podmieszania z powrotu obiegu grzejnikowego.Taka lokalizacja ZZ to standardowe rozwiązanie.

Kiedyś już analizowalem to działanie bez zaworu zwrotnego i stwierdziłem ze nie ma takiej możliwości aby zaciagalo z powrotu bo jeśli ma zaciągnąć jakąś ilość wody z powrotu i na dodatek przeciwnym kierunku to taka sama ilość wody musi opuścić podlogowke czyli rurą powrotną musiała by popłynąć woda jednocześnie w dwóch kierunkach chyba ze faktycznie jest taka możliwość mam taką instalacjie bez zaworów zwrotnych w piątek tam będę to sprawdzę czy tak się dzieje.

Kiedyś już analizowalem to działanie bez zaworu zwrotnego i stwierdziłem ze nie ma takiej możliwości aby zaciagalo z powrotu ....

Ja analizowac nie musiałem, bo taką mozliwosc stwierdziłem w praktyce. Aby pozbyc sie takiego efektu zastosowałem dwa zawory klapowe, jeden do obiegu podłogówki, drugi do grzejników. Pomogło od razu, nie wiem byc moze poprzedni instalator tez analizował, tyle tylko z nic z tej analizy nie wyszło poza dodatkową kasą inwestora na naprawe.

A ja najpierw proponuję koledze żeby dał trojdrozny na np.40stopni i wtedy poobserwowal co się dzieje ja parę takich rozdzielaczy założyłem bez zwrotnego i wszystko hula jak trzeba.

A może ten zawor jest do 43 bo jeśli tak jest i pokazujie 60 na termometrze to tak faktycznie się dzieje zaciąga z powrotu.

Edytowane przez romano78

A ja najpierw proponuję koledze żeby dał trojdrozny na np.40stopni i wtedy poobserwowal co się dzieje ja parę takich rozdzielaczy założyłem bez zwrotnego i wszystko hula jak trzeba.

A może ten zawor jest do 43 bo jeśli tak jest i pokazujie 60 na termometrze to tak faktycznie się dzieje zaciąga z powrotu.

A skad mysl ze nie dałem na podłogówke zaworu trojdroznego , nie da sie (nie powinno) zasilic podłogwki bez tego zaworu. Bez zaworów zwrotnych na powrocie zaciąga z obwodu grzejnikowego i nie uzyskamy niskiej Tz na podłogowce. Sprawdzone praktycznie i nie ma co nad tym deliberowac.

A skad mysl ze nie dałem na podłogówke zaworu trojdroznego , nie da sie (nie powinno) zasilic podłogwki bez tego zaworu. Bez zaworów zwrotnych na powrocie zaciąga z obwodu grzejnikowego i nie uzyskamy niskiej Tz na podłogowce. Sprawdzone praktycznie i nie ma co nad tym deliberowac.

Nie zrozumiałeś mój post wyżej był do autora tematu.I chodzi mi o zmniejszenie pokrętłem na 40.

Edytowane przez romano78

Nie zrozumiałeś mój post wyżej był do autora tematu.I chodzi mi o zmniejszenie pokrętłem na 40.

Sprawdzałem zawór jest do 43 stopni , a jak jest na opór odkrecony termometr pokazuje 60. Gdzie montować ten zawór zwrotny ?

Narazie zmniejszyłem temperaturę zaworze zasilanie leci 40 stopni a powrót 30 jest ok?